C.C.Calisay
Riera Pare Fita, 31
08350 Arenys de Mar
Del 7 al 30 de març de 2014
Divendres de 6 a 2/4 de 9 del vespre.
Dissabtes i diumenges d'11 a 1 del migdia i de 6 a 2/4 de 9 del vespre
La força cromàtica de les obres d’Enric Maass, la forma sòlidament construïda, així com la petjada contundent i ambiguament invisible de l’artista en la pasta pictòrica, ens porten a reflexionar sobre les seves arrels en la història de l’art català. A més a més dels elements formals esmentats, tant l’artista com la seva obra parlen de la terra, la seva i la nostra terra, és justament això el que eleva el seu art per damunt de la contingència i l’anècdota; les rieres, els interiors, les casetes de vinya, la costa, la mar... i la seva gent, cada un, un bocí de record, transformat en espai d’evocació i de reflexió. L’obra d’Enric Maass és per sobre de tot, autèntica. Cada obra és una finestra oberta, oberta a l’esperit i oberta al món, a la nostra Mediterrània, aquella mar de Virgili que els seus ulls coneixen tan bé: austeritat franciscana i sensualitat clàssica, el blau intens, l’arabesc que juga i broda la superfície, les mans i els ulls de les figures, o el vi, beuratge ritual de sacerdots i de poetes per al qual els antics crearen déus.
A vegades, veient l’Enric, endevinem que s’alimenta dels vents i dels somnis, sentint-lo fabular petites històries màgiques, intuïm un drac poderós, voluntàriament adormit rere uns ulls d’aigua. La pintura d’Enric Maass no necessita mots maldestres, ella mateixa s’imposa i es reivindica, i nosaltres, en aquest món assedegat d’art i de pensament, en podem gaudir com d’un rar privilegi. Amb cada una de les obres exposades, el que fou finit torna a ser present, la vida venç la mort, aquest és el seu regal, subtil i exquisit, per a tots nosaltres.
Llum Torrents, museòloga. Abril del 2002
Enric Maass (Stuttgart, 1942 – Arenys de Mar, 2013). Fill d’antiquari i descendent de la il·lustre casa fotogràfica Napoleon, va estudiar a l’Escola de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona.
La seva primera obra pictòrica s’emmarca dins de l’informalisme abstracte i és amb aquest estil que participa l’any 1962 al Primer Ciclo de Arte de Hoy, organitzat pel Cercle Artístic de Sant Lluc. És sobretot a partir de la llarga estada que fa a Horta de Sant Joan amb la seva dona, la poetessa Teresa Bertran, que la seva obra fa un canvi radical cap a un art figuratiu amb un estil molt propi i d’una gran qualitat tècnica.
La historiadora i crítica d’art Llum Torrents ha escrit: L’art d’Enric Maass és figuratiu. Tot i això, els procediments i la matèria, gratada, incisa, colpejada o acaronada en cada llenç, s’imposen amb un valor propi. La bellesa i la ironia de les formes i la significació explícita de les textures palesen la modernitat d’aquest artista. L’obra i la vida d’Enric Maass s’erigeixen com a exemple de compromís ètic, exemple de lluita per la defensa dels drets culturals com a drets fonamentals de les persones.
Va exposar a Barcelona, Madrid, Palma i Girona. Recentment havia exposat a Vilassar de Mar (Museu de la Marina, 2008, i Museu Monjo, 2010) i a Arenys de Mar (Centre Cultural Calisay, 2005; Espai Local - Taller Massimo Cova, 2008, i Club del Cep, 2012). Les seves il·lustracions han estat publicades a la revista Rels. Revista d’idees i cultura (núm. 8, Tortosa, 2006) i al recull de poesia Versos de vi novell, de Teresa d’Arenys (Tarragona: Arola, 2009). Quant a la producció escultòrica, destaca el monument dedicat a Mossèn Pere Ribot per a la plaça de l’Església de Vilassar de Mar.
Imatges de L'ATELIER DE L'ALQUIMISTA