Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
Un Nadal sostenible? Sí, és possible!
Us aconsellem sobre com protegir el medi ambient durant les festes de Nadal

boix grèvolPER NADAL,
RESPECTEM LA NATURA

És una tradició molt arrelada guarnir casa nostra amb motius nadalencs durant les festes. Però això no ha d´estar renyit amb el respecte a la natura. No hem de fer servir molsa per als pessebres ni plantes ornamentals silvestres, com el boix grèvol, el vesc o el galzeran, que són espècies amenaçades i de les quals es prohibeix la recol•lecció. La molsa té unes funcions cabdals per als boscos, ja que protegeix el sòl, reté la humitat i ofereix recer a molts animals petits. Com a alternativa, podem fer servir materials com fulles seques, sorra, serradures, escorça trinxada o pinassa.

arbre de NadalSi volem tenir a casa el popular arbre de Nadal (per exemple, un avet), hem de comprovar que hagi estat conreat en un viver controlat i que no hagi estat arrencat d´un bosc. No l´hem de comprar si no tenim les garanties suficients! Tampoc hem de descartar fer servir altres espècies com a arbre de Nadal, com l´alzina, l´arboç o el llentiscle.

PER NADAL,
RECICLEM ELS RESIDUS

Per Nadal es generen quantitats enormes de paper i cartró, especialment d´embolcalls dels regals. És essencial, per tant, que separem i portem aquests materials als contenidors blaus, per garantir-ne el reciclatge i aprofitament (paper reciclat, cartró, etc.).
Pel que fa al vidre, l´hem de dur als contenidors verds, però les ampolles de cava les podem separar i donar-les a l´Agrupament Escolta Flos i Calcat, que les recollirà, com fa cada any, el diumenge 13 de gener al matí.

Els arbres de Nadal, si no els podem aprofitar, el millor que podem fer és portar-los als punts de recollida que posarà l´Ajuntament durant la setmana del 7 al 13 de gener.

Durant aquestes festes, s´aprofita per substituir aparells i electrodomèstics més o menys vells per altres de nous. Una bona contribució seria portar-los a la deixalleria municipal, al terme d´Arenys de Munt, on s´encarregaran de garantir-ne l´aprofitament. En podeu consultar els horaris a arenysdemar.cat o bé trucant directament a la deixalleria (93 793 89 95).

PER NADAL,
ESTALVIEM ENERGIA

Els sistemes de calefacció són uns grans consumidors d´energia. Cal escalfar els ambients de la llar i la feina, però amb moderació. Assolir temperatures d´entre 19 i 20 graus és suficient per disposar d´una sensació de confort. Incrementar un grau de temperatura comporta augmentar la despesa energètica en un 3%. D´altra banda, minvar el consum d´electricitat a casa és molt senzill: hem d´aprofitar al màxim la il•luminació solar, tancar els llums quan marxem d´una habitació, deixar apagats i no en stand by els televisors i els equips de música i reduir el nombre de vegades que obrim i tanquem la nevera.

Les piles recarregables són una bona opció perquè es poden fer servir fins a 1.000 vegades. També podem adquirir aparells solars o que funcionen amb el pols. En el cas que finalment tinguem piles en desús, les hem de posar als contenidors específics o a la deixalleria municipal.

Si pensem comprar o regalar un electrodomèstic, cal que en comprovem l´etiqueta energètica. Els més eficients, els que consumeixen menys, tindran la categoria A (color verd), mentre que els més ineficients tindran la categoria G (color vermell).

PER NADAL,
FEM REGALS SOSTENIBLES

Els productes de comerç just poden ser una opció de compra per aquestes dates. Garanteixen salaris dignes als països més pobres, drets laborals per als petits productors i un món sostenible per a tothom. Existeix un ampli ventall de productes: artesania, productes tèxtils, aliments (xocolata, cafè...), ceràmica, joguines, música ètnica, joies o targetes de felicitació solidària, entre molts d´altres.

regal paper emblarEls regals porten, sovint, molts embolcalls de paper i plàstic que només tenen una funció estètica. Aquests embolcalls esdevenen residus pel sol fet d´obrir els regals i suposen, per tant, una despesa innecessària de recursos naturals. Una opció que tenim és fer servir la imaginació i creativitat, per exemple, amb paper de diari per embolicar els regals, o també paper d´embalar, que ens permet personalitzar el regal. Si hi tenim cura, podem tornar a aprofitar el paper dels regals que rebem per embolicar altres obsequis.

Consells extrets de “Nadal + Sostenible” de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat

Publicat el 3 de desembre de 2007
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Imprimir
^