Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
LA VILA
Cronologia històrica d'Arenys de Mar

Edat Mitjana

878.- Primer esment conegut de l'església de Sant Martí (avui Arenys de Munt), al comtat i bisbat de Girona, on el rei dels francs, Lluís II, confirma la possessió d'una cel·la al bisbe Frodoí de Barcelona.

997.- Primer esment conegut del topònim Arenys posat en relació amb l'Església de Sant Martí.

Edat Moderna

S XIII-XIV.- Comença a documentar-se poblament estable a la ribera de mar de la parròquia de Sant Martí d'Arenys (entenem-hi avui terme municipal), localitzat a Sa Boada i Es Caravar. Paral·lelament es manifesten les primeres activitats econòmiques relacionades amb el mar: construcció d'embarcacions, explotació comercial d'aquestes embarcacions i contractes de patronia.

Segle XVI

1560.- Es construeix la Torre d'en Llobet. Declarada Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). Durant la segona meitat del segle XVI, la principal mesura defensiva de la població civil contra la pirateria nord-africana va ser la construcció de torres, conegudes popularment per torres de moros. A Arenys de Mar varen arribar a haver-hi, simultàniament, tretze d´aquestes torres. Com totes les construccions de caràcter militar l'any 1949 varen ser assimilades a Monumento Nacional i actualment són BCIN.

1573.- Es documenta, si més no des d'aleshores, l'existència d'una capella, sota l'advocació de Sant Elm, a l'indret de Sa Voga de la Ribera de mar de Sant Martí d'Arenys.

1574, juliol, 11.- Es reuneix per primera vegada la Universitat dels homes habitants a la Ribera de Sant Martí d'Arenys independentment dels de la resta de la parròquia. Ho fan amb el consentiment del Governador General del vescomtat de Cabrera i acorden, entre altres coses, sol·licitar permís al bisbe de Girona per a erigir una església pròpia.

1575.- Es construeix l'ermita de la Mare de Déu de la Pietat.

1575, març, 18.- El bisbe de Girona Benet de Tocco, concedeix formalment llicència per a la nova església, sota l´advocació de Santa Maria, declarant-la sufragaria de la de Sant Martí. Aquesta situació dura fins a l'any 1781.

1584.- Es construeix l'ermita marinera del Crist del Calvari.

1584-1628.- Es construeix l'església parroquial de Santa Maria d'Arenys, iniciada pel mestre Joan de Tours i acabada pels seus fills Joan i Dionís Torres, on fins aleshores hi havia hagut la capella de Sant Elm. Des de mitjans de segle XVIII i fins a principi del segle XX, ampliacions i reformes li donaran l'aspecte que té actualment. Declarada Bé d'interès Cultural.

1586-1590.- Vot de vila en honor de sant Roc (16 d'agost).

1599, gener, 18.- Sentència arbitral dictada per Gastó de Montcada, marqués d'Aitona i vescomte de Cabrera, en què posava fi als conflictes de mal veïnatge entre les universitats de Sant Martí Santa Maria d'Arenys. Acceptada la sentencia per les parts demanen al vescomte que assenyalés els límits entre amb dues parròquies.

1599, gener, 19.- Sol·licitat pels caps de casa habitants a la parròquia de Santa Maria d´Arenys, Gastó de Montcada concedeix el règim municipal amb què des d´aleshores s´organitzaria la Universitat de Santa Maria, amb facultat d´elegir trenta consellers, tres jurats i un clavari.

1599, maig, 3.- Primera elecció dels representants municipals de Santa María d´Arenys. La renovació dels càrrecs era anual i quedà fixada per al dia de la festa de la Santa Creu de cada any. El record d'aquell esdeveniment ha quedat fixat en el fet d'hissar la bandereta del campanar, que avui es fa el primer diumenge de maig.

