Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
RESIDUS
Preguntes freqüents

• Què hi puc posar a l'orgànica?

• Què hi puc posar al paper i cartró?

• Què hi puc posar al vidre?

• Què hi puc posar als envasos lleugers?

• Què hi puc posar a la Resta (rebuig)?

• Tinc dubtes sobre alguns materials i on cal posar-los per a que es puguin reciclar

Consulta el següent llistat, si no trobes el que busques escriu a mediambient@arenysdemar.cat

• Què vol dir recollida porta a porta?

Porta a porta significa que la recollida ja no es fa en contenidors que podem tenir a una major o menor distància de casa, sinó que ens passaran a buscar la brossa ja seleccionada just al davant de casa o en punts molt propers segons un calendari preestablert. En carrers molt estrets la recollida es farà a peu. En blocs de pisos o en determinats espais amb poc lloc a la vorera o dificultat de pas, es proposaran solucions específiques per fer més fàcil la recollida.

• On puc anar a informar-me i a recollir el kit?

Si no disposes de suficient informació o no tens el kit per fer la recollida pots anar a l´ajuntament en l´horari d´atenció al públic o bé contactar amb el departament de medi ambient a mediambient@arenysdemar.cat

• Perquè s´ha decidit canviar de servei, no era millor continuar amb els contenidors al carrer?

La recollida porta a porta és el sistema de referència a Europa, que permet arribar a percentatges de recollida elevats, més del 60%, recuperant les diferents fraccions de residus i evitant que aquestes acabin dipositades a l´abocador. Actualment més de 124 municipis de tot Catalunya fan la recollida porta a porta de totes o algunes de les fraccions.

Eliminant els contenidors del carrer s´allibera espai públic i es millora la imatge del territori.

A més, amb el Porta a Porta, la qualitat dels residus recollits és molt bona i en facilita el reciclatge. Per exemple, per poder tractar la matèria orgànica recollida a la comarca a la nova planta de compostatge que es construirà a Sort, cal que aquesta estigui molt ben separada, per tal de tenir una planta eficient i obtenir compost de qualitat a baix cost que pugui ser utilitzat per l´agricultura.

• Perquè no es fa la recollida porta a porta a tot el municipi?

Encara queda un 30% del nucli on es fa la recollida en contenidors. És una zona amb una elevada densitat d´habitatges on cal estudiar molt bé com es pot aplicar el porta a porta. De moment, s´ha incorporat la recollida selectiva de matèria orgànica amb molts bons resultats.

• Perquè serveixen els xips dels cubells?

Els xips identifiquen els cubells amb el domicili al que pertanyen, permetran tenir un control de l´eficiència del servei de recollida i optimitzar els costos del model adaptant el servei de recollida als resultats. En un futur, es volen aplicar bonificacions en la taxa d´escombraries a aquells habitatges que millor reciclin.

• Si no passen a recollir el cubell davant de casa, què cal fer?

Per aquesta i altres incidències, poseu-vos en contacte amb el departament de mesi ambient de l´Ajuntament.

• Perquè es recomana fer servir bosses compostables per separar l´orgànica?

El seu ús conjunt amb el cubell airejat de la cuina redueix olors i evita que les restes separades suquegin. Això millora molt les condicions de separació a casa.

A més, amb les bosses de plàstic convencionals cal  netejar bé la orgànica que arriba a la planta, ja que sinó el compost final contindrà parts d´aquestes bosses que no es descomponen com la matèria orgànica. En canvi, les bosses compostables segueixen el mateix procés de descomposició que els residus orgànics i s´integren completament en el procés, obtenint un compost de qualitat que pot ser posteriorment utilitzat sense agents contaminants.

• Si gats i gossos senten olor de menjar als cubells, no hi ha el perill que els obrin i escampin les escombraries pel carrer?

Els cubells tenen un sistema de bloqueig de la tapa quan la nansa està col·locada a la part frontal que impedeix que els animals puguin obrir-los.

• Si vinc només al poble els caps de setmana o marxo uns dies, què he de fer si no puc seguir el calendari de la recollida amb els residus acumulats?

Per ocasions especials i pels turistes puntuals, hi ha habilitades unes àrees d´emergència amb contenidors on poder-hi dipositar els residus separats correctament en cas de no poder seguir el calendari de recollida porta a porta establert.

• Si tinc els residus tants dies a casa, com ho faig perquè no facin pudor?

Si a casa se separen correctament els residus, no generen males olors encara que els tinguem a casa diversos dies. Les restes de menjar en canvi, que si es conserven a casa de forma incorrecte poden generar males olors, separades correctament amb bosses compostables, que son transpirables, i en els cubells airejats que permeten mantenir el material ventilat i eixut, no generen males olors encara que els tinguem dos o tres dies.

• Puc deixar el cubell davant de casa abans de les 22 h del vespre, si no hi sóc durant l´horari establert?

De manera puntual es pot deixar més temps del previst el cubell a la via pública, però per norma cal seguir els horaris per evitar acumular cubells a la via pública.

• Si se'm trenca o em roben el cubell què he de fer?

Cal anar a l´Ajuntament a buscar-ne un altre gratuïtament.

• Genero molta poda, gespa i fullaraca, què en puc fer?

La millor opció és fer autocompostatge a casa i obtenir compost per adobar el jardí o l´hort, especialment a la primavera. La pràctica de l´autocompostatge dóna opció a rebre bonificacions en la taxa d´escombraries.
Amb el servei de recollida de l´orgànica només es recullen petites quantitats de gespa i fullaraca (fins a dues bosses), en cap cas es pot recollir poda d´arbres. S´està estudiant la incorporació d´un nou servei de recollida municipal de restes de sega i poda. De moment, si se'n genera molta quantitat, cal portar-ho a la deixalleria.

 
Imprimir
^