Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Arenys de Mar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
Discurs institucional Onze de setembre
Discurs de Josep Anton López, alcalde accidental d'Arenys de Mar

Benvolguts regidors i regidores, entitats i associacions, arenyencs i arenyenques.

És un honor per mi poder dirigir-me a tots vosaltres, encara que sigui accidentalment, com a alcalde d’Arenys de Mar, i aprofito per excusar a la nostra alcaldessa que avui no li ha estat possible estar present en aquest acte institucional.

Un any més, l’11 de setembre, Diada Nacional de Catalunya, som cridats a reivindicar i proclamar els nostres drets i la nostra identitat com a poble.

Un dia que hauria de ser motiu de festa i d’alegria per tots els catalans, però que per desgràcia i per segon any consecutiu no ho podrà ser del tot, ja que uns quants dels nostres polítics i líders socials segueixen privats de llibertat en espera d’una sentència de la justícia espanyola que de ben segur no deixarà  indiferent a ningú, i que requerirà una resposta de país com la que ja hem donat en altres ocasions.
A Arenys cada dia pensem amb ells, des de fa 667dies, un grapat d’arenyencs es troben a la Plaça de la Vila puntualment per demanar la seva llibertat tot cantant simbòlicament el nostre Cant dels Ocells. I ho seguirem fent mentre no siguin lliures.

Perquè si alguna cosa defineix al poble català és que som tossuts, insistirem tantes vegades com faci falta fins a assolir el nostre objectiu. I també som pacífics, no entenem una altra manera de fer les coses. Davant qualsevol agressió sempre trobaran una resposta pacífica.

Catalunya té una identitat pròpia que ningú ens pot negar, tenim una manera de pensar diferent dels pobles que ens envolten, històricament som un país acollidor, molts dels que som aquí o bé hem estat acollits o bé en el seu moment els nostres pares o els nostres avis varen ser acollits, i ara diem amb orgull que som catalans. I gràcies a això i al seny que tothom posa, hem sabut aprendre i compartir i això ens ha permès créixer fermament, som referent de molts països del nostre entorn. Ara no deixarem que ningú ens prengui aquest fet i seguirem acollint a aquells que ho necessiten.

Des de l’Ajuntament d’Arenys de Mar, també tenim un paper en la defensa dels drets dels catalans, dels seus drets socials i polítics, però també del dret a decidir quin volem que sigui el nostre futur. I com a mostra d’això l’1 d’octubre del 2017 vàrem posar els mitjans per tal que tots els arenyencs i arenyenques poguessin expressar democràticament la seva voluntat. I ho tornarem a fer tantes vegades com calgui.

Però també tenim un altre fet diferencial amb la resta de comunitats de l’estat. Tenim una llengua pròpia, molt rica i molt arrelada, que tot i que a la història recent ha patit diferents greuges, ha sobreviscut i per sobre de tot l’hem de preservar.

És la llengua amb la que s’han expressat els nostres escriptors il·lustres. I especialment en aquest any que commemorem a la nostra vila el centenari del seu naixement, és de justícia parlar sobre el nostre escriptor universal, polític i historiador Félix Cucurull. En Félix Cucurull té una extensa obra, que està sent analitzada durant els actes de l’Any Cucurull, referent al fet català.

Han passat els anys i veiem com els seus escrits sobre el fet nacional català continuen mantenint una rabiosa actualitat. Fèlix Cucurull va escriure i va parlar en uns anys en que l’ideal català va patir múltiples agressions, en que es posà en qüestió tot allò que venia de Catalunya, i per desgràcia estem veient com la història es repeteix. És moment de tornar a llegir els seus escrits i seguir els seus consells, i per mostrar com segueixen sent vigents els seus textos acabaré amb un fragment del seu llibre Catalunya Nació Sotmesa:

“Les bones paraules dels qui des de Madrid ens dicten la llei no van més enllà de les bones intencions. Ara, ho hem de confessar, les bones intencions abunden més que no pas en altres èpoques, però la gasiveria dels administradors de la nostra llibertat es manté intacta. En nom d’una unitat de la pàtria que no té res a veure amb la realitat de la península ibèrica, les cadenes ens les deixen segar metafòricament quan cantem “Els segadors”, però si en algun moment ens les afluixen una mica, bé prou que prenen tota mena de precaucions per evitar que ens en deseixim”

Moltes gràcies
Visca Catalunya!

Arenys de Mar, 11 de setembre de 2019

Fitxer Acrobat-PDF de (334,43kB)

Fitxer: 11_de_setembre_2019.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 2
Mida: 334,43 kB

Publicat el 12 de setembre de 2019
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
^