Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Portada>Regidories>Estatuts del Consell Municipal de Cooperació
Botó que mostra/amaga menú lateral
ESTATUTS DEL CONSELL MUNICIPAL DE COOPERACIÓ
ESTATUTS DEL CONSELL MUNICIPAL DE COOPERACIÓ I SOLIDARITAT

PREÀMBUL

Malgrat els avenços que s'han produït en les societats actuals, continuen havent-hi tot un seguit de situacions, entre les quals destaquen el predomini dels interessos econòmics per sobre dels polítics i un nou ordre social derivat en gran part de la caiguda del sistema bipolar, que han transformat l´estabilitat internacional en un món amb tensions latents i amb múltiples conflictes.

Aquest nou marc de referència ha provocat que els Estats hagin deixat de ser un referent únic en les relacions internacionals, i hagin donat pas a altres agents promotors d´aquestes relacions, agents que de forma genèrica han estat denominats societat civil.

En aquest nou marc els ajuntaments hem d´aprofundir en el coneixement i l'intercanvi mutu entre els diferents pobles i cultures.

L'Ajuntament d'Arenys de Mar s´ha marcat clarament aquesta voluntat política en l´àmbit de la cooperació internacional i la solidaritat, i es marca com a fita arribar com més aviat millor a destinar el 0,7% de la recaptació pròpia en aquest sentit (i més).

L'Ajuntament d´Arenys de Mar vol treballar per aconseguir plasmar les voluntats dels seus ciutadans, en una política de cooperació que superi les dinàmiques dels projectes aïllats, que resulten ineficaços per articular les energies socials, per uns altres plans de desenvolupament més globals que, a més de les aportacions econòmiques, tinguin en compte el desenvolupament democràtic i la consolidació institucional.

Per superar el caràcter ocasional de les accions, cal que ens dotem d'estructures estables, que permetin establir mecanismes de coordinació dels programes municipals amb les ONGs i d'altres entitats locals, i que pugin servir com a eina sensibilitzadora i dinamitzadora de tots els subjectes actius del nostre territori.

En la línia d'aconseguir aquestes estructures estables, s´emmarca la creació del Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat d'Arenys de Mar, amb l´objectiu principal de facilitar i promoure les actuacions i els projectes relacionats amb la cooperació i la solidaritat internacional, i donar-hi suport, com també estendre aquests valors entre tots els vilatans.

A partir d'aquest objectiu orienta el seu funcionament a:

- Establir els criteris i les prioritats que han de regir els plans d´actuació que en matèria de cooperació realitzi l´Ajuntament d'Arenys de Mar.
- Analitzar i establir les condicions, els tràmits administratius, les convocatòries públiques i les adjudicacions de fons de cooperació, per tal de garantir-ne la transparència i la qualitat.
- Avaluar aquelles iniciatives i projectes en matèria de cooperació per al desenvolupament de les quals se sol·liciti el suport institucional.
- Proposar i impulsar les iniciatives i campanyes d´informació i de sensibilització de la població que es considerin prioritàries en matèria de cooperació internacional, immigració i la lluita contra el racisme.
- Coordinar accions de caire ciutadà en col·laboració amb altres institucions, entitats i/o col·lectius a fi d'optimitzar els recursos humans, pressupostaris i materials, i assolir el màxim ressò.

Article I. Constitució i naturalesa jurídica

Es crea el Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat, d´acord amb allò que disposen l'article 59 i següents de la Llei 8/1987, de 15 d´abril, municipal i de règim local de Catalunya.

Article II. Objectius generals

L´objectiu principal del Consell és treballar en el camp de la solidaritat i la cooperació internacional.

Article III. Objectius específics

Sense perjudici de l´objectiu general regulat en l´article anterior, el Consell fixa com a objectius específics els següents:

- Assessorar i prendre part en el procés d´adjudicació de les subvencions anuals i/o en qualsevol altre tipus de decisió que la Regidoria de Cooperació i Solidaritat hagi de prendre.
- Vetllar pel compliment de la recomanació de les Nacions Unides respecte del fons econòmic destinat a l´ajut per al desenvolupament del Tercer Món (0,7%), i arribar a assolir l´1%.

