Ajuntament d'Arenys de Mar

RESIDUS

Quant costa recollir i tractar els nostres residus? Qui en treu benefici?

Primer de tot cal dir que recollir selectivament permet recuperar materials que es tornen a introduir al cicle productiu, cosa que genera llocs de treball. Per tant, moltes persones es poden beneficiar directament de la nostra acció.

Per altra banda, la gestió dels nostres residus té un cost resultant del següent balanç:

(Cost recollida + cost tractament Resta + Cost cànon abocador i incineradora + Cost tractament Envasos + Cost tractament Orgànica + cost de gestió) – (Ingressos selectives de Ecoembes i Ecovidrio + Ingressos Retorn del Cànon + Venda Paper)

Com menys fracció Resta es genera, menys cost de tractament i menys cànon d’incineració i, en canvi, més ingressos per la selectiva. Com més reciclem, per tant, millor surt el balanç, ja que el cost del servei de recollida és fix (separem o no, el servei haurà de passar a buscar-nos els residus).

Aquest balanç, per llei, es reflecteix en la taxa de residus que paguem tots els vilatans. El que diu la normativa és que el total de la taxa d’escombraries que es cobra als domicilis ha de ser equivalent al cost real de l’Ajuntament per gestionar les nostres deixalles. El cost resultant anual es reparteix entre les taxes d’escombraries que paguem tots els veïns i veïnes, de manera que la conducta incívica d’uns, comporta un sobrecost que paguem entre tots.

Hem fet una simulació d’una família que arriba al 60% i una família que no fa recollida selectiva:


La diferència és notable. Per això és important que tothom es responsabilitzi dels seus residus i faci correctament la recollida selectiva. Tots hi sortim guanyant!

Separar té beneficis ambientals, socials i econòmics. Suma’t al moviment Aporta!

Enllaç a l'Ordenança fiscal reguladora del servei de gestió de residus municipals