Segle XVII

1607.- Diu la llegenda que durant l'epidèmia de pesta de 1607, els arenyencs invocaren Sant Roc, i la diada de la festivitat del sant, el 16 d´agost, va ser el primer dia en què no es va produir cap víctima mortal a la localitat. Des de finals del segle XVI hi ha un vot de vila a sant Roc.

1618.- S´estableix la comunitat caputxina a Arenys, el primer orde religiós que s´institueix a la vila.

1653.- Només l'epidèmia de pesta causà 113 morts a la població i obligà a construir un cementiri especial, anomenat el cementiri del "morbo".

1664, juny, 3.- Vot de vila en honor de sant Zenon (9 de juliol), patró d´Arenys de Mar.

1680, febrer, 10.- Anna de Silva, marquesa d'Aitona, com a tutora del seu nét En Guillem Ramon de Montcada, atorga privilegi de fires i mercat a la vila d'Arenys de Mar (els dies 9 i 10 de juliol).

1686, juliol, 28.-  L'arenyenc Antoni Pascual i Lleu, bisbe de Vic, amb llicència de fra Miquel Pontich, bisbe de Girona, consagra l'Església parroquial de Santa Maria d'Arenys. En record de l'esdeveniment, cada any, per sant Pere, vigília de sant Marçal, 30 de juny, data que fou festa de la Dedicació del temple es crema una bóta al mig de la Riera, davant de l'Església, i es posen llumenetes i en algunes èpoques s'han llençat focs artificials des del campanar.

1694-1697.- En el decurs de la Guerra dels Nou Anys, caiguda la ciutat de Girona en poder de l'exèrcit francès, la cúria episcopal gironina es trasllada a l'últim poble del bisbat, Arenys de Mar, el qual esdevé cap de la diòcesi i del bisbat de Girona.

Finals s. XVII.- Alguns vaixells d'Arenys comencen a comerciar, a través de Cadis, amb Amèrica.

Segle XVIII

1706 -1711.- Construcció del retaule major de l'església parroquial de Santa Maria d'Arenys, obra de l'escultor vigatà Pau Costa; es considera el mes important del barroc català. El conjunt del retaules i l'església és declarat Bé cultural d'interès nacional (BCIN).

Maig de 1714.- Després d'un combat, en el qual moren una trentena d'homes del sometent arenyenc, el poble és saquejat per les forces borbòniques que tenen base a Mataró.

1751.- Amb la creació de les Províncies marítimes, Arenys de Mar, donat l'elevat nombre de marineria, mestrança i embarcacions majors dedicades al comerç, funcionarà com a subdelegació de la Província Marítima de Mataró. 

1773.- L'Ajuntament d'Arenys de Mar adquireix l'antic hostal de la vila (construït l'any 1680), per a destinar-lo a Casa Consistorial, utilitat que es manté actualment.

1779.- El navegant arenyenc Josep Baralt i Torras funda l'Estudi de Pilots que esdevindrà la Reial Escola Nàutica d'Arenys de Mar, la més destacada i important de Catalunya en l'ensenyament nàutic del seu temps. L'escola funcionarà des de 1779 a 1850 i retornarà entre el 1869-1874.

1786.- Hi ha 54 naus a Arenys que fan el trajecte al nou continent.

Finals s XVIII.- Amb cinc drassanes, és el poble capdavanter en la construcció naval de Catalunya. A més, era la vila de la província marítima de Mataró - del Masnou fins a Tossa-, d'on sortien més vaixells cap a Amèrica.

1789.- Els 7 randers més importants de la població fan treballar 850 puntaires. La indústria tèxtil i de punt experimenta, també, una lleugera expansió. Les puntes d´Arenys esdevenen molt famoses a Madrid.

Segle XIX

Arenys té 4.439 habitants i 906 cases. La indústria tèxtil continua creixent i hi ha 1500puntaires.

1809-1814.- Amb la caiguda de la ciutat de Girona, en el decurs de l'anomenada Guerra del Francés, Arenys de Mar es converteixen en seu de la Junta Corregimental de Girona.

