Ajuntament d'Arenys de Mar

AGENDA
Dimarts, 2 d'abril de 2019  -  10 h matí

Entre el 28 de gener i el 10 de febrer de 1939 més de 400.000 persones van iniciar el camí de l´exili travessant la frontera francoespanyola. A més del desarrelament que aquest fet va significar-hi, l´exili va representar la pèrdua dels principals talents artístics, intel·lectuals i científics del país, Lluis Ferran de Pol (Arenys de Mar, 1911-1995) va ser un d´ells. Advocat, amb els primers premis literaris guanyats, va fer de soldat de Catalunya i va arribar a ser-ne tinent. Amb la caiguda de Barcelona va travessar la frontera i va ser tancat durant mesos als Camps de concentració de Saint-Cyprien i Barcarès, com tants milers de catalans. El 13 de juny del 1939 va arribar, des del port de Seta a Veracruz. Va viure a Mèxic gairebé deu anys, temps que va canviar la seua vida, va fer de periodista al diari El Nacional, va estudiar Filosofia y Lletres i va conèixer la que seria la seua esposa, la gal·lesa Esyllt T. Lawrence. L´activisme catalanista i republicà a Mèxic el farà coincidir amb Joan Sales (el seu editor després a Catalunya) en la revista Full Català (1941-1942). Després ambdós fundaran Quaderns de l´exili (1943-1947), una revista de combat polític, cultural i militar que tenia els països de llengua catalana com a referent nacional. De tornada a Catalunya el 1948 va continuar una carrera literària que va tenir Mèxic com a rerefons o motiu principal: Abans de l´alba (1955), basat en les llegendes maies del Popol-Vuh, el volum de narracions La ciutat i el tròpic (1956) i Érem quatre (1960), on un dels protagonistes és un jove exiliat de la Guerra Civil. Posteriorment diversos gèneres literaris i temes van fer evolucionar l´obra d´aquest arenyenc, testimoni vital i literari del segle XX.

Al Museu d'Arenys de Mar es podran veure objectes del Fons Ferran de Pol de la Biblioteca P. Fidel Fita d'Arenys de Mar que recorden l'experiència de l'escriptor a la Guerra i a l'exili. Aquesta activitat està inclosa en el projecte, 1939. L'abans i el després. Commemoració del 80 anys del final de la Guerra Civil a través d'una mostra transversal al territori que assenyali els museus com a dipositaris de la memòria material i per tant, també de la reflexió històrica dels precedents, els esdeveniments i les conseqüències de la guerra. Mostra en la que participen 24 museus de la Xarxa de Museus Locals de Barcelona.

Lloc: Museu Marès de les Puntes
Adreça: Església, 41
Durada: Del 2 d'abril al 30 de juny de 2019. De dimarts a dissabte de 10 a 13h de 16 a 18h. Diumenges i festius d'11 a 13h.
Ho organitza: Ajuntament d'Arenys de Mar, Museu d'Arenys de Mar, Biblioteca Pare Fidel Fita, Diputació de Barcelona
Preu: Gratuït
Tipus d'acte: Exposició