El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies (DTASF) ha presentat, aquest migdia, els detalls de l'arrencada del Projecte marc Sostre 360º que s'implementarà als municipis del Masnou, Arenys de Mar i de Canet de Mar, amb la col·laboració amb el Consell Comarcal del Maresme. Sostre 360º és un programa d'habitatge social protegit i recursos residencials en l'àmbit del sensellarisme per a joves en situació de vulnerabilitat amb un acompanyament personalitzat. Aquest programa preveu un treball multidisciplinar i en xarxa per superar la conflictivitat i evitar la cronificació de les situacions crítiques.
Aquest recurs d'atenció a joves sense llar es previst per atendre a 20 joves de 18 a 25 anys en situació de vulnerabilitat al carrer, sense referents al territori, independentment de la seva situació administrativa o amb factors de vulnerabilitat per viure aquesta situació. El servei donarà una intervenció integral i comunitària d'atenció social a joves en situació de vulnerabilitat al carrer a través d'acompanyament i respostes adequades, cobrint les necessitats bàsiques com l'habitatge, alimentació, suport en la gestió de la documentació i inserció sociolaboral.
La finalitat de Sostre 360º és oferir un marc estable de referència per ajudar a construir un projecte de vida autònom i autosuficient a les persones ateses i que abordi des d'una vessant social i educativa les necessitats de les persones en un entorn residencial compartit, consolidant actituds i habilitats necessàries per tal de viure de manera autònoma, facilitar l'accés als recursos de l'entorn i garantir una convivència positiva entre les persones que conviuen als habitatges o habitacions compartint pis amb altres persones alienes al projecte i amb l'entorn veïnal i comunitari.
La temporalitat màxima de permanència en el servei s'estableix en un any, ampliable a tres en processos d'arrelament on el o la jove estigui molt implicat en el propi projecte, i la situació així ho requereixi. Els serveis que s'ofereixen són: Servei d´acompanyament especialitzat, prestacions de servei d´habitatge i la cobertura de les necessitats bàsiques (alimentació, roba, desplaçaments…)
Una Comissió Gestora serà la guia del projecte
Avui s’ha donat el tret de sortida amb la constitució de la Comissió Gestora, un grup multidisciplinar que treballarà coordinadament en la valoració i diagnòstic inicial de la situació del o la jove i de les seves necessitats. També identificarà els recursos de la xarxa i donarà suport en la derivació a altres serveis i projectes quan sigui necessari.
La proposta d’entrada dels joves es farà sempre a través dels Serveis Socials Bàsics del territori i la Comissió Gestora serà la responsable de decidir la seva admissió, així com de donar una resposta ràpida, adequada i coordinada a la necessitat d’atenció social integral. Un equip de cinc professionals, educadors socials i tècnics d'integració socials seran els responsables de l'excució i suport principal del projecte.
Formen part de la Comissió Gestora professionals de Serveis Territorials del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Direcció General d’Atenció a la Infància i Adolescència, Àrea de Suport als Joves Tutelats i Extutelats, Serveis Socials i Policia Local d’ambdós ajuntaments, dinamitzadors cívics per a l’emancipació juvenil, Mossos d’Esquadra, Centre de Salut Mental d’Adults de Calella, CAS Calella, Centre Estela Nova, PIL Pinsà i PIL Bitó, l’equip gestor del programa (SUARA SERVEIS SCCL) i el tècnic de polítiques migratòries del Consell Comarcal del Maresme. En la propera trobada de la Comissió Gestora es preveu la incorporació del CSMA Mataró i del CAS Mataró.