1813.- Es faculta la duana d'Arenys per a despatxar embarcacions amb destinació als ports d´Amèrica.

Primer meitat s XIX.- Fondegen a Arenys uns 490 vaixells a l'any. A la ciutat cubana de Matanzas hi havia una important colònia arenyenca.

1834, abril, 21.- La divisió en partits judicials aprovada per Reial decret, en aquella data, converteix Arenys de Mar en capital de districte judicial i administratiu.

1835.- En crear-se les províncies, Arenys de Mar, que sempre havia format part de la zona administrativa de Girona, passa a dependre de la província de Barcelona. Continua formant part del bisbat de Girona.

1849, desembre, 26-27.- Josep Xifré i Casas, considerat prototipus de l'americano o també dit indiano, fa donació formal a la població de l'hospital per a malalts pobres que acabava de fer construir a la seva vila natal.

1850.- Es clausura l'Escola de Pilots, que tornarà a aparèixer, efímerament, els anys 1869 a 1874.

1857, gener, 10-11.- Inauguració de la perllongació de la línia fèrria Barcelona-Mataró fins a fer-la arribar a Arenys de Mar.

1862.- El matrimoni, Marià Castells i Maria Anna Simón, funden una empresa de puntes que va arribar a ser la més important de l'Estat Espanyol.

1863.- Martí Pons i Llobet, músic d'una de les orquestrines de la vila, funda un cor de veus masculines que anomena Sociedad Coral la Esperança.

1865.- Per acord de l'Ajuntament s´inicia la plantada de plàtans a la Riera d´Arenys de Mar, amb plançons procedents de la Devesa de Girona, que ajudaran a configurar la fesomia de la principal via arenyenca.

1865-1867.- Es construeix el nou cementiri d'Arenys de Mar al capdamunt del turó de la Pietat. La ploma del poeta Salvador Espriu el convertirà en el Cementiri de Sinera i és on reposen les seves despulles. Cal destacar-hi el tipisme d'un cementiri mediterrani, obert al mar, amb escultures d'artistes com Llimona, Mares, Vallmitjana, Barrera, etc. Declarat Bé d´interès Cultural.

1868.- Revolució de Setembre. Ha quedat gravada en el teixit urbà d'Arenys amb l'anomenat carrer de la Revolució ( que porta el nom delBbisbe Pascual), l'acord per a la seva obertura es deu a l'ajuntament revolucionari.

1885.- Hi ha 22 tallers de suro que donaven feina a uns 350 treballadors. Es crea l'Ateneu Arenyenc, entorn del qual s'agrupà l'activitat artística i intel·lectual de la població.

1888.- S´inaugura la il·luminació de gas projectada el 1865.

1894, abril, 26.- La reina Maria Cristina, Regent d'Espanya durant la minoria d'edat del rei Alfons XIII, atorga a l'Ajuntament d'Arenys de Mar el tractament d'il·lustríssim.

1896.- S´obre la fàbrica de licor Calisay i es renova completament el Forn del vidre.

1896, maig, 2.- Obre les seves portes la Reial Escola d'Avicultura d'Arenys de Mar. Salvador Castelló i Carreras, el seu fundador i primer director, introduïa així els estudis d'avicultura científica a l'Estat espanyol.

1897.- Antoni Torrent fa construir l'Asil dels Ancians Desemparats.

Segle XX

1901.- Es constitueix la Lliga Regionalista.

1906.- Es crea Joventut Seràfica, institució pietosa, cultural i recreativa. Afí als pares caputxins.

1911, gener, 31.- Un fort temporal, que durà quatre dies, causà nombroses víctimes entre la gent de mar de la comarca. L'Ajuntament sol·licita la construcció d'un port de refugi. La primera petició data de 1778.

1917.- Es concedeix l'autorització per construir un port de refugi a Arenys. 

1919.- El partit monàrquic, vencedor fins aleshores de tots els comicis, fou derrotat per la Lliga, que a partir d´aquest moment va guanyar sempre les eleccions.

