Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
El que ens explica Veïnat de Mar sobre la Mare Paula Montalt

Us proposem conèixer la Mare Paula Montalt i la seva empremta arenyenca de la ma de la Tiona Solé i els textos publicats a la guia de Veïnat de Mar, 8 itineraris pels 400 anys d'història d'Arenys de Mar. Arenys de Mar, 2000.


Carrer de les Mares Escolàpies

Al final del carrer de les Escolàpies, fent cantonada amb el carrer d'Amunt hi trobareu el Convent de les Mares Escolàpies que dóna nom al carrer. El 1858 Bonaventura Boix i Ramon Quer Torras dissenyaren l'actual façana que dóna al carrer d'Amunt (l'única que es conserva després de totes les reformes que s'han fet a l'immoble). Val a dir que les primeres obres es realitzaren sota la direcció directa de la Mare Paula Montalt.

Gran part de l'edifici era destinat a casa d'espiritualitat i, una petita part, a parvulari. La casa d'ensenyança establerta al carrer de la Perera el 1842, fundada per Paula Montalt i Fornés i dirigida per Josefina Domènech va ser la matriu del Convent-Escola que, més endavant, fundaria en un pendent delimitat pel carrer Cantalagrella (actualment Mares Escolàpies), pel carrer d'Amunt (actualment Andreu Guri) i el Tossol (actualment Antoni Torrent), amb el nom de Pio Instituto de Hijas de María de las Escuelas Pias (llatinisme popularment reduït a Escolàpies). Una part del preu de la compra de la nova casa es finança amb la venda de la del carrer de la Perera i una hipoteca sobre la nova. L'escola, d'estructura complexa a causa del pendent, experimentà certes modificacions a nivell intern per adaptar-se als nous processos educatius. De fet, de la primera comunitat, tan sols en resta la campana que marcava les hores de la Mare Paula.

Plaça de la Mare Paula Montalt

Paula Montalt i Fornés, nascuda a Arenys de Mar l'any 1799, fundà el Pio Instituto de las Hijas de Maria de las Escuelas Pias, popularment conegudes com a Mares Escolàpies. Des de petita sospirava per consagrar-se a Déu i ser útil a les ànimes a través de l'ensenyança. Així, el 1829 començà el seu apostolat a Figueres amb la seva amiga Agnès Busquets, on creà la primera escola de noies (fins aleshores l'enseyament de les nenes havia quedat limitat a la costura).
Al començament del segle XIX; a Arenys hi havia 10 "costures" (escoles per a nenes), i Paula Montalt va veure la realitat educativa de la dona i les poques possibilitats que tenia per accedir a la cultura. El 1842 tornà a Arenys per fundar una escola de les mateixes característiques que la de Figueres, i, finalment, s'edificà l'escola del carrer de Cantalagrella núm.12 (actualment Mares Escolàpies). Poc després, traslladà l'escola d'Arenys a la cantonada del carrer d'Amunt, Cantalagrella i Tossol on s'impartien classes de comerç, a més de música, pintura, labors,etc. sota el lema Pietat i Lletres. De l'antic edifici que al llarg dels anys s'adaptà a les noves necessitats i als nous estudis, només en resten la façana i la campana que marcava les hores. La Mare Paula Montalt també havia creat cases a Sabadell, Igualada, el Vendrell, el Masnou, i Olesa de Montserrat. De fet, amb la de Sabadell naixé la congregació destinada a l'ensenyament. El 1889, hi havia 19 cases conventuals, on s'educaven 3.500 nenes. El 1992, n'hi havia 110 repartides entre Àsia, Amèrica, i Europa, amb 36 mil alumnes.
La il·llustre arenyenca, que morí el 1889, és enterrada a la capella del col·legi d'Olesa de Montserrat. El dia 28 de desembre de 1988 fou proclamada Venerable pel Papa Joan Pau II i el 18 d'abril de 1993 fou beatificada a Roma.
El seu lema "Salvar les famílies ensenyant a les nenes el sant temor de Déu", continua vigent.

Carrer del Bisbe Català, carrer de la Perera
Arribats al núm. 24 veureu un edifici construït el 1953, al lloc on hi havia hagut la casa que va comprar la Mare Paula Montalt el 1841, per obrir-hi la primera escola, que posteriorment traslladaria al carrer d'Amunt.

Carrer de Sant Gabriel. carrer de la Bomba
Al núm. 17 Paula Montalt hi visqué d'adolescent.

Publicat el 5 de novembre de 2001
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Imprimir
^