Ajuntament d'Arenys de Mar

NOTÍCIES

Arran de les informacions, algunes d’elles errònies, transmeses als mitjans de comunicació locals i especialment en referència a l’article publicat a La Vanguardia del 27 de setembre de 2024 en què s’acusa el servei d’atenció domiciliària d’Arenys de Mar de cometre diferents irregularitats, i a l’espai que hi va dedicar el programa el Dominical de 29 de setembre de 2024, emetem el següent comunicat:


1. Segons es recull a l’article de La Vanguardia i en declaracions a Ràdio Arenys, el SAD d’Arenys de Mar deriva el SAD a empreses privades que no han guanyat cap licitació.


Des dels SSB informem que l’Ajuntament d’Arenys de Mar contracta la gestió del servei d’ajuda a domicili municipal per a les persones en situació de dependència a través de la corresponent licitació pública. Actualment l’empresa contractada és MAP Serveis a les Persones S.L., guanyadora de l’última licitació de l’any 2023.

Tanmateix, la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència (coneguda com la Llei de la dependència), a més de preveure diferents serveis per atendre les situacions de dependència (com el SAD, els serveis residencials i els centres de dia), també estableix la prestació econòmica vinculada (PEV) al servei per quan no sigui possible l’accés a un servei públic o concertat. Així, des dels serveis socials municipals també es recorre a la Prestació Econòmica Vinculada al SAD quan el servei municipal no té suficients hores disponibles.

En el Pla individual d’atenció (PIA) que s’aprova per a cada persona en situació de dependència, es concreten els serveis i/o prestacions que rebran, tenint en compte el grau de dependència, els suports disponibles, la capacitat econòmica i les preferències de la persona, així com la disponibilitat de serveis. Quan per accedir a un servei públic (residència, SAD,...) hi ha llista d’espera, hi ha l’opció d’accedir a una PEV per finançar el cost del servei privat, que es pot contractar en una empresa que estigui acreditada per la Generalitat de Catalunya.

Així, s’ofereix el SAD municipal a persones amb grau 2 o 3 de dependència, sense entorn de suport i amb menys capacitat econòmica, o en situacions socials més complexes (inici de demències, problemes de salut mental, maltractaments,...) que requereixen un seguiment més acurat de serveis socials. També quan es compatibilitza el SAD amb la prestació de cuidador no professional, o en serveis temporals durant la convalescència després d’altes hospitalàries

D’altra banda, es canalitza cap a la PEV les persones amb grau 1 de dependència, amb entorn de suport i capacitat econòmica i de gestió de la prestació, ja que els permet gaudir de més hores que les que pot oferir el SAD municipal.

2. Referent a les al·lusions a què des dels serveis socials es deriven els casos amb PEV SAD a una única empresa privada d’Arenys de Mar.

S’informa que en els casos en què es proposa la prestació a través de la PEV SAD, es lliura a les persones la relació d’empreses acreditades per la Generalitat de Catalunya, on s’han d’adreçar per contractar el servei.
 
Al Maresme hi ha 35 empreses acreditades per fer PEV SAD, una de les quals a Arenys de Mar. L’Ajuntament d’Arenys de Mar no té cap relació contractual amb aquestes empreses. Les persones beneficiàries o els seus familiars escullen l’empresa i de fet hi ha diferents empreses de la comarca contractades pels beneficiaris d’Arenys de Mar.
 
El llistat de les empreses que es facilita a les persones que ho sol·liciten es troba en aquest enllaç del web del Dret Socials de la Generalitat de Catalunya, ja que són empreses que acreditades pel departament i es consulta segons la necessitat per a cada usuari:
https://dretssocials.gencat.cat/ca/ambits_tematics/serveis_socials/entitats_serveis_i_equipaments_socials/cercador_entitats_serveis_i_establiments_socials/cercador-dentitats-serveis-i-establiments-de-serveis-socials/

3. Referent a l’afirmació que alguns usuaris han perdut la PEV perquè no podien canviar d’empresa.

Informem que el beneficiari pot canviar d’empresa en qualsevol moment, sense perdre la prestació, tot i que l’aplicació de la normativa vigent en el moment de la modificació del seu Pla Individual d’Atenció pot fer canviar-ne les condicions (hores a contractar, import de la subvenció).
 
4. Respecte al testimoni d’una familiar d’una usuària que manifesta que des de serveis socials se’ls va adreçar única i exclusivament a una empresa privada d’Arenys de Mar.

Informem que revisat l’expedient hi ha constància que es va explicar el funcionament de la PEV SAD i es va lliurar la relació d’empreses acreditades a la persona interessada i en diferents moments.

5. Referent a l’afirmació que l’empresa privada arenyenca no paga a les treballadores mentre que sí que cobra les prestacions PEV.

Informem que la Generalitat de Catalunya habitualment paga la PEV a persona beneficiària, i no pas a l’empresa prestadora. Només en casos excepcionals es preveu que la PEV es pagui a l’empresa directament, quan el servei es comença a prestar abans que el beneficiari hagi cobrat la prestació, aquest no disposa de recursos per pagar el servei i autoritza el pagament directe a l’empresa.

6. De l’article de La Vanguardia es desprèn una confusió entre l’empresa contractada per l’Ajuntament i una empresa de SAD privada del municipi que presumptament ha comès irregularitats en la contractació de treballadores, i una relació entre ambdues en el sentit que l’empresa contractada per l’Ajuntament estaria derivant casos a l’empresa privada.

Davant aquesta confusió hem d’aclarir que els conflictes laborals als que s’ha fet referència són amb una empresa privada d’Arenys de Mar, acreditada per la Generalitat de Catalunya per prestar PEV. L’Ajuntament no hi manté cap relació contractual.

En cap cas es tracta de MAP Serveis a les Persones S.L., l’empresa contractada per l’Ajuntament.

MAP Serveis a les Persones S.L. és una empresa habilitada des de fa anys i acreditada com entitat social privada per a ser proveïdora de la Xarxa de Serveis Socials d’Atenció Pública, com es la obligació de tenir en compliment de l’article 9.3 del Decret 69/2020, de 14 de juliol, d’acreditació, concert social i gestió delegada en la Xarxa de Serveis Socials d’Atenció Pública. Això comporta passar tots els ítems de qualitat exigits.

No ens consta que MAP serveis a les Persones SL tingui cap conflicte laboral amb les seves treballadores, i com a empresa contractada per l’Ajuntament d’Arenys de Mar compleix amb les obligacions del Conveni Català corresponent i actualitzat.
 
MAP Serveis a les Persones S.L. no manté ni ha mantingut mai cap relació amb l’empresa privada d’Arenys de Mar, ni ha subcontractat mai el seu personal.

7. Finalment volem manifestar que des dels serveis socials municipals es treballa en tot moment per oferir un servei de qualitat, per ampliar la cobertura i intensitats del SAD municipal i garantir unes condicions laborals dignes, i d’acord amb la legalitat vigent.

Publicat l'1 d'octubre de 2024