Ajuntament d'Arenys de Mar

NOTÍCIES
Considera un bon referent per les administracions locals la "Guia d´usos i estil a les xarxes socials" de la Generalitat de Catalunya que l'Ajuntament d'Arenys de Mar ja tenia com a referčncia

síndic de greugesEl Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha comunicat la seva resolució respecte a l'expedient que tenia obert per la queixa de dos veïns d'Arenys de Mar que van estar bloquejats a finals de març a la pàgina de Facebook de l'Ajuntament d'Arenys de Mar. Durant la tramitació les parts han explicat les seves raons i motius en aquesta polèmica i des de l'Ajuntament es va citar el Codi ètic i el fet que es limitava l'accés a la informació municipal, si no que amb el bloqueig només és reduïa el permís per fer comentaris als apunts.

Usos i normes a les xarxes socials

El Síndic en la seva resolució fa un seguit de consideracions sobre administració electrònica i Open Government –web 2.0, les xarxes socials com a mitjà d’informació i difusió municipal i sobre els espais de l’administració 2.0 i la protecció dels drets i llibertats fonamentals. La resolució apunta que a Catalunya, concretament, l’única eina amb què es compta actualment pel que fa als espais que ofereix l’administració 2.0, i concretament, les xarxes socials, és la Guia de xarxes socials de la Generalitat de Catalunya en què, entre altres coses, es recullen “recomanacions per a una presència adequada i reeixida [de la Generalitat a les xarxes socials] i també els criteris d’estil comunicatiu més adequats per a cada eina.”

Aquesta Guia és la que des de l'Àrea de Comunicació de l'Ajuntament d'Arenys de Mar ha fet servir d'argument, en diversos moments, que ha calgut moderar i esborrar alguns comentaris d'usuaris a la pàgina de Facebook. La tardor passada l'apunt que informava de la Guia i que aquesta era el criteri que s'utilitzava de referent va haver d'esborrar-se per la quantitat de crítiques, comentaris "fora de lloc" que va generar.  L'avís legal del web municipal (podeu veure'l al peu de totes les pàgines del web )  en el seu punt 4 dedicat a les xarxes social, inclou des de fa mesos un redactat, adaptat però pràcticament textual, d'aquestes normes.

La Generalitat estableix unes “normes mínimes de participació per a la bona comunicació en totes les eines socials de la Generalitat de Catalunya” amb l’objectiu “que es pugui dur a terme una conversa respectuosa, tolerant i fructífera amb la ciutadania.”  La ciutadania hi pot fer comentaris si compleixen aquests requisits:

  • Són pertinents, és a dir, no s’allunyen del tema tractat.
  • Mantenen el respecte i no ofenen ni atempten contra la dignitat d’altres persones
  • No contenen dades de caràcter personal.
  • No tenen com a objectiu enganyar, desorientar o estafar la ciutadania.
  • No violen cap llei de drets d’autoria i propietat intel·lectual.
  • No és contingut promocional o brossa (spam).

Els comentaris que no compleixin aquests requisits no seran publicats i els usuaris podran ser bloquejats. Així mateix, s’especifica que “la Generalitat només es responsabilitza dels continguts que emet a través dels seus canals.”

El Síndic és coneixedor que aquesta Guia d’usos i estil a les xarxes socials de la Generalitat de Catalunya no és d’obligat compliment per les administracions locals. Tot i aixó, considera que aquesta guia pot constituir un referent interessant per a altres administracions que vulguin estar presents en Internet mitjançant plataformes web 2.0 i concretament, en el marc de les xarxes socials.

L'Ajuntament d'Arenys de Mar Per intentar resoldre la situació i d'acord amb la resolució respondrà al Síndic que s'assumeix plenament la seva recomanaciò d'ús dels criteris i normes que estableix la Guia de la Generalitat. També es farà un aclariment respecte al Codi Ètic municipal que s'ha argumentat, atès que s'entreveu que ha creat una confusió amb les normes i no ha estat prou valorat, sobretot pel que representa de compromís municipal en favor de la transparència i el Govern obert.

Aprofitant aquesta nova situació i la difusió de la normativa de participació en les xarxes socials; l'Ajuntament d'Arenys de Mar desbloquejarà els 6 perfils que hi ha restringits  a la pàgina de Facebook, cinc d'ells des de finals de març, entre els quals hi ha els de les dues persones que van presentar la seva queixa al Síndic.

Publicat el 19 de juliol de 2020