Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
Les últimes tortugues del niu de la Picòrdia arriben a mar

tortuguestortugues20 tortugues van ser alliberades, ahir a la tarda, a la platja de la Picòrdia, just al mateix lloc on l'estiu passat va haver-hi un niu de tortuga babaua (caretta caretta). 16 de les tortugues alliberades eren nascudes dels ous del niu d'Arenys i han estat el darrer any a les instal·lacions del CRAM i el Zoo de Barcelona.

Més de tres-cents persones van acompanyar l'alliberament de les tortugues que es va fer de forma pausada, de dos en dos, per poder controlar el seu pas per la sorra de la platja i la seva entrada a l'aigua. L'operació era supervisada per la Xarxa de Rescat de Fauna Marina del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, agents rurals, representants de la Fundació CRAM i de l'equip Caretta Caretta de la Universitat de Vic. També hi havia l'equip de Medi Ambient de de l’Ajuntament d’Arenys de Mar i nombroses persones voluntàries que van col·laborar en la custòdia del niu durant l'estiu passat.

L’11 de juliol de 2021 es va localitzar una femella fent el niu a la platja de la Picòrdia d’Arenys de Mar. En aquest cas, a diferència del que havia passat altres vegades, la tortuga el va situar en una zona alta i retirada de la platja, a 22 metres de la línia de mar, fora de la influència directa de l’aigua i sense perill d’inundació. Per aquest motiu, es va decidir deixar-lo al mateix lloc. Tanmateix, i tal com estava previst al projecte d’investigació científica per a la conservació de la nidació de la tortuga careta a Catalunya, es va decidir diversificar la incubació i es va traslladar una part de la posta a les incubadores del CRAM i del Zoo de Barcelona.

L’Ajuntament d’Arenys va organitzar una xarxa de voluntariat que va custodiar el niu fins la seva eclosió, el 10 de setembre, reforçat amb un servei de vigilància durant la nit.

Cria en captivitat

El niu estava format per 142 ous, dels quals 90 es van incubar a la platja durant 61 dies, i la resta a les incubadores de la Fundació CRAM (40) i del Zoo de Barcelona (12). D’aquests 142 ous, en van emergir 76 animals (56 a platja i 20 a incubadora), dels quals 49 van anar al mar directament i 27 s’han criat en captivitat durant el primer any de vida, un procés que els dona avantatge en la supervivència i que rep el nom de head starting.

Aquest any, han participat en el projecte de head starting quatre centres de recuperació diferents (CRAM, Oceanogràfic, Limia i Palma Aquarium). Dels 27 animals que es van criar en captivitat, n’han sobreviscut 21, que s’han alliberat avui. També s’han reintroduït al medi marí tres exemplars nascuts l’estiu passat a Calafell i un al Serrallo, a Tarragona.

Tal com s’ha anat veient els últims anys, els nius de mida gran (per sobre del centenar d’ous) presenten una taxa de desenvolupament embrionari i un èxit d’eclosió especialment baixos, independentment de les condicions d’incubació. En el cas d’Arenys, van eclosionar només un 53,5% dels ous, però la taxa de desenvolupament embrionari (el percentatge d’ous en el qual es va començar a formar un embrió) va ser del 63,3%.

La temporada 2022, molt fluixa

La temporada de cria de la tortuga careta arrenca a principis del mes de juny i es perllonga fins a finals d’octubre. Les mares solen fer els nius entre mitjans de juny i finals de juliol, i les cries comencen a emergir a partir de principis d’agost fins a mitjans o finals d’octubre.

Tot i que enguany les altes temperatures feien pensar en una temporada forta i avançada, fins ara no s’ha detectat cap niu a la costa catalana, i només un a Alacant. Aquest descens de les postes també s’ha observat a d’altres punts del Mediterrani occidental, com el sud d’Itàlia, i podria estar relacionat amb les grans anomalies climatològiques d’aquest any, en què l’aigua del mar ha estat especialment calenta.

Tot i això, no es descarta que encara es puguin trobar cries a les platges que emergeixin de possibles nius no detectats. En cas que qualsevol persona trobi indicis de nidificació (ja sigui una femella a la sorra, rastres o cries) és important donar avís immediat al telèfon d’emergències 112 i no molestar, tocar o fotografiar amb flash els animals ni trepitjar-ne els rastres. Cal recordar que la tortuga careta és una espècie protegida qualificada com a vulnerable.

 

Publicat el 31 d'agost de 2022
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Imprimir
^