1920.- El constructor Francesc Soler i Miró, conegut per València, comença les obres del port. S'allarguen fins el 1931, any en què l'empresa constructora va fer fallida. Les obres tornaran a reiniciar-se el 1947 i no s'acabarà fins el 1961.

1925-1928.- Construcció del Mercat Municipal. Prèvia expropiació i enderrocament de diferents immobles, entre els quals hi havia el cine Doré (1912), es construeix el mercat municipal d´Arenys de Mar obra de l´arquitecte Ignasi Mas.

1934, maig, 5.- Per acord de l'Ajuntament d'Arenys de Mar i l'aleshores Col·legi Notarial de Catalunya es crea l'Arxiu Històric Municipal conegut, a partir de 1957, amb el nom d'Arxiu Històric Fidel Fita. Custodia els fons documentals més antics que es conserven a la comarca.

Febrer 1936.- Triomf electoral del Front Popular. Arenys és un dels tres pobles de Catalunya on guanya la Lliga Catalana. 

Juliol 1936.-  Guerra Civil espanyola. El 22 de juliol es cremaren tot els altars laterals de l'església i parrt del retaule major. El 28 de juliol van ser morts el rector, el vicari i un frare del convent dels Caputxins.

1939, gener, 30.- Les tropes franquistes entren a Arenys.

1947.- Es reprenen les obres del port. El nou port pesquer, a partir de la dècada dels 50, atreurà a nombrosos pescadors, principalment, de la Ràpita.

1957, juny, 3.- S'inaugura, mercès a un acord amb la Diputació de Barcelona, la Biblioteca Popular Fidel Fita. Els precedents havien estat una filial de la Biblioteca Popular d'Arenys de Munt que d'ençà de l'any 1955 havia estat acollida al local de l'Arxiu Històric Municipal.

1979, abril, 3.- Primeres eleccions democràtiques després del franquisme. Joan Enric Garcia (CiU) és elegit alcalde d'Arenys de Mar.

1979, setembre, 8.- Comencen les emissions de Radio Arenys, la degana de les emissores municipals de Catalunya. Avui ubicada a l'edifici del Centre Cultural Calisay.

1983, març, 13.- El president de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, inaugura el Museu d'Arenys de Mar, que acull la que és, probablement, la millor col·lecció de puntes de coixí d'Europa, donació inicial de Frederic Marés i Deulovol. L'any 1988 s'inauguren les instal·lacions de la col·lecció mineralògica donada a la vila per Joaquim Mollfulleda i Borrell.

1985, febrer, 22.- Mor el poeta Salvador Espriu i l'endemà és enterrat al cementiri de Sinera després d'un multitudinari funeral a l'església de Santa Maria d'Arenys de Mar.

1987.- Es crea el Centre de Documentació i Estudi Salvador Espriu encarregat d'estudiar i difondre l'obra del poeta de Sinera.

1993, abril, 18.- A Roma, el Papa beatifica Paula Montal de Sant Josep de Calasanç (Arenys de Mar, 1799- Olesa de Montserrat, 1889), fundadora de l'Institut de Filles de Maria Religioses de les Escoles Pies.

1994.- S´inaugura la perllongació de l'autopista A-19 (que actualment es denomina C-3), que travessa la comarca des de Montgat fins a Palafolls. Serà de peatge, en sentit a Barcelona, fins l'any 2021.

1996.- Comencen les obres de canalització i cobriment de la Riera. L'obra està envoltada de certa polèmica entre els detractors del projecte i els qui creuen que és vital pel desenvolupament de la vila.

1996.- L'Ajuntament d'Arenys de Mar adquireix l'edifici de l'antiga fabrica del licor Calisay per convertir-lo en un centre cultural.

1996, febrer, 4.- Mor l'historiador i escriptor arenyenc Fèlix Cucurull i Tey. L'Onze de setembre del mateix any l'ajuntament nomena Fèlix Cucurull i Tey, fill predilecte de la vila.

