Ajuntament d'Arenys de Mar

SERVEIS ECONĎMICS - HISENDA

Si ens trobem davant d’una defunciˇ, tant si s’ha produ´t a casa (contactem amb el CAP al telÚfon 93 795 80 74), com en una residŔncia o hospital, hem de demanar al metge corresponent que ens tramiti i en doni en mÓ el corresponent Certificat de Defunciˇ (dues c˛pies). ╔s el document, que entregarem a la funerÓria, amb el que autoritzem, legalment, que es faci cÓrrec del difunt. Nosaltres som, o haurÝem de ser, els que contactem amb la funerÓria. En cas de tenir una p˛lissa d’asseguranša, cal comunicar-ho a la funerÓria i Ús ella la que contacta amb l’asseguradora.

Contractaciˇ del servei d’enterrament amb la funerÓria:

╔s important saber que, legalment, nomÚs Ús obligatori en una defunciˇ:  la recollida i condicionament del difunt, l’enferetrament i l’enterrament o incineraciˇ.

La resta de serveis, vetlla, flors, recordatoris, esqueles, cerim˛nia religiosa o civil, lÓpida, gestiˇ documental oficial, taxis, i d’altres, sˇn serveis complementaris que podem o no contractar amb la funerÓria.

Obligacions de la funerÓria:
- Mostrar-nos tot el ventall de preus dels seus productes (obligatoris o no) des del mÚs barat al mÚs car.
- Especificar-nos ben clarament cada un dels desplašaments que es duran a terme amb el difunt, la recollida  del lloc de defunciˇ,  al tanatori, a la sala de vetlla, al lloc de la cerim˛nia, al cementiri o crematori, i sobretot el preu a pagar de cada un d’aquests desplašaments.
- Redactar-nos un pressupost de tot el servei contractat. Cal veure, abans de signar, que ens quedi ben clar, entenedor  i especificat el redactat de cadascuna de les partides que s’estan contractant.

Tinguem ben present que:
- Cal que estigueu en plena consciŔncia que all˛ que esteu contractant Ús el que voleu. L’estat emocional del moment fa que no sempre sigui aixÝ.
- Demaneu a la funerÓria que us especifiqui, de manera clara i comprensible, cadascun dels productes, serveis i gestions que us estan pressupostant.
- Un cop signat el pressupost i fet el pagament esteu, encara, en condicions de reclamar qualsevol aspecte que no tingueu clar o considereu erroni.
- La Gestiˇ Documental en cap cas Ús obligatori contractar-la amb la funerÓria (ho podeu fer vosaltres mateixos o bÚ una gestoria): sˇn les Partides Literals de Defunciˇ (tres c˛pies) que sˇn gratu´tes i es recullen al Registre Civil del lloc on s’ha produ´t la defunciˇ. Sˇn els documents necessaris per donar de baixa administrativament el difunt. La Baixa de la Seguretat Social, que Ús automÓtica, la gestiona el mateix Registre Civil. Per la baixa de domiciliacions bancÓries de subministraments com aigua, telŔfon, electricitat o altres, nomÚs cal que entregueu una de les c˛pies de la Partida Literal de Defunciˇ a l’entitat bancÓria corresponent. Els trÓmits d’˙ltimes voluntats o testamentÓries s’han de fer personalment davant de notari.
- En cas de tenir una p˛lissa d’asseguranša, cal comunicar-ho a la funerÓria i Ús la que contacta amb l’asseguradora. ╔s important estar ben informat de quina Ús la quantitat de diners que el difunt tenia assegurat pel servei d’enterrament i documentar-se dels detalls d’aquesta p˛lissa abans de la defunciˇ del familiar per no tenir sorpreses o bÚ per poder reclamar el retorn de quantitats no gastades.