Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
Presentació de les 29es Jornades Gastronòmiques del Calamarenys

Arenys de Mar acull a partir d'aquest divendres 11 d'octubre fins al 10 de novembre la 29a edició de les Jornades Gastronòmiques del Calamarenys, un dels esdeveniments culinaris més reconeguts del Maresme. L’Alcalde, Estanis Fors, el regidor de Turisme, Ramir Vidal, i un dels impulsors de les jornades, Joan Majó, han presentat la nova edició en roda de premsa.  

El Calamarenys té com a objectiu destacar i posar en valor el calamar de la costa arenyenca, un producte de gran qualitat i singularitat. Durant un mes, divuit restaurants de la vila oferiran plats innovadors i receptes tradicionals que tenen el calamar com a ingredient principal o complement, celebrant així la riquesa gastronòmica local.

A més de la proposta culinària, les Jornades inclouen un ampli ventall d’activitats complementàries, com la Mostra del Calamarenys a la Llotja Vella del Port, les tapes de calamar al Mercat Municipal, la tradicional Subhasta de Peix, el sopar popular del Calamarenys al Calisay, i sortides amb barca a bord de la Marinada amb la música del cantautor Pep Bergadà. Com a novetat, enguany se celebrarà una taula rodona centrada en els “Reptes actuals i futurs per a la gestió del mar i del litoral del Maresme en el context de canvi climàtic”, com ha destacat el regidor Ramir Vidal.

Enguany s’espera una temporada bona pel que fa al calamar, tal com ha explicat Joan Majó. A més, l’Alcalde ha posat en valor els gairebé 30 anys de les Jornades. “És una iniciativa més que consolidada. Esperem que la gent gaudeixi d’activitats tan populars com la Mostra que es farà al Port com de la resta que es faran en altres espais com al Calisay”, ha manifestat.

Les Jornades del Calamarenys són el resultat de la col·laboració entre l’Associació de Restauradors, la Confraria de Pescadors i l'Ajuntament d’Arenys de Mar, amb la voluntat de potenciar la gastronomia local i promoure la Marca Arenys, així com els productes de proximitat.

Arenys de Mar celebra aquestes Jornades des de l'any 1995, quan l'Ajuntament i el sector gastronòmic van voler potenciar les virtuts culinàries del poble de cara al mar. Va ser aleshores quan dos restauradors, Joan Majó i Joan Piña, van proposar potenciar el turisme gastronòmic. La primera idea va ser la gamba, però al final el producte escollit va ser el calamar, ja que n’hi ha molt a la zona i, a més, és diferent de la resta.

El calamar que es pesca a la zona d’Arenys, des del Far de Calella fins al Masnou, és d’una gran qualitat i té uns trets característics que el fan únic. És conegut com a “calamar dolç” pel seu gust, fruit de l’alimentació que aquest animal marí troba a la costa maresmenca, rica en algues. El mètode per pescar-lo és la potera, un art de pesca artesanal amb un plom allargat que en una de les seves puntes acaba amb un cercle d’hams corbats. D’aquesta manera, els calamars arriben a la barca vius i amb la seva pell i tinta intactes.

 

Publicat el 10 d'octubre de 2024
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Imprimir
^