Ajuntament d'Arenys de Mar

NOTÝCIES

Niu de tortuga a la Picòrdia d'ArenysProtocol detecció tortuguesUna tortuga babaua ha fet niu aquesta passada matinada a la Platja de la Picòrdia d'Arenys de Mar. Una avís ciutadà a lesdues de la matinada al 112 ha permès activar el protocol de protecció i seguiment. La tortuga ha fet diversos intents a la platja abans de fer el niu.

L'equip de biòlegs i veterinàries del CRAM i del projecte 'Caretta a la vista!' de la Universitat de Vic s'han fet càrrec de l'observacio de les traces de la tortuga a la sorra de la platja i de localitzar la posta per planificar la seva protecció. L'indret on s'ha localitzat s'ha considerat òptim, per distància i alçada respecte el mar, per garantir que pugui prosperar la seva incubació a la mateixa platja.

La posta d'Arenys té 142 ous. És el quart niu de tortuga babaua (Caretta caretta) detectat, aquesta temporada, a Catalunya. 90 ous quedaran al niu de la Picòrdia. La resta se'ls ha endut el CRAM a les seves instal·lacions per tirar endavant la incubació a les seves instal·lacions. Segons han explicat les biòloges del CRAM, el percentatge d'èxit d'exclosió en un entorn artifical és molt semblant i permet monitoritzar l'evolució dels ous mentre se'ls hi fan altres proves com detectar l'origen de la mare.

Ena xarxa de voluntariat per vetllar els ous durant 60 dies

La Policia Local s'ha fet càrrec de la delimitació i control dels espais des del moment de rebre l'acés de la sala del 112 i ha aplicat els protocols de delimitació del perimetre de plantja d'acord al que s'estableix en aquests casos. L'equip del CRAM i del projecte 'Caretta a la vista!' ha fet un seguit de recomenacions de com fer la vigilància i garantir la seguretat del niu de qualsevol intromissió que pugui afectar el procés d'incubació.

Des de l'Ajuntament s'assumeix aquesta vigilància amb un serveos de torns les 24 hores duirant els 60 dies previstos per l'eclosió dels ous. Es proposa la creació d'una xarxa de voluntariat que es distribueix en torn der dues hores durant tot el dia, des de les 7 del matí a la mitjanit. Les nits es previst que la vigilància sigui un servei d'una empresa de seguretat. 

Per formar part d'aquesta xarxa de voluntariat cal fer una incripció prèvia des d'aquest formulari. També es farà públic un protocol de normativa que caldrà que respecti el personal voluntari.

Publicat l'11 de juliol de 2021