Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botˇ que mostra/amaga men˙ lateral
NOT═CIES
Comenša la cust˛dia amb voluntariat del niu de tortuga de la platja de la Pic˛rdia.

Niu tortugaNiu de tortuga a la Pic˛rdia d'ArenysMÚs de cent persones s'han ofert per poder cobrir els torns planificats per la cust˛dia del niu de tortuga de la Platja de la Pic˛rdia mentre duri el procÚs d'incubaciˇ fins la primera quinzena de setembre. Aquest matÝ, a les set, ha comenšat el primer torn cobert per una parella de persones voluntÓries que han respost a la crida que es va fer des de l'Ajuntament.

Des del mateix diumenge, quan es va detectar la posta, el niu ha estat sempre vigilat. Durant aquests primers dies s'ha fet la cust˛dia amb personal de vigilÓncia contractat. Aquests primers dies, els Serveis municipal han anat adequant tot l'entorn del punt on hi ha el niu amb diversos requisits que han suggerit l'equip de bi˛legs i veterinÓries del CRAM i del projecte 'Caretta a la vista!' de la Universitat de Vic que ja van intervenir al primer moment d'acord el protocol de protecciˇ i seguiment de la Xarxa de rescat de fauna marina. 

Per garantir la seguretat del niu s'han posat xarxes i malles contra posibles depredadors i tambÚ entrades accidentals de persones o gossos. S'han tingut en compte com arriba l'insolaciˇ durant tot el dia. La temperatura del niu es controla amb dos term˛metres i tambÚ s'evita que, en cas de pluja li caigui al damunt. Aquesta darrera protecciˇ es fa amb una lona que ja es va posar la matinada de dijous.

Tot el voluntariat que participarÓ als torns de vigilÓncia rebrÓ una formaciˇ prŔvia i documentaciˇ i informaciˇ continuada respecte com s'estÓ fent la cust˛dia. Ahir dijous es va fer una sessiˇ de formaciˇ online des del CRAM que va ser seguida per una cinquantena de persones. 

Cust˛dia dels ous durant 60 dies 

La matinada de diumenge passat una tortuga babaua va ser observada desovant a la Platja de la Pic˛rdia d'Arenys de Mar, a uns cinquanta metres a llevant de la desembocadura de la Riera. La posta d'Arenys va ser de 142 ous i es tracta del quart niu de tortuga babaua (Caretta caretta) detectat, aquesta temporada, a Catalunya. 90 ous han quedat al niu de la Pic˛rdia i la resta se'ls ha endut el CRAM per tirar endavant la incubaciˇ a les seves instalĚlacions i poder fer un seguiment de l'evoluciˇ dels ous.

Des de l'Ajuntament d'Arenys de Mar s'ha assumit la vigilÓncia del niu amb un servei de torns les 24 hores duirant els 60 dies previstos per l'eclosiˇ dels ous. S'ha creat una xarxa de voluntariat que es distribueix en torns de dues hores durant tot el dia, des de les 7 del matÝ a la mitjanit. Durant la matinada la vigilÓncia es fa amb un servei d'una empresa de seguretat. 

Per formar part d'aquesta xarxa de voluntariat cal fer una incripciˇ prŔvia des d'aquest formulari. Un cop fet la peticiˇ s'entra en el sistema de torns que es reorganitza setmanalment.

Publicat el 16 de juliol de 2021
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Imprimir
^