Article IV. Composició

La composició del Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat la integren:

- regidor/a de Cooperació i Solidaritat
- 1 regidor/a representant de cada grup municipal
- 1 representant de totes aquelles entitats que duguin a terme actuacions i programes en el camp de la cooperació i la solidaritat
- 1 representant de totes aquelles entitats o persones individuals que ho sol·licitin, i que mostren interès en les tasques pròpies de solidaritat i cooperació internacional
- 1 secretària amb veu i sense vot

Article V. Designació dels representants

Els membres del Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat seran nomenats per la institució, entitat o grup al qual pertanyin. El Consell es renovarà íntegrament quan es renovi la corporació municipal, sense perjudici del dret de cada entitat a revocar el seu representant i designar-ne un altre.

En cas que qualsevol de les persones nomenades per formar part del Consell deixi de pertànyer a la institució, entitat o grup que l´ha designat com a representant, automàticament deixarà de ser membre d'aquest Consell i l´esmentada institució, entitat o grup haurà de nomenar un nou representant dintre del període del mandat.

Article VI. Organització

El Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat, la presidència honorífica del qual tindrà sempre l´alcalde, s´estructurarà de la forma següent:

- Presidència
- Vice-presidència
- Comissió permanent
- Ple
- Les comissions de treball que es considerin necessàries

L'alcalde, com a president nat, sempre que ho sol·liciti, serà assabentat de totes les activitats dutes a terme pel Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat.

Article VII. De la Presidència i la Vice-presidència

La Presidència serà exercida pel regidor/a de Cooperació i Solidaritat. Són funcions del president les següents:

a) Dirigir i representar la Comissió davant qualsevol Administració.
b) Presidir, suspendre i aixecar les sessions i moderar els debats.
c) Fixar l'ordre del dia.
d) Fer el seguiment dels informes sol·licitats i de les propostes formulades al Ple del Consell.
e) Autoritzar l´assistència al Ple de persones que pels seus coneixements específics pugin assessorar o col·laborar en la resolució d´un assumpte concret, i d´altres que pugin resultar afectades o tenir un interès per l´assumpte a tractar.
f) Actuar com a representant del Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat, i signar els escrits que aquest Consell pugui trametre a altres administracions, a les associacions i entitats que representin el sector solidari o persones que tinguin algun interès o puguin col·laborar en un cas concret.

En absència, i per delegació expressa del president, són funcions del vice-president les mateixes que queden reflectides en els apartats a), b) d), e) i f) del present article.

Article VIII. De la Comissió permanent

La Comissió permanent ha de tenir com a funcions:

- Concretar i desenvolupar els acords del Ple.
- Avaluar i qualificar les sol·licituds rebudes per a projectes de desenvolupament i accions de sensibilització ciutadana, per informar-ne al Ple per a l´aprovació.
- Aquesta Comissió serà la responsable del seguiment, el control i l´avaluació dels resultats dels projectes de cooperació aprovats pel Ple, i de vetllar per l´eficàcia amb què hagin estat utilitzats els recursos assignats.
- Dur a terme el seguiment dels acords adoptats.

La Comissió permanent estarà composta per:

- La Presidència i la Vice-presidència
- 3 persones col·laboradores, amb coneixements en el camp de la Cooperació, designades a proposta del Ple
- La secretària del Consell, amb veu i sense vot

Article IX. Del Ple

El Ple és l'òrgan de màxima representació del Consell, integrat per la totalitat de les persones designades per formar-ne part.

Les funcions del Ple són:

- Establir les normes internes de funcionament del Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat i el seu règim específic de sessions plenàries.
- Distribució del pressupost del 0,7% (intentant arribar a l´1%) per als diferents projectes que siguin presentats pel Consell Municipal de Cooperació i per les ONGs locals o que es canalitzin a través d´aquestes per tal de treballar la sensibilització:

 Campanyes de sensibilització ciutadana
 Projectes per al desenvolupament

- Sol·licitar informació sobre qualsevol matèria que afecti el camp d´actuació del Consell.
- Debatre temes relacionats amb la sensibilització ciutadana.
- Avaluar els resultats de les activitats realitzades i aprovar la memòria anual.
- Designar una Comissió o una persona que s´encarregui de recopilar la informació, estudiar un tema concret i elaborar una proposta d´actuació o organitzar una activitat determinada.
- Proposar l'ampliació del nombre d´entitats que integren el Consell.
- Anyalment fixar la normativa que regirà els criteris de repartiment de subvencions.
- Qualsevol altra competència necessària per a la consecució de les seves finalitats i les pròpies de la seva naturalesa jurídica i no atribuïda als altres òrgans del Consell.

