Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú
Sant Jordi>Coneguem els nostres gegants
Botó que mostra/amaga menú lateral
SANT JORDI
Coneguem els nostres gegants

Els dies 18, 20 i 21 d'abril de 2023 els Geganters d’Arenys de Mar presenten l'imaginari local a les escoles de la nostra població.

En Tallaferro i Na Flor d'Alba

GegantsEn Tallaferro i Na Flor d'Alba són la representació mítica de l'antiga monarquia catalana. Són el rei i la reina que acostumaven a ser els personatges centrals dels contes de principis de segle. Van ser creats l'any 1955 per l'artista-artesà Domènec Umbert. La seva primera aparició va ser per l'enramada de la plaça d'Arenys de Munt i, després, el 8 de juliol de l'any 1955, vigília de Sant Zenon, oficialment per Sant Zenon. La parella de gegants la va costejar Josep Pons i Vila, qui els va cedir a la vila d'Arenys de Mar.

En Roc i la Maria

Roc i Maria

En Roc i la Maria van ser creats l'any 1980. Van ser l'últim treball de l'artista Josep Cardona de la casa El Ingenio de Barcelona.  La seva construcció va ser finançada per un grup anònim de ciutadans i van cedir la parella a la vila d'Arenys de Mar. Són la representació d'una parella de nuvis que balla la dansa d'Arenys. Aquest ball es fa a la sortida de l'Ofici de Sant Roc i justament la primera aparició en públic d'en Roc i la Maria va ser per Sant Roc, el 16 d'agost, de l'any 1980.

L'Elm i la Carmeta

ElmCarmeta

L'Elm i la Carmeta arriben l'estiu de 1997 donats per l'Esplai de la Gent Gran i la Confraria de Pescadors de Sant Elm. Els va crear l'artista arenyenc Martí Doy, els va vestir el sastre Francesc Calopa. Representen un pescador i una peixatera, ofici molt arrelat a la nostra vila. L'Elm és un autèntic Llop de Mar, i la veu popular li ha trobat semblances amb l'avi "Tautau". En canvi, la Carmeta és molt estimada pels arenyencs, ja que són molts, i de diverses generacions, els que li troben similitud amb la seva pròpia avia.

Els Capgrossos

Capgrossos

L'any 1919, Jaume Gras Janer va donar els quatre primers capgrossos que va tenir la vila, però aquests ja no existeixen. Va ser l'any 1954 quan Joaquim Mollfulleda donà uns capgrossos que van servir com a acompanyants als gegants d'Arenys. Posteriorment, Manuel Romans va donar una munió de capgrossos que encara conservem.

El Drac Arenyot

Arenyot

El Drac Arenyot va ser un regal de la família Regàs al poble. El nom va ser escollit per votació popular entre tots els arenyencs. El pots trobar recorrent els carrers de la vila durant els dies assenyalats, com Sant Jordi, Sant Zenon o durant la Nocturna de Sant Roc. Està abillat amb una faixa que sempre du al coll, simbolitzant el seu lligam amb els gegants i els geganters de la vila. Fet pel Magic World d'Arenys de Munt, el Drac es desplaça sobre rodes, empès per una sola persona des de dins, i la seva boca és mòbil.

Per més informació podeu enviar un missatge a gegantsarenys@gmail.com

 
Imprimir

sant jordi

I per molts anys a tots els Jordis!

I a totes les Jordines i Georgines! santa jordina

Ajuntament d'Arenys de Mar
Riera del Bisbe Pol, 8 - 08350 Arenys de Mar - Tel. 93 795 99 00

^