Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
Comença la custòdia amb voluntariat del niu de tortuga de la platja de la Picòrdia.

Niu tortugaNiu de tortuga a la Picòrdia d'ArenysMés de cent persones s'han ofert per poder cobrir els torns planificats per la custòdia del niu de tortuga de la Platja de la Picòrdia mentre duri el procés d'incubació fins la primera quinzena de setembre. Aquest matí, a les set, ha començat el primer torn cobert per una parella de persones voluntàries que han respost a la crida que es va fer des de l'Ajuntament.

Des del mateix diumenge, quan es va detectar la posta, el niu ha estat sempre vigilat. Durant aquests primers dies s'ha fet la custòdia amb personal de vigilància contractat. Aquests primers dies, els Serveis municipal han anat adequant tot l'entorn del punt on hi ha el niu amb diversos requisits que han suggerit l'equip de biòlegs i veterinàries del CRAM i del projecte 'Caretta a la vista!' de la Universitat de Vic que ja van intervenir al primer moment d'acord el protocol de protecció i seguiment de la Xarxa de rescat de fauna marina. 

Per garantir la seguretat del niu s'han posat xarxes i malles contra posibles depredadors i també entrades accidentals de persones o gossos. S'han tingut en compte com arriba l'insolació durant tot el dia. La temperatura del niu es controla amb dos termòmetres i també s'evita que, en cas de pluja li caigui al damunt. Aquesta darrera protecció es fa amb una lona que ja es va posar la matinada de dijous.

Tot el voluntariat que participarà als torns de vigilància rebrà una formació prèvia i documentació i informació continuada respecte com s'està fent la custòdia. Ahir dijous es va fer una sessió de formació online des del CRAM que va ser seguida per una cinquantena de persones. 

Custòdia dels ous durant 60 dies 

La matinada de diumenge passat una tortuga babaua va ser observada desovant a la Platja de la Picòrdia d'Arenys de Mar, a uns cinquanta metres a llevant de la desembocadura de la Riera. La posta d'Arenys va ser de 142 ous i es tracta del quart niu de tortuga babaua (Caretta caretta) detectat, aquesta temporada, a Catalunya. 90 ous han quedat al niu de la Picòrdia i la resta se'ls ha endut el CRAM per tirar endavant la incubació a les seves instal·lacions i poder fer un seguiment de l'evolució dels ous.

Des de l'Ajuntament d'Arenys de Mar s'ha assumit la vigilància del niu amb un servei de torns les 24 hores duirant els 60 dies previstos per l'eclosió dels ous. S'ha creat una xarxa de voluntariat que es distribueix en torns de dues hores durant tot el dia, des de les 7 del matí a la mitjanit. Durant la matinada la vigilància es fa amb un servei d'una empresa de seguretat. 

Per formar part d'aquesta xarxa de voluntariat cal fer una incripció prèvia des d'aquest formulari. Un cop fet la petició s'entra en el sistema de torns que es reorganitza setmanalment.

Publicat el 16 de juliol de 2021
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Imprimir
^