1996, novembre, 17.- S´inaugura la nova seu de la Biblioteca Popular P. Fidel Fita a a can Juncosa, al carrer de Bonaire.

Segle XXI

2000, juny.- Al nou Centre Cultural Calisay s'inauguren les noves instal·lacions de l'Escola Municipal de Música (EMA), que esdevé municipal i adopta el nom de l'il·lustre pianista arenyenc Carles G. Vidiella.

2001, juny.- Inauguració del nou pavelló municipal al complex esportiu del Fondo de les Creus.

2001, novembre.- El papa Joan Pau II canonitza a Roma l'arenyenca Mare Paula Montal, que es converteix en la primera santa de la diòcesi de Girona.

2002, maig.- S'inaugura l'Esplai de la Gent Gran a l'edifici Calisay, que ja funciona plenament com un centre cultural. Posteriorment, s'hi traslladaran les regidories de Cultura i el Punt d'Informació Juvenil que, amb el temps, s'anomenrà Espai Jove. El nou equipament acull la Sala d'exposicions,  la Sala polivalent i la Sala Noble, que acullen un gran nombre  d'espectacles i activitats culturals i socials de la vila.

2002,  juliol.- S'acaben les obres de canalització de l'últim tram de la Riera d'Arenys de Mar.

2002, juliol.- Entren en funcionament les noves instal·lacions del parc de Bombers, ubicat al polígon industrial Valldegata Draper.

2002, desembre.- Els Mossos d´Esquadra inauguren oficialment la comissaria de l'Àrea Bàsica Policial (ABP) d'Arenys de Mar, que està situada al polígon industrial Valldegata Draper.

2003, gener.- Mor l'escriptor gironí Josep Maria Gironella a la seva casa d'Arenys de Mar.

2003, març.- Al capdevall de la Riera, s'inaugura el monument a la puntaire -reproducció d'una obra de Cesar Cabanes- en homenatge a una de les tradicions més arrelades a la vila.

2003, abril.-  L'Ajuntament encarrega la gestió de les instal·lacions a la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC). Arenys de Mar ja disposa de piscina coberta. S´'nauguren les instal·lacions esportives municipals del Fondo de les Creus, que també disposen de gimnàs i zona d´aigua.

2003, abril .- Inauguració dels nous estudis de Ràdio Arenys al Centre Cultural Calisay.

2003, abril.- S'obre el servei del nou tanatori municipal al cementiri de Sinera.

2003, setembre.- Els jutjats d'Arenys de Mar estrenen el nou edifici al carrer d'Auterive, que resol en part els problemes d'espai de l'antiga seu.

2004, octubre, 9.- L'Ajuntament d'Arenys de Mar nomena filla predilecte de la vila a santa Mare Paula Montal.

2004, octubre, 29.- Inauguració de l'ampliació de l'institut d'ensenyament secundari Els Tres Turons.

2005, juliol, 15.- Nomenament de Fill Predilecte de la vila d'Arenys de Mar al Jordi Palomer i Pons

2006, abril, 8.- Josep Montmany i Vidal és nomenat fill predilecte d'Arenys de Mar

2006, maig, 6.- Nomenament de Fill Predilecte a Joaquim Mollfulleda i Borrell

2006, juny, 17.- Nomenament d'Arxiver Emèrit i Fill Predilecte a Josep M. Pons i Guri.

2019, agost, 1.- L'ajuntament atirga al futbolista arenyenc Cesc Fàbregas la distinció de la Medalla de la vila.

2012, octubre, 12 .- S'atorga  el títol de Fill Adoptiu d’Arenys de Mar a Joan Aymerich i Genisans

2015, març .- L'Ajuntament nomena Joaquim Cassà i Zenon de Pol com a Fills predilectes, i Manuel Isnard com a Fill adoptiu d'Arenys de Mar.

2017, maig, 26 .- Nomenament d'Antoni Badosa de Fill Predilecte d'Arenys de Mar.

 
Imprimir
^