Aquest mes d´octubre les nostres recomanacions se centren en l'autor arenyenc Lluís Ferran de Pol. El dia 19 es commemora el desè aniversari de la seva mort i Arenys de Mar acollirà tot un seguit d'actes amb la intenció de recuperar-ne l'obra. Els llibres que segueixen en són només una selecció. A la biblioteca els trobareu tots i, si voleu, també un vídeo amb una entrevista, l'audiovisual elaborat per Eloi Tomàs i moltes coses més. Us convidem a aprofitar l'ocasió per descobrir o rellegir l'obra de Lluís Ferran de Pol i us animem a participar en les activitats que hi ha programades.
Abans de l'alba
Barcelona: Spes, 1972
L´estada de Lluís Ferran de Pol a Mèxic va ser motivada per la derrota en la Guerra Civil. Es tracta, doncs, d´un exili obligat com va ser el cas de Pere Calders o tants altres escriptors. Però Ferran de Pol va aprofitar-ho per conèixer la cultura del poble que el va acollir. El resultat és una sèrie de relats inspirats en la mitologia maia. Aquesta edició parteix del text de Ferran de Pol per fer propostes d´estudi encaminades a l´ensenyament de la llengua. L´encarregat d´aquesta tasca és el prestigiós filòleg Albert Jané. A més, el volum conté il·lustracions de l´arenyenca Elvira Elias. L´existència d´aquest llibre mostra que Ferran de Pol ha estat considerat un model de llengua literària.
Abans de l'alba
Barcelona: La Magrana, 1994
Tornem a citar el mateix títol per referir-nos a una altra edició. Aquesta, a més del text, inclou una introducció, un glossari, unes notes i unes propostes de treball a càrrec de Josep Vicent Garcia Raffi, especialista en l´obra de Ferran de Pol.
Campo de concentración
Arenys de Mar: Ajuntament d´Arenys de Mar. 2003
L´exili de Ferran de Pol a Mèxic va anar precedit d´un episodi que no hauria d´haver existit mai: l´experiència d´un camp de concentració. Efectivament, abans de sortir cap a Mèxic a bord del vaixell Sinaia, Ferran de Pol va exiliar-se a França i va haver de passar pels camps de concentració de Sant Cebrià i Barcarès. Allà va anotar en una llibreta les seves vicissituds i aquelles anotacions van ser completades, ja a Mèxic el juliol de 1939, amb més records d´aquells mesos. Novament l´especialista Josep Vicent Garcia Raffi ha transcrit el text i l´ha editat amb un seguit de notes.
El centaure i el cavaller
Jungla. Barcelona: Barcanova, 1991
Una nova prova de la bona acollida de les obres de Ferran de Pol és aquesta edició dins la Biblioteca Didàctica de la Literatura Catalana de l´Editorial Barcanova. Es tracta d´una col·lecció destinada a l´ensenyament de la literatura, rica en anotacions, aclariments i propostes didàctiques. Aquesta concretament és a cura de Domènec Reverter i pren dos textos de La Ciutat i el Tròpic. A més, s´hi inclou també un apèndix on es comenten diversos aspectes de tècnica literària.
La Ciutat i el tròpic
Barcelona: Laia, 1985
En aquesta ocasió és Jordi Castellanos l´encarregat d´escriure el pròleg d´un dels llibres més coneguts de Ferran de Pol. En un punt d´aquest pròleg Castellanos escriu que “una de les constants de l´obra narrativa de Ferran de Pol és, sens dubte, la presència recurrent del mite”. Aquesta és una novel·la excel·lent per esbrinar quina és l´aproximació de Ferran de Pol al mite com a eina de creació literària.
Entre tots ho farem tot
Barcelona: Publicacions de l´Abadia de Montserrat, 1982
Aquesta és una de les aportacions de Lluís Ferran de Pol a la literatura infantil. Es tracta d´onze contes dirigits al públic infantil, alguns dels quals els podreu escoltar a la biblioteca en el marc dels actes de commemoració. Val a dir que Ferran de Pol va col·laborar a Vida Parroquial d´Arenys de Mar precisament amb una secció infantil anomenada Racó de la mainada. Un altre il·lustre arenyenc, Salvador Espriu, va escriure el pròleg d´aquesta edició, on acaba dient: “Cal tenir aquest escriptor molt en compte, tant quan s´ocupa dels menuts, com quan amida la gent gran, perquè tothora té els seus temes davant dels ulls i ordena amb recta disciplina les seves paraules.”
Érem quatre
Barcelona: Columna, 1997
També aquesta novel·la és fruit de l´exili mexicà. Tracta de la recerca de la mítica i perduda ciutat de Tòl·lan a càrrec d´un professor mexicà i tres estudiants, un dels quals és un exiliat català. Margarida Aritzeta ha tingut cura d´aquesta edició, que ha completat amb una bibliografia i un vocabulari de mexicanismes.
GARCIA I RAFFI, Josep Vicent
Lluís Ferran de Pol i Mèxic: literatura i periodisme
Arenys de Mar / Barcelona: Ajuntament d'Arenys de Mar / Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 1998
Aquest estudi de gairebé cinc-centes pàgines fou la tesi doctoral de Josep Vicent Garcia i constitueix una de les millors aportacions al coneixement de l´obra de Lluís Ferran de Pol. S´hi recull tant la seva activitat periodística com la creació literària de l´etapa mexicana. Inclou, per tant, l´estudi d´obres com Abans de l´alba, Érem quatre o La ciutat i el tròpic, però també informació sobre les publicacions de catalans exiliats a Mèxic com Full català o Quaderns de l´exili. Constitueix una obra de consulta obligada per aprofundir en la vida i l´obra de Ferran de Pol.
Homenatge a Lluís Ferran de Pol
Arenys de Mar: Ajuntament d´Arenys de Mar, 1993
Aquest llibre recull les aportacions realitzades a l´homenatge que el dia 29 de març de 1992 es va fer a Ferran de Pol encara en vida, per tant, de l´escriptor. Per a alguns, els qui van poder assistir-hi, és una manera de recordar un emotiu homenatge. Per a altres és un recull de textos de diversos especialistes i amics que perfilen la figura de l´escriptor.
Miralls tèrbols
Barcelona: Proa, 1985
Una de les principals novel·les de l´autor. Ambientada a Arenys de Mar en el període de la construcció del port, la vila natal de l´autor hi és denominada Mareny i al llarg de la novel·la s´hi poden reconèixer nombrosos indrets, fets històrics i persones. Aquesta naturalesa de la novel·la ha donat peu a l´elaboració d´un itinerari que s´ha editat en el marc dels actes de commemoració i que repassa tant els indrets relacionats amb la vida de Ferran de Pol com els que recull la novel·la Miralls tèrbols.