Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
Els danys provocats pel temporal Glòria superen el milió i mig d'euros

Un estudi provisional dels danys ocasionats pel temporal Glòria xifra en més de 1,5 milions d´euros la desfeta provocada a l´espai públic i equipaments municipals. L'alcaldessa Annabel Moreno va disposar ahir d'aquest estudi i ja el va comunicar als diversos representants de la Generalitat que van venir a conèixer els efectes del temporal al litoral arenyenc.

Durant el matí d'hir van visitar Arenys de Mar el Director General de Polítiques de Muntanya i el Litoral, Albert Alins, conjuntament amb  tècnics de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). A primera hora de la tarda es va desplaçar a Arenys de Mar el Delegat del Govern de la Generalitat, Juli Fernández, que feia un recorregut per diversos punts de l'Alt Maresme.

L'estudi de danys s'ha fet a partir de les valoracions fetes des del diversos departaments després d'analitzar els danys que han patit diversos equipaments municipals i la via pública.

Els equipaments municipals més malparats són el Centre Cultural Calisay, on el vent va malmetre alguns tancaments i l'aigua va entrar a l'ascensor de l'Escola de Música. El vent va provocar danys al Mercat municipal i a la coberta del pavelló d'hoquei al Fondo de les Creus. Entrada d'aigua i danys per filtracions d'aigua n'hi ha hagut a l'edifici Xifré, a can Portell, als mòduls de Serveis Socials i a les escoles bressol i de primària, entre d'altres.

El temporal continuat del 19 al 23 de gener ha danyat o fet desapareixer més de mig centenar de senyals a la via pública, per un valor d'uns 15.000 euros. L'aigua va afectar, el darrer dia de tempes, al sistema de càmeres de videovigilància del carrer de l'Església i la cruïlla de Lourdes.

Medi Ambient ha previst tot l'arranjament del sistema de rials, que en alguns punts han quedat impracticables. I al nucli urbà s'han detectat danys als paviment de l'Olivar, el Pla dels Frares, el carrer del professor Castelló, el vial lateral de la N-II i diverses voreres. Un càlcul estimat d'obres de reposició de 130.000 euros. També s'ha comptabilitat l'esllavissada de la penya del Molí de mar i la seva futura consolidació.

Els tècnics de l'ACA ja van confirmar ahir la disposició de la seva entitat de fer immediatament el buidat de sorra del caixò de la Riera. També és va valorar com urgent i  important per reduir l'impacte en moments d'aiguts intesos, que  es faci  la nova canonada que ha de permetre que Arenys de Munt aboqui directament a la depuradora sense passar pe Arenys. 

Les 10 les tortugues autòctones de la Tordera que s´han trobat  vives entre les restes vegetals a la platja del Cavaió ja s'han portat a Fundacio Emys a Riudarenes que en farà el seguiment i el seu alliberament entre la sèquia i  l´estany de Sils.

Valoració comarcal del temporal al Consell d'Alcaldies 

El Consell d'Alcaldies ha fet una primera aproximació als danys que el temporal va deixar la setmana passada al Maresme. Encara s'estan comptabilitzant desperfectes, però ara per ara ja se superen de llarg els 40 milions de pèrdues i en aquesta xifra no està recollit el cost dels 2 ponts que es van esfondrar a Malgrat de Mar.  Les alcaldesses i alcaldes del Maresme demanen ajuts urgents per poder restablir la normalitat el més ràpid possible, però van més enllà i posen sobre la taula la necessitat de redissenyar infraesctructures i canviar polítiques per minimitzar l'elevada exposició que té el Maresme en un moment d'emergència climàtica.

Publicat el 28 de gener de 2020
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Imprimir
^