Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
S'aprova el Pressupost municipal de 2021

Ple votacioEl Ple municipal ha aprovat, amb els vots favorables del Govern (ERC, CUP i AeC) l´abstenció de JxA-JxC i el vot en contra del PSC, el Pressupost municipal de 2021 amb un import de 18.349.560,10€, una xifra pràcticament igual que l'exercici de 2020.

La regidora d´Hisenda, Laia Martín, ha agraït als grups de l´oposició la seva voluntat constructiva i les seves aportacions, que en gran mesura s'han incorporat. Laia Martín també ha destacat que malgrat l´impacte social i econòmic de la pandèmia s´han pogut fer els equilibris econòmics per poder encarar l´any vinent sense retallar serveis i amb prou recursos per donar resposta a les necessitats que es fan, en aquests moments, més paleses que mai.

Increment de despesa de personal i més serveis

El capítol 1, que agrupa i detalla la despesa de personal, té un increment important respecte de l´any anterior. Això es deu, en primer lloc, a la pujada del 0.9% dels salaris dels treballadors i treballadores municipals, previstes als Pressupostos generals de l´Estat, i que suposa, en el cas de l´Ajuntament d´Arenys de Mar, un increment d´uns 80.000€ anuals aproximadament.

També es recullen per diverses millores en col·lectius laborals municipals; per una banda, la policia local i per l´altra les netejadores i auxiliars de geriatria de la residència geriàtrica municipal. En el cas de la Policia local, s´introdueix un complement de prolongació de jornada (56.000€ ) que repercuteix en poder disposar d´una vintena d´hores anuals més de cada agent i poder  encarar molt millor els reptes de seguretat que té la vila.  En el cas del geriàtric municipal, s´incorpora l´equiparació salarial de les netejadores i auxiliars de geriatria als auxiliars administratius (cost anual de 20.000€).

En aquestes dues àrees també s´incorporen noves places: dues places temporals per la residència geriàtrica, a fi de poder cobrir les vacances de l´estiu i no haver de dependre de plans d´ocupació, amb un cost anual de 16.000€, i la contractació d´un nou agent de policia ja que un agent que està actualment en plantilla ha demanat la segona ocupació, fet que té un cost de 45.000€ anuals.

A banda d´aquestes adequacions, es recullen altres millores salarials com són els casos de l´adequació de la categoria laboral del fisioterapeuta, un complement per al zelador d´urbanisme –per adequar la seva retribució a les tasques que realment- i l´ampliació de la jornada d´una de les places d´informàtica.

Inversions

El pressupost inclou totes aquelles inversions del Pressupost participatiu de 2020 que es va acordar no executar, com a mesura de contenció econòmica durant la pandèmia. Ara s´han recuperat atès que la ciutadania les va considerar prioritàries a través del procés participatiu.

El capítol d´inversions inclou 35.000€, en mobiliari per a les platges i recursos per accions de recuperació ambiental de les platges, una actuació que es destaca com a prioritària pel Govern. S´inclou també una partida per a l´adquisició de mobiliari per als bucs d´assaig, unes obres que ja s´estan realitzant actualment i que veuran la llum durant el 2021. El Pressupost també recull el mandat de la moció aprovada al darrer  Ple municipal de protecció patrimonial i adequació dels búnquers (4.000€).

En l´àmbit esportiu el Pressupost preveu la compra de l´equipament per a la nova pista poliesportiva que s´està acabant de construir, així com una partida per la redacció del projecte de substitució de la coberta del pavelló actual. Aquest capítol d´inversions preveu la compra d´un sistema de videovigilància  que s´ubicarà a la zona de l´estació de tren i la carretera N-II.

Subvencions

El capítol 4 no té grans variacions respecte l´anterior pressupost. Malgrat això són rellevants l´ampliació de la subvenció a Càrites per a la compra de menjar fresc d´acord a les necessitats detectades durant els darrers mesos. Destaca la inclusió d´una partida per a premis per a un concurs d´emprenedoria, una acció de Promoció econòmica en les mesures d´afavorir l´ocupació com una de les mesures municipals per superar l´impacte de la pandèmia.

