Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
El projecte Orenetes, d'Arenys de Mar a Catalunya
Els primers cens d'orenetes fets el 1998 i el 2000 a la nostra vila pels ornitòlegs Badosa i Alzina són la llavor d'un projecte per censar les orenetes d'arreu de Catalunya
Censar els nius d'orenetes cuablanca a totes les viles i ciutats de Catalunya. Aquest és el repte del projecte Orenetes, que s'ha presentat aquest matí a Arenys de Mar, com a reconeixement als dos ornitòlegs locals Enric Badosa i Pere Alzina que els anys 1998 i 2000 van ser pioners en el cens d'aquests ocells. Es tracta d'un ambiciós projecte de participació ciutadana i avui se n'ha fet una demostració, amb la col·laboració d'un grup d'alumnes de 1r, 2n i 3r d'ESO de l'IES Els Tres Turons.
El projecte Orenetes, que s'ha presentat aquest matí a l'edifici del Mont Calvari d'Arenys de Mar, és una iniciativa de la Fundació Territori i Paisatge de l'Obra Social de Caixa Catalunya desenvolupada amb l'Institut Català d'Ornitologia (ICO) que consisteix a realitzar un estudi dels ocells i el medi urbà. Orenetes està basat en la participació ciutadana i en el seguiment dels nius d'oreneta cuablanca (Delichon urbicum), com a indicador ambiental dels pobles i ciutats de tot Catalunya. La presentació ha anat a càrrec de  Jordi Sargatal, director de la Fundació Territori i Paisatge de l´Obra Social de Caixa Catalunya, Gabriel Gargallo, representant de l'Institut Català d'Ornitologia (ICO), i de l'alcalde d'Arenys de Mar, Miquel Rubirola.

Aquest projecte està adreçat a qualsevol persona o col·lectiu que, sense necessitat de tenir coneixements previs sobre els ocells, vulgui participar en un projecte de seguiment d'àmbit català. La principal finalitat d'Orenetes és sensibilitzar la ciutadania de la vàlua del patrimoni natural del seu entorn immediat. Al mateix temps, aquest projecte es proposa els següents objectius:

  • Fomentar la participació social en l'observació de la natura i la ciència en general.
  • Incentivar el lligam de les persones amb les aus i potenciar el respecte envers aquesta espècie en concret i el medi ambient en general.
  • Conèixer l'estat actual de la població d'oreneta cuablanca als diversos municipis de Catalunya i poder-ne estudiar la seva evolució en el temps.
  • Conèixer els requeriments ecològics de l'espècie, incloses les necessitats que té a l'hora de seleccionar els emplaçaments per bastir el niu.
  • Disposar de dades útils a l'hora de definir les mesures de gestió i protecció de l'espècie, incloses les lligades amb qüestions urbanístiques.

Pioners a Arenys de Mar

Entre els anys 1998 i 2000 es van dur a terme dos estudis sobre la població d'oreneta cuablanca a Arenys de Mar, a càrrec dels biòlegs Pere Alzina i Enric Badosa, en el marc del projecte Les orenetes d'Arenys.

Segons les dades de l'inventari de l'any 2000, a Arenys de Mar hi havia 257 nius d'oreneta cuablanca, el que representava un increment del 27% respecte al cens de l'any 1998, quan es van detectar 203 nius.

Un sol edifici, el Mont Calvari, on precisament avui s'ha fet la presentació, acompanyats de les orenetes que anaven i venien dels seus nius, concentrava l´any 2000 un total de 82 nius, cosa que representava aleshores el 31% de la població arenyenca. Aquesta dada posa de relleu la importància d´aquest edifici per a la conservació de la població arenyenca d´oreneta cuablanca. Precisament, en l'acte d'avui, l'alcalde Miquel Rubirola ha agraït la sensibilitat que va tenir la comunitat de propietaris de l'edifici, ja que va rehabilitat aquest singilar immoble del port d'Arenys respectant al màxim els nius i l'activitat de les orenetes.


Els ornitòlegs arenyencs Enric Badosa i Pere Alzina, amb Jordi Sargatal, al mig, aquest matí

Publicat el 18 de maig de 2007
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Imprimir
^