“El millor residu és el que no es produeix”, per tant, seguir hàbits de prevenció de residus és la primera i millor opció que podem prendre. Es considera prevenció de residus “tota aquella acció que tingui per objectiu evitar la generació quantitativa de residus o bé disminuir-ne la seva perillositat”.
Cal cercar aquelles estratègies que ens permetin RESTAR residus, ja sigui en quantitat (fent-ne menys, com per exemple, anant a comprar amb carro) o en toxicitat (que siguin menys “perillosos”, com per exemple evitant les piles d’usar i llençar).
Per fer-ho més fàcil, a més d’alguns consells senzills que trobareu a sota, des de l'Ajuntament d'Arenys de Mar posem en marxa una sèrie de campanyes amb el denominador comú de 'Restar també Aporta!'
- Promoció del compostatge casolà, amb reducció de la taxa d’escombraries.
- L’Aportallibres, el lloc d’intercanvi de llibres que ja hem llegit per escollir-ne de nous. Saber-ne més
- Campanya per aprofitar els aliments i endur-te’ls a casa, gràcies als restaurants col·laboradors.
- Reducció de les bosses de plàstic i els embolcalls, amb bosses de verdura i fruita i carmanyoles reutilitzables, que es podran fer servir als comerços de la vila.
- Reutilització als nous punts d’intercanvi i de segona mà.
Amb petites accions quotidianes podem reduir les deixalles que generem i els impactes que se’n deriven. Aquí tens alguns exemples.
Quan fem la compra
- Emporteu-vos el carretó, el cistell o la bossa de roba al mercat en comptes d'utilitzar bosses de plàstic.
- Quan aneu a comprar cal planificar quins són els aliments o objectes que ens fan falta, mirant abans de sortir de casa què tenim al rebost i a la nevera. Fer la llista de la compra et permetrà comprar allò que realment necessites.
- Opteu per comprar aliments frescos i a granel o amb envasos familiars; és més sa i estalviaràs embolcalls i safates de plàstic. Aneu amb compte, però, en el acs dels aliments, desp´res que no en sobrin i se’ns facin malbé.
- Eviteu comprar productes d'un sol ús.
- Fixeu-vos bé en les dates de caducitat dels aliments i no compreu més del necessari, part important del que llencem a la fracció orgànica són aliments que se'ns han fet malbé...
- Opteu per productes amb ecoetiqueta, aquesta assenyala el baix impacte dels productes sobre el medi ambient.
- Escolliu productes recarregables.
Durant els àpats
- Beveu aigua de l'aixeta, estalviaràs diners i generaràs menys residus d'envasos.
- Utilitzeu draps i tovallons de roba a la cuina. Estalviarem paper en grans quantitats.
- Minimitzeu l'ús del paper d'alumini, feu servir altres solucions reutilitzables com, per exemple, les carmanyoles o els embolcalls de roba.
- Quan aneu de picnic o feu festes a casa utilitza vaixella reutilitzable, el parament d'un sol ús representa una generació de residus innecessària!
A casa
- Opteu per bombetes LED o de consum baix. Duren més temps, i a més d'energia, estalviareu ús de recursos.
- Opteu per productes reutilitzables en les petites accions quotidianes: maquineta d'afaitar, piles reutilitzables, draps de tela, etc.
- Quan un objecte ja no us sigui útil, penseu que pot ser si que ho és per algú altre, o que vosaltres mateixos li podeu donar una altra utilitat. L'única limitació és la vostra imaginació, endavant!
- Si els aparells elèctrics i electrònics (neveres, telèfons, ordinadors, etc.) s'espatllen els podem reparar i si els mobles es fan malbé els podem restaurar.
- Feu el vostre propi compost a casa amb els residus orgànics de la cuina, el jardí o l'hort. Obtindreu un adob natural i de qualitat perquè l'haureu fet vosaltres mateixos controlant i decidint el que llenceu. A més, podreu tenir una reducció de la taxa d'escombraries!
- Oferiu la roba que no necessiteu a amics, coneguts o gent que trobeu que la necessiti, així la donareu una segona vida. A Arenys podeu trobar diversos contenidors de roba amiga amb aquesta fi precisament.
- Compreu bolquers reutilitzables pels vostres fills. Fins als tres anys un nen fa servir entre 5.000 i 6.000 bolquers. D'aquesta manera estalviem recursos i diners i reduïm residus.
A la feina
- Recordeu que el paper té dues cares.
- Quan sigui possible, feu servir els fulls en brut per imprimir.
- Imprimiu només allò estrictament necessari.
- Compreu material d'oficina reutilitzable, com per exemple, bolígrafs o marcadors que permetin reposar la tinta.
- Porteu la vostra pròpia tassa de cafè o té en comptes d'utilitzar gots de plàstic.