Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
Alerta, sequera!

sequera

Catalunya és en un escenari d’excepcionalitat degut a la sequera intensificada del darrer any, que es preveu que pugui empitjorar en aquest context de crisi climàtica.  

Aquest escenari d'excepcionalitat del sistema Ter-Llobregat i de l'aqüífer del Fluvià- Muga afecta directament gairebé sis milions de persones de 224 municipis. Arenys de Mar és un d'aquests municipis i entre les mesures que ens afecten hi ha restriccions dràstiques d’obligat compliment. 

Però, què podem fer i què no la ciutadania?

Consulteu en aquest enllaç tot el que està permès durant aquest escenari d’excepcionalitat.

Siguem conscients. L'aigua és un bé molt escàs i s’ha de fer un ús molt responsable. Cada gota compta, i ara més que mai! 

Per a més informació, podeu consultar l’apartat del portal de la sequera o el web de l'ACA.

Catalunya entra en una nova fase en l'abordament de la sequera, la d'excepcionalitat del sistema Ter-Llobregat i de l'aqüífer del Fluvià-Muga, que afecta directament gairebé sis milions de ciutadans de 224 municipis. Arenys de Mar és un d'aquests municipis i entre les mesures hi ha una restricció dràstica del reg de les plantes i el baldeig de la via pública.

Aquest nou estadi té com a referència un Decret llei que ha aprovat el Govern després de 25 mesos sense pluges abundants a les capçaleres dels rius. L'objectiu de l'Executiu català és donar rang jurídic per poder agilitzar tràmits respecte a les actuacions que s'hagin de dur a terme i per dissuadir i penalitzar els possibles incompliments.

L'actuació comporta la reducció de l'aigua per als habitants, tenint en compte el risc de desabastament futur considerant que ens apropem a la primavera amb un volum de reserves molt baix, del 28 %.

Les restriccions del nou escenari d'excepcionalitat impliquen la reducció d'aigua per a usos agrícoles i industrials, l'ús de la mínima imprescindible per al reg de les zones verdes i la limitació a 230 litres per habitant i dia.

La decisió del Govern s'ha corroborat aquest dimarts en la reunió de la Comissió Interdepartamental de Sequera, integrada per membres dels departaments de la Presidència, Acció Climàtica, Interior, Empresa i Treball i Salut, on s'ha abordat la proposta d'activar noves mesures i reforçar la coordinació des de tots els àmbits.

En paral·lel, el Consell d'Administració de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha aprovat aquest dimecres l'entrada en la fase d'excepcionalitat, després de constatar que l'empitjorament de la situació de les reserves implica adoptar nous canvis per garantir l'abastament d'aigua.

Les últimes novetats sobre la sequera i les mesures per garantir l’abastament es poden consultar al nou apartat del portal de la sequera o al web de l'ACA.

L’eina essencial de planificació hidrològica per actuar en situacions de sequera és el Pla Especial de Sequera (PES), aprovat per Acord GOV/1/2020, de 8 de gener, en tant que eina de gestió de caràcter preventiu, que manté una vigilància permanent sobre l’evolució de les reserves d’aigua i estableix per a cada escenari i àmbit d’actuació la progressivitat de les mesures que combinen la gestió de la demana amb la disponibilitat del recurs.

Publicat el 23 de març de 2023
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Imprimir
^