Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
Els plàtans de la Riera, un patrimoni a preservar
Un estudi revela que majoritàriament gaudeixen de bona salut, tret de vuit exemplars força malalts, i aconsella com tenir-ne cura
La Riera d'Arenys, davant del C.C.CalisayEls plàtans de la Riera d'Arenys de Mar és el conjunt de Platanus x hispanica més gran i millor conservat de la comarca del Maresme i un de les millors de Catalunya, i estan catalogats com a arbreda d'interès comarcal. Aquest és un dels punts de partida d´un estudi encarregat per la Regidoria de Medi Ambient d'Arenys de Mar per conèixer l'estat dels plàtans i enfocar-ne polítiques de conservació. La conclusió és que majoritàriament gaudeixen de bona salut, tret de vuit exemplars força malalts.
L'objectiu de l'estudi, que ha estat elaborat per Eliseu Guillamon Villalba, enginyer tècnic agrícola i expert en jardineria, és triple: determinar l'estat general dels arbres, en especial els plàtans monumentals de la Riera; valorar els treballs de manteniment que s'hi duien a terme; i definir les estratègies de manteniment. El treball de camp s'ha fet amb l'estudi de 350 plàtans, dels quals el 65% (224 exemplars) són plàtans originals centenaris.

La conclusió és que l'estat de conservació del conjunt de plàtans de la Riera és bo, amb una vitalitat general entre moderada i alta, però es detecta que uns quants exemplars pateixen greus deficiències. Entre els principals problemes que pateixen els arbres, i que caldrà anar corregint, l'estudi en destaca diversos: escanyaments de branques per filferros, cables o tensors d'instal·lacions d'enllumenat; senyals de circulació clavades o engolides per l'arbre; danys al coll de l'arbre o a les arrels per obres; o trencadisses de branques principals pel pas de vehicles pesats o per obres.

L'anàlisi aprofundeix en l'estat de salut de 16 plàtans que mostraven una situació de risc. La conclusió és que hi ha 8 plàtans a la Riera que presenten un nivell de risc elevat i que tenen una expectativa de futur baixa o nul·la. Per raons de seguretat, es proposa la seva retirada i substitució per nous plàtans. L'anàlisi de l'estructura d'aquests arbres s'ha fet amb un resistògraf, un aparell que mesura la resistència de la fusta a la perforació i permet conèixer la composició dels troncs.

En la plataneda, no s'han detectat plagues o malalties generals greus, però sí que s'han diagnosticat afectacions que n'alteren la vitalitat i la biomecànica dels plàtans. És per aquest motiu que al llarg de l'any es realitzen diverses actuacions fitosanitàries al respecte.

Què cal fer per millorar l'arbreda?

  • Mesures de conservació, centrades en la planificació de la poda o el control fitosanitari dels arbres.
  • Mesures preventives de protecció, com la declaració de la plataneda com a arbreda d'interès local o la regulació d'obres i usos al seu entorn.
  • Mesures de gestió, com la realització d'un inventari acurat de tots els elements de la plataneda, la realització d'un recull històric d'aquest conjunt arbori o l'endegament d'un pla de gestió de la plataneda, també s´exposen en aquest estudi.
  • Mesures de divulgació, com la publicació d'un llibre-guia sobre la plataneda, la instal·lació de senyals que informin dels valors del conjunt o la realització d'exposicions i xerrades divulgatives sobre la plataneda.
Publicat el 4 de desembre de 2006
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Imprimir
^