La despesa de les regidories

El capítol 2, que agrupa la despesa corrent, és el que ha estat penalitzat per poder assumir les  puges en altres capítols. Una reducció que no és generalitzada, ni per igual, a totes les àrees, ni regidories. L´àrea de Medi ambient té un augment, vinculat a l´increment de la taxa de residus, per tal de poder contractar el nou servei de recollida de residus, que ha de dona resposta a les necessitats reals de vila i resoldre els dèficits dels darrers anys. L´àrea de Serveis socials tampoc pateix cap reducció i partides com la del Servei d´Atenció Domiciliària (SAD) s´augmenten per a poder cobrir l´augment de la demanda. La resta d´àrees sí que tenen una petita disminució, però que en cap cas afectarà la prestació dels serveis.

La incorporació dels romanents i les inversions sostenibles

La regidora d´Hisenda ha destacat l´eliminació de les regles fiscals per part del govern espanyol. Això ha de permetre quan s´hagi liquidat el pressupost anterior, fer ús lliure dels romanents. En aquesta línia es treballa per poder orientar aquestes inversions que es planificaran durant el 2021, en l´adequació de l´entrada al Maricel, per la qual ja s´està redactant el projecte, o la substitució de la coberta del pavelló que ja he comentat abans.  

Aquests diners s´orientaran per a fer bosses d´ajuts en àmbits diversos, que no s´han pogut encaixar en pressupost però que són molt necessaris: des d´ajuts al teixit empresarial, per als quals Promoció econòmica ja està acabant les bases, a ajuts per al lloguer per a la població en general, ajuts per al transport a les persones joves o ajuts per a l´IBI per a aquelles persones que posin el seu habitatge a la borsa del CCM. Unes propostes que la regidora d´Hisenda ha emplaçat a consensuar amb tots els grups.

Respecte l´actuació prevista pels 2021, apart del detallat al Pressupost, cal sumar-hi el milió d´euros en inversions que vam aprovar al ple del novembre, i que inclou la consolidació de les penyes de Molí de mar i Anselm Clavé, la reparació de patologies de l´edifici Calisay, la rehabilitació de la façana de l´Ajuntament, la compra de dos camions de recollida d´escombraries per al nou servei i la substitució de la balustrada del Xifré. Totes aquestes inversions ja s´estan tramitant per un procés més ràpid i urgent que el mateix pressupost.

L´oposició valora que s´hagin incorporat les seves propostes

El portaveu de Junts, Estanis Fors, ha celebrat com han quedat recollida les millores de salarials del capítol 1, un increment de 260.000 euros, que també té repercussió en una millora d´hores dels serveis.  Fors, ha destacat el conjunt de la negociació i celebrant el to del procés i ha remarcat que l´abstenció del seu grup és una felicitació a la bona feina de tots els treballadors municipals.

Jordi Muñiz, portaveu del grup socialista, s´ha queixat de poca informació i poc temps per treballar el projecte de Pressupostis i la presència d´alguns informes negatius en les propostes de capítol1. Ha lamentat l´augment del cost previst del servei de recollida de residus que, segons el grup del PSC també castiga amb taxes, i les poques inversions per ajudar a superar la pandèmia.

L´alcaldessa Annabel Moreno ha celebrat el bon to que ha mantingut l´oposició en el treball previ del Pressupost que s´ha correspost en el resultat final i ha destacat que aquesta bona harmonia és “una de les poques coses bones que ens haurà deixat aquest 2020”. També ha destacat l´increment des d´Acció Social i Promoció econòmica per poder canalitzar ajudes a les persones i al nostre comerç local.  

Publicat el 30 de desembre de 2020
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Imprimir
^