Ajuntament d'Arenys de Mar

AGENDA
Diumenge, 10 d'octubre de 2010  -  12 h migdia
al Port pesquer d´Arenys de Mar
Aprofitarem tots els guarniments realitzats al taller de dissabte per rebre com cal a l´Ulisses. Tots els nens participants rebran una  petita sorpresa.

Ulisses Entre els actes organitzats el mes d'octubre a Arenys de Mar amb motiu de les jornades gastronòmiques del calamar, el Calamarenys, enguany la Confraria de Pescadors, l'associació de Restauradors d'Arenys de Mar i l'Ajuntament organitzen, els dies 9 i 10 d'octubre, uns actes adreçats als més menuts de la població a l'entorn de l'arribada a Arenys d'un dels mites més emblemàtics de la Mediterrània: Ulisses.

Dissabte 9 d'octubre de 2010: taller per a preparar els ornaments necessaris per poder rebre el viatjant diumenge al es 12 del migdia.

Diumenge 10 d'octubre de 2010, seguint amb la voluntat de donar a conèixer de forma festiva als més menuts la tradició marinera del nostre país, a les 9 del matí, a la platja de la Picòrdia, es farà una tirada de l'artó, un art de pesca instaurat per Jaume I. Actualització: amb motiu de les previsions meteorològiques i de la necessitat d'una necessitat de mar absolutament plana per dur a terme aquesta activitat, l'organització ha decidit cancel·lar-la.
Al Port, a les 12 del migdia, Ulisses arribarà a la vila i grans i petits li donaran la benvinguda amb els ornaments que s'hagin fet el dia anterior.


La història

Ulisses arriba a Sinera

Ulisses és l´heroi grec que va intervenir en la guerra de Troia i que fou immortalitzat, sobretot, per Homer en L´Odissea, on es descriu el llarg itinerari que va haver de fer per poder tornar a casa seva, a l´illa d´Ítaca i recuperar el tron que li volien prendre els pretendents de la seva fidel esposa, Penèlope.
Ulisses és la imatge del gran navegant aventurer que s´obre pas per mil i una batalles abans de tornar a casa, on també haurà de posar a ratlla els qui el volen arraconar.
L´Ulisses que ens visita és, però, un personatge entranyable i simpàtic, a la mida dels més petits, un gran navegant despistat que després de tornar a Ítaca a regnar s´avorreix a mort amb les  feines de rei, està fart que Penèlope li recordi el que va haver d´aguantar per esperar-lo, i prefereix delegar en el seu fill Telèmac els afers d´estat per poder-se fer a la mar a la més petita excusa. I és que si donem per bona la cançó de Lluís Llach (“Viatge a Ítaca”, inspirada en el poema de Kavafis), els viatges, per poder gaudir-los, han de ser molt llargs.
Com que Ulisses ja té una certa edat, com a navegant, ha perdut algunes facultats però continua revivint les seves grans aventures, especialment la que va tenir amb les sirenes i amb Polifem, que li va causar tants problemes amb Posidó (també conegut com a Neptú), rei dels mars. Encara ara, durant les petites excursions marítimes que fa Ulisses, Neptú li envia onades complicades, que despisten Ulisses i fan que els seus viatges durin anys i anys, viatjant per mil i un indrets.
Com que és molt despistat li passa de tot. Estava navegant cap al port de Sinera, convidat pels pescadors amb motiu de les jornades gastronòmiques del Calamarenys (li agraden molt els calamars), però es va equivocar de rumb i va ensopegar amb el seguici de Neptú . “Un altre cop per aquí, Ulisses?, ara que ja t´havia oblidat i perdonat per deixar cec el meu fill Polifem”.
Neptú passa d´ell  però, a causa del xoc,  el cofre màgic de Neptú  queda flotant a l´aigua i Ulisses se´l queda amb la intenció d´intercanviar el seu contingut per l´escut màgic que sap que li estan fent els nens i nenes d´Arenys (tot i que potser li faria més servei una gran brúixola per no perdre´s tant pel mar)
Ulisses té, però, un problema: ha d´esbrinar com obrir el cofre abans d´arribar a Sinera per poder regalar el seu contingut als nens i nenes d´Arenys en agraïment per l´escut màgic. Ho aconseguirà?

Lloc: Port
Organitza: Regidoria de Promoció local i Associació d'empresaris d'hosteleria d'Arenys  de Mar
Tipus d'acte: Mostra
Informació relacionada
Diumenge, 31 d'octubre de 2010
Concurs de plats cuinats amb calamar per a no professionals
Divendres, 29 d'octubre de 2010
Vespre de tapes de calamar
Dissabte, 23 d'octubre de 2010
Subhasta pública de peix
Dissabte, 16 d'octubre de 2010
Contes participatiu a la Plaça del mercat municipal
Diumenge, 10 d'octubre de 2010
Activitat cancel·lada per la previsió meteorològica
Dissabte, 9 d'octubre de 2010
Tallers de preparació dels guarniments que caldran per a rebre a l´Ulisses el diumenge 10 d´octubre.
Dissabte, 2 d'octubre de 2010
Subhasta pública de peix