Article X. De la secretària

Són funcions de la secretària les següents:

- Assistir a les reunions del Ple i aixecar-ne acta.
- Custodiar, tramitar i arxivar la documentació del Consell.
- Elaborar la memòria anual de les activitats desenvolupades per tal de presentar-la al Ple del Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat.
- Assistir a les reunions de les diferents Comissions i aixecar-ne acta.

Article XI. Convocatòria de les sessions

Les sessions del Ple podran ser ordinàries i extraordinàries. Amb caràcter ordinari es reunirà com a mínim tres cops a l´any, i amb caràcter extraordinari quan designi la Presidència o a petició d´un terç dels seus membres.

La convocatòria de les sessions serà lliurada per escrit a tots els membres amb una antelació mínima d´una setmana, i inclourà l'ordre del dia (junt amb la documentació necessària que ha de servir de base per realitzar els debats) i l'extracte de l'acta de la sessió anterior.

Article XII. Quòrum d´assistència

El Ple es constitueix vàlidament en primera convocatòria amb la presència de la meitat més un del seu nombre legal de membres, i en segona convocatòria, mitja hora més tard amb la presència d´un terç del seu nombre legal de membres.

Article XIII. Quòrum de votació

Els acords s'adoptaran mitjançant votació. Com a regla general, s'intentarà que els acords s´adoptin per unanimitat, però en el cas de no poder aconseguir-la s´exigirà per a l´adopció vàlida de l´acord la majoria simple dels assistents.

Article XIV. Procediment de votació

Les votacions es faran a mà alçada, llevat que una quarta part dels assistents sol·licitin una votació nominal o secreta.

Article XV. Absències

En el cas que algun membre, per causa justificada, no pugui assistir a les reunions plenàries, haurà de posar-ho en coneixement de la secretària abans que la reunió tingui lloc.

Així mateix, podrà fer arribar a la Secretaria del Consell el seu posicionament per escrit per a tots o alguns dels punts inclosos en l´ordre del dia mitjançant escrit que haurà de contenir les formalitats que al seu moment siguin fixades per la Comissió permanent.

Article XVI. Ajuda d'infrastructura

L´Ajuntament d´Arenys de Mar facilitarà els mitjans materials, personals i econòmics necessaris per portar a terme les activitats del Consell.

Article XVII. Despeses d'infrastructura

Les despeses derivades del funcionament del Consell seran finançades per l´Ajuntament d´Arenys de Mar, dins del seu pressupost anual.

A aquest efecte, es consignarà anualment, en el pressupost municipal, una partida pressupostària destinada a Cooperació i Solidaritat. 

Article XVIII. Projectes

A començament d'any es presentaran els projectes respecte dels quals es redactarà una fitxa descriptiva de cada un, que s´enviarà als components del Consell perquè en facin la valoració. A la següent reunió que es convoqui es posaran en comú les propostes derivades de l´anàlisi de les fitxes, i s´acordarà a quins projectes es concedirà ajut econòmic, com també l´import a atorgar. L´original de tots els projectes serà a la Secretaria de la Regidoria de Cooperació i Solidaritat, a disposició de qualsevol integrant del Consell.

Article XIX. Memòria

Anualment es redactarà una memòria comprensiva de les activitats dutes a terme pel Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat, que serà aprovada pel Ple del Consell i de la qual es donarà compte al Ple de l´Ajuntament.

Article XX. Propaganda

En totes les activitats de cooperació i solidaritat que es realitzin en el municipi d'Arenys de Mar i que siguin finançades total o parcialment pel Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat, es farà constar l´organisme organitzador i/o col·laborador i la llegenda “Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat”.

Article XXI. DISPOSICIONS ADDICIONALS

1. La modificació total o parcial d'aquest Reglament, com també la dissolució del Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat, correspon a l'Il·lm. Ajuntament d´Arenys de Mar.

2. Aquests Estatuts entraran en vigor una vegada publicats íntegrament en el Butlletí Oficial de la Província.

Marc legal a Catalunya

Llei de Cooperació al Desenvolupament, aprovada pel Parlament de Catalunya el 31 de desembre de 2001 segons la qual actua la Generalitat en matèria de cooperació i solidaritat internacional.

Destaquem
 
^