Arenys de Mar celebra cada 29 de juny la Crema de la Bóta, un acte festiu que pràcticament enllaça la revetlla de sant Joan amb la festa major de sant Zenon. Com cada any per sant Pere, en la vigília de sant Marçal, la plaça de l'Església serà l'escenari de la crema de la bóta i l'encesa dels focs artificials al campanar que recorden que fa més de quatre segles que l'església de Santa Maria d'Arenys fou consagrada. Durant tot el dia podeu acostar-vos fins a la plaça per deixar les vostres palmes i palmons, que veureu cremar a partir de les 10 de la nit.
La Policia Local us fa arribar els consells d'autoprotecció que cal tenir en compte si heu d'estar a prop de la foguera i els focs artificials que es faran des del campanar. Per veure'ls, cliqueu aquí.
La tradició de la Crema de la Bóta
El diumenge 28 de juliol de 1686, el temple i l'altar de la Parròquia de Santa Maria d'Arenys de Mar varen ser consagrats pel bisbe fill de la vila Antoni Pascual i Lleu. Segons ens expliquen les cròniques de l'època, la cerimònia començà a les sis del matí i s'allargà fins passat el migdia. Per recordar aquesta festa de dedicació del temple, el prelat va disposar que es celebrés cada trenta de juny.
Com a mínim des de començaments del segle XVIII, el dia de Sant Pere (29 de juny, vigília doncs de la festivitat de la consagració) s'enramava amb ginesta la façana de l'església i el cementiri (l'actual placeta), i se circumdaven amb corones de llorer les creus vermelles que hi havia als pilars de la nau, i que eren símbol de l'esmentada consagració.
Al vespre, després de les completes, es feien cremar quatre festers (graellats de ferro) que hi havia dalt del campanar, i es posaven els finestrals i repises del campanar paperines de colors anomenades pels vilatans llumenetes. Al mateix temps es cremava, al mig de la riera, una bóta enquitranada, ofrena durant molts anys dels pescadors.
A finals del segle XIX s'afegí il·luminació de gas a la façana, que s'encenia per Sant Pere i per totes les festes importants d'Arenys. Aquesta tradició, amb alguns canvis, s'ha mantingut fins als nostres dies. El més rellevant dels darrers anys ha estat que des del 1959 acompanya a la crema de la bóta un espectacle de focs artificials, el qual és ja part indissociable de la celebració.