Ajuntament d'Arenys de Mar

NOTÍCIES

L'ajuntament d'Arenys de Mar continuarà realitzant campanyes de control de la població de coloms a la vila durant aquest 2016, i ho farà mitjançant l'innovador mètode Ovistop, basat en el control de la fertilitat com a eina per  reduir la població de coloms. Es tracta d'un fàrmac formulat a base de grans de blat de moro recoberts d'un compost anomenat nicarbacina (0.1%), que té poder anticonceptiu sobre les aus i que també serveix per combatre la coccidiosi, i que, per tant, té efectes de millora sobre la seva salut. Es tracta d'un producte innocu per a les persones i animals, i no suposa cap risc per al medi ambient.

A diferència dels sistemes de captura i eliminació per gàbies que s'havien vingut utilitzant fins al moment, l'Ovistop permet controlar el nombre de coloms sense necessitat de sacrificar-los. El seu funcionament es basa en un aparell distribuidor que s'instal·la prop de les colònies de coloms i que està programat perquè subministrin blat de moro antifertlitzant durant tots els dies de la setmana. Aquest sistema, a més, presenta l'avantatge de que els seus efectes són reversibles, de manera que els coloms recuperen progressivament la seva fertilitat un cop deixen d'ingerir aquest pinso.

Així, mentre que l'anterior mètode de captura i eliminació s'havia demostrat poc efectiu perquè els exemplars eliminats deixaven un buit que era ràpidament reemplaçat pels que neixen, el mètode Ovistop permet un control real de la població de coloms. Aquest sistema s'utilitzarà durant 9 mesos, ja que els coloms deixen de reproduir-se en els mesos de més fred.

 Respecte a la possible afectació d’altres espècies per Ovistop cal dir que és un medicament veterinari amb registre europeu i, com a tal, abans de posar-se a la venda ha hagut de passar severes proves realitzades per entitats independents que garanteixin i acreditin que aquesta possibilitat no existeixi. En concret els mecanismes que ho eviten són:

- La mida dels grans de blat de moro impedeix que puguin ser consumits per espècies de mida inferior a la d’un colom. Per tant pardals i fringíl·lids no el poden consumir.

- La distribució es fa desprès d’haver acostumat els coloms a menjar a una hora concreta. Per això la quantitat distribuïda d’Ovistop (només 8gr/dia/colom) és consumida en breus segons pels coloms, sense que quedin restes.

- La nicarbazina (principi actiu de l’Ovistop) és una molècula formada per dos components: DNC i HDP. El DNC és la part biològicament activa, però és insoluble si no va lligada a l’HDP, que és qui permet que el DBC sigui absorbit en l’intestí de les aus. Quan les aus ingereixen Ovistop es metabolitza molt ràpidament i la molècula es disocia. Per tant, si un rapinyaire consumeix un colom tractat amb Ovistop, ingerirà la nicarbazina ja dissociada i per tant inactiva. A més, la quantitat de nicarbazina inactiva que consumiria és insignificant degut a que la quantitat que queda en els teixits dels coloms és molt minsa. De la mateixa forma en els excrements dels coloms tractats s’excreta la nicarbazina dissociada i els nivells produïts per una colònia de coloms tractada és 100 vegades inferior al límit que marca la UE.

- Vora el dispensador es col·loca una càmera que enregistra cada dia el moment de la distribució. Si es detecta que altres espècies consumeixen Ovistop l'equip atura la distribució, cosa que fins ara no ha passat mai.

- En qualsevol cas els efectes es produeixen desprès de 10-15 dies de consum seguit d’Ovistop i són reversibles quan es deixa d’ingerir.

Pel que fa a la eficàcia del mètode, aquesta està més que contrastada i ja són 25 les poblacions que l’utilitzen amb èxit superior al de les captures. La implantació a Arenys de Mar es fa desprès d’haver analitzat la situació actual amb l’empresa que fa el control i concloure que hi ha suficients garanties del seu funcionament.

Publicat el 24 de maig de 2016