Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
Contenció de rendes en els contractes d'arrendament d'habitatge

El 22 de setembre de 2020 va entrar en vigor la llei que permetrà regular els preus (les rendes) del lloguer d’habitatges a alguns municipis de Catalunya. Arenys de Mar és un d’ells. Els aspectes més destacats de la llei són els següents:

Quan s’aplica la norma?

Al signar un nou contracte de lloguer o quan es renova el contracte de lloguer ja existent. També si hi ha una renovació del contracte de lloguer quan s’amplia la durada o es modifica la renda.

Quins son els lloguers exclosos d’aquesta norma?

Els firmats abans de l ‘1 de gener de 1995. Els habitatges subjectes a règims de protecció oficial. Els subjectes als programes d’inserció o mediació social o de lloguer socials. Habitatges de lloguer de caràcter assistencial.

Cóm es fixa la renda?

La renda pactada no pot superar el preu de referència que marca la Llei ni tampoc la renda consignada en el darrer contracte d’arrendament, actualitzada en tot cas d´acord amb l'índex de garantia de competitivitat (IGC). Caldrà informar al llogater de l'aplicació del valor que correspon a l’ índex de referència del preu, i si s’escau, de l'import de la renda del darrer contracte d´arrendament vigent en aquell mateix habitatge.

Cóm es calcula el preu de referència?

El preu de referència és l'índex mig de preus de lloguer que resulti segons les característiques de l’habitatge, i que es recull a la web de l’Agencia d’Habitatge de Catalunya: http://agenciahabitatge.gencat.cat/indexdelloguer/.

El preu es pot incrementar per sobre del de referència en el cas que es realitzin obres de millora, o bé, incrementant com a màxim un 5%, quan l’habitatge compti, com a mínim, amb tres de les següents característiques: ascensor, aparcament, habitatge moblat, calefacció o refrigeració, zona comunitària d’ús compartit, piscina o altres equipaments , consergeria, vistes especials. En els Arrendaments d’habitatges nous o rehabilitats la Llei s’aplicarà a partir de l’any 2023.

Què es pot fer davant l’incompliment de la llei?

Si es cobren rendes per sobre dels límits establerts, l’arrendatari pot interposar demanda judicial perquè es determini la renda i reclamar la restitució de les quantitats abonades en excés + 3 x interès legal del diner. O bé denunciar-ho a l’Agència d’Habitatge. Es podran imposar sancions per incomplir les normes que determinen la renda, amagar a l’arrendatari la informació relativa al índex o l’import de la renda del contracte anterior necessària per determinar el preu de referència, (multa de 9.001 a 90.000 €).

També per no fer constar l’índex de referència de preus de lloguer o, si correspon, l’import de la renda del contracte anterior, establir una renda superior al límit fixat per la norma, o no adjuntar el document que genera l’índex de referència o la informació relativa a l’ importació de la renda de lloguer, així com falsejar o alterar la informació (multa de 3.000 a 9.000 €).

Informació relacionada
Les noves mesures s'apliquen a partir de dilluns, 22 de febrer
Les noves mesures s'apliquen a partir de dilluns, 8 de febrer
El Procicat torna a allargar 15 dies, fins el 7 de febrer, les mesures de confinament municipal
Des del 4 de juny s'aixeca la suspensió dels terminis legals per reclamar, desistir i retornar productes
Les Escoles bressol municipals reobren el dimecres, 10 de juny
A partir de dilluns, 8 de juny, amb algunes restriccions i canvis en els serveis
Dies claus: prioritzem l'atenció telemàtica, i ens hem reforçat per estar disponibles per a l'atenció presencial
Es fa públic el condol i la solidaritat a les famílies que han patit perdues i l'agraïment als professionals de la salut, entitats socials, voluntariat i els serveis municipals
El Museu d´Arenys de Mar el dimarts 2 de juny i la sala d´exposicions del C.C.Calisay  el divendres 5 de juny obren de nou les seves portes.
Publicat el 8 de desembre de 2020
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Imprimir
^