Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
El Ple aprova un increment de la taxa de recollida de residus per l'any 2021
L'increment representarà un augment anual de 23 euros per cada llar i s'ha decidit per ajustar el dèficit econòmic que acumula el servei

Ple municipal

L’Ajuntament d’Arenys de Mar ha aprovat un augment d’un 20% de la taxa de recollida de residus.  Aquest increment de l’ordenança s’ha fet per equilibrar el cost del servei i representarà un augment anual de 23 euros per cada domicili. El Ple municipal ha aprovat, amb el vot en contra de l'oposició, la modificació d'aquesta taxa entre d'altres ordenances. 

Aquesta taxa vol compensar el deficit que ja acumula el servei de recollida de residus que a partir del mes de desembre s’encarirà uns 120.000€ anuals més. (Laia Martín, regidora d'Hisenda)

Aquest augment de la taxa de residus encara no permetrà cobrir la totalitat del cost, especialment el 2021, en què l'inici del nou model Porta a Porta a tot el municipi preveu un increment important de la  despesa per fer una forta campanya de sensibilització.  Els càlculs pel 2022, quan el porta a porta ja estarà implementat al 100% del municipi, preveuen que si els  nivells de recollida selectiva són superiors als previstos es pugui plantejar abaixar la taxa.

La modificació de l’ordenança respecta i no modifica la tarifa existent per a persones amb escassa capacitat econòmica, que és de 11’45€ anuals, que es mantindrà congelada sense cap augment. Per tant, aquelles llars que estiguin patint una situació econòmica complicada, a través del tràmit corresponent amb serveis socials, podran accedir aquesta tarifa reduïda.

Un 25% de bonificació de la taxa per fer servir la Deixalleria

La modificació de l'ordenança inclou l'augment de la bonificació per ús de la deixalleria, que arribarà a ser del 25% de la taxa. Per tant, qui ho fa bé i contribueix a tenir uns bons nivells de selectiva, tindrà una major bonificació. Aquesta bonficació s'aplica tant per l'ús de la Deixalleria d’Arenys com la Deixalleria mòbil.. 

La regidora d'Hisenda, Laia Martín, va lamentar no haver pogut assumir la proposta feta per Junts per Arenys de bonificació de l’IBI per als propietaris que incloguin els seus habitatges a la borsa de lloguer de Consell Comarcal (CCM).  Una novetat normativa que ja es va voler introduir l’any passat però que encara n' s'ha pogut resoldre i que els Govern i l'Oposició municipal s'han comrpomés a treballar per trobar la fórmula legal per poder desenvolupar i que es plantege poder fer possible, mitjançant ajutsm en el marc del Pressupost de 2021.

El Govern va anunciar el seu  compromís amb la tarifació social, i en les properes setmanes presentarà a tots els grups municipals una proposta de tots aquells serveis que hi ha intenció de passar a tarifació social al llarg d’aquest mandat, per poder treballar conjuntament. Un compromís social que es molt materialitzar en el Pressupost de 2021, tant a través del pressupost com dels romanents, creant bosses d’ajudes per a donar resposta a diverses necessitats: des dels negocis que s’han vist afectats per la pandèmia, a les ajudes al lloguer, a l’IBI per als habitatges que passin a la borsa del CCM o a la mobilitat. 

Respecte altres de les modificacions d'ordenances aprovades:

  • Bonificació de l’IBI per instal·lació de sistemes d’aprofitament tèrmic o elèctric d’energia provinent del sol. Aquesta bonificació ja existia a les ordenances i s'adequa  a la normativa introduint el termini durant el qual es pot gaudir de la bonificació que s'estableix en un termini de 5 anys (molts municipis només tenen 3 anys) per a fomentar la instal·lació d’aquests tipus de sistemes.
  • Bonificació dels vehicles en funció de les característiques dels seus motors. Una adequació a la normativa per fer la distinció entre els vehicles híbrids i els elèctrics.
  • En relació a la plusvàlua, en la que el que s'introdueixr el que s’estableix a la sentència del Constitucional per la qual la quota tributària no pot ser a l’increment patrimonial realment obtingut.
  • S’actualitzen els preus per a l’ICIO, que cal actualitzar cada any d’acord als que estableix el Col·legi d’arquitectes.
  • La prestació del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) que cal actualitzar cada any segons l’indicador de referència.

L'oposició vota en contra

Junts per Arenys que havia fet diverses propostes de rebaixes d’impostos, tant directament sobre la plusvàlua o com altres rebaixes a taxes com les terrases que no s'han acceptat ha valorat que hi hagi nous ajuts per respondre a la pandèmia a partir del romanent i també amb noves propostes que es poden recollir a la confecció del nou pressupost (Estanis Fors, portaveu JxA).  El PSC s'ha  oposat al conjunt de la proposta per no considerar oportú en aquests moments fer un increment fiscal sobre les llars arenyenques (Jordi Muñiz, portaveu PSC). 

El Ple també ha aprovat la modificació de crèdit,  la número 24 d’enguany, que entre d’altres accions  preveu la incorporacióde la resta dels pressupostos de les adjudicacions d’inversions sostenibles de 2018 fetes amb el romanent de 2017. També preveu el cost del Projecte de redacció del PAU Canelies i la compra d'una furgoneta per l’equip de pintura de Serveis municipals.

Publicat el 3 de novembre de 2020
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Imprimir
^