Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
La Biblioteca compleix mig segle de vida!
Arenys de Mar s'abocarà aquest 2007 en el 50è aniversari de la Biblioteca P. Fidel Fita
La Biblioteca P. Fidel Fita es va inaugurar el 3 de juny de 1957 a planta baixa de l'actual Ajuntament. Aquest 2007, onze anys després del seu trasllat a la seu de Can Juncosa i a punt per a l'ampliació de les instal·lacions, celebrarà el 50è aniversari amb un programa d´actes extens i pensat per a tots els públics, que s'allargarà fins a final d'any. Aquest matí, s'han presentat en roda de premsa els actes de celebració del mig segle de vida.
El regidor de Cultura, Estanis Fors, ha donat la benvinguda als assistents a la roda de premsa i ha destacat la importància d'aquest aniversari pel que la Biblioteca representa com a motor cultural d'Arenys de Mar. La directora de la Biblioteca, Mercè Cussó, ha explicat a continuació el programa d'actes i ha repassat alguns dels moments més importants d'aquests cinquanta anys. Cussó, que fa més de tres dècades que està al capdavant de la Biblioteca com a directora,  ha destacat, entre altres aspectes, l'important fons de què disposa l'equipament, com ara el llegat Fèlix Cucurull i Ferran de Pol, i ha manifestat les ganes que la Biblioteca ha tingut sempre de ser present en la vida del poble. També ha intervingut el narrador arenyenc Albert Estengre, que el 12 de maig, a la plaça de l'Església, conduirà una simpàtica sessió especial de conta contes: 50 anys, 50 contes.

L'alcalde d'Arenys de Mar, Miquel Rubirola, ha recordat la seva experiència personal quan, de ben jove, assistia els dissabtes al matí a les tertúlies que s'organitzaven a la Biblioteca, amb arenyencs il·lustres com Josep M. Pons i Guri, Ferran de Pol, Josep Montmany, Jordi Palomer, Fèlix Cucurull... "La Biblioteca no és només història, sinó que això continua endavant. Aviat inaugurarem la nova sala d'actes, al número 3 del carrer de Bonaire, i ja estem pensant en què la futura seu de la Biblioteca pugui ser l'antic convent de les Clarisses", ha declarat Rubirola, que ha afegit que la importància de celebrar aquest mig segle de vida és que la Biblioteca no és tan sols un servei municipal, sinó un autèntic nucli cultural. D'altra banda, l'alcalde ha aprofitat la presentació per avançar en primícia que acaba de sortir al carrer la biografia d'Esyllt T. Lawrence, obra dels valencians J.V.Garcia Raffi i Carme Manuel, que pròximament es presentarà públicament.

L'aniversari: els actes principals

Les dates centrals de la celebració es viuran els dies 2 i 3 de juny, quan es commemoraran els cinquanta anys de la inauguració de la primera biblioteca. El tret de sortida serà un espectacle al carrer, que s'ha encarregat a l'escenògraf arenyenc Lluís Danés. A la foto, es pot veure una imatge de l'espectacle de Danés amb què també es va inaugurar ara fa onze anys la seu de Can Juncosa.

La nit del dissabte s'organitzarà un sopar commemoratiu al Calisay. L'endemà, el 3 de juny, es farà l'acte institucional del mig segle de vida, amb una trobada a la nova sala d'actes de la Biblioteca en què comptarem amb la participació de dos actors de prestigi com són l'arenyenca Mercè Pons i David Selvas.

Per recordar aquestes cinc dècades de feina i esforç, s'està preparant una minuciosa exposició, que s´acompanyarà d'un catàleg, el comissari de la qual és l'historiador Joan Miquel Llodrà. La mostra la podrem veure cap a l'octubre.

L'aniversari l'anuncia ja dues grans banderoles: a Can Juncosa i a l'Ajuntament, que reprodueixen el logotip creat expressament per a l'ocasió, i la primera iniciativa consistirà en l'edició de cinc punts de llibres commemoratius, que plegats formen una bonica il·lustració obra de l'arenyenc Ricard Ferran. Cada mes es podrà recollir un dels punts de llibre. Un dels actes inicials serà la inauguració de la nova sala d'actes, que la biblioteca guanya al número 3 del carrer Bonaire, a les instal·lacions del Casal Parroquial. L'estrena del nou espai està prevista per al 22 d'abril, per les festes de Sant Jordi, i inclourà la presentació d'un divertit llibre de contes dedicat a la vila, que edita la Regidoria d'Ensenyament.

Altres iniciatives destacades d'aquest programa d'actes són la convocatòria d´un viatge a l'Alguer i l'edició d'un DVD. El viatge es va posar a la venda al febrer a Sakkara Viatges i, de moment, ja s'han omplert les 50 primeres places disponibles; la sortida es farà de l'11 al 14 d'octubre. L´audiovisual farà un repàs d´aquesta història de 50 anys de biblioteca. La feina s´ha encarregat a l´arenyenc Eloi Tomàs, que va realitzar el treball dedicat a la memòria de Lluís Ferran de Pol. Per fer saber a tothom que aquest any és l´any de la biblioteca, l´equipament serà l´encarregat de fer el brindis de Sant Zenon i en la copa commemorativa hi apareixerà el seu logotip.

En aquest macroaniversari, hi està treballant intensament tot el personal de la Biblioteca P. Fidel Fita i les Regidories de Cultura i Comunicació de l'Ajuntament d´Arenys de Mar, i de moment, ja s´ha confirmat una subvenció de 9.000 € d´Acesa, i una inversió d'Instal·lacions Nogueras per a l'elaboració d'una bossa commemorativa.

Cliqueu aquí per consultar el resum dels actes previstos.

50 anys d´història

Situada a l´edifici de Can Juncosa, per trobar els orígens del servei cal remuntar-se fins a l´any 1955. L´aleshores bibliotecària d'Arenys de Munt, Carmina Illa, que es desplaçava amb els llibres dos cops per setmana fins a la vila. L'any 1957, davant l'excel·lent acollida experimentada, es va inaugurar l'equipament, que es va ubicar a l'edifici de l'Ajuntament i que va compartir veïnatge amb el museu i l'arxiu: a la foto, la inauguració, amb l'aleshores alcalde Josep M. Pons i Guri. La primera directora del centre va ser Margarida Tura. L'ampliació de l´espai, la informatització i la incorporació d'audiovisuals comporten el trasllat a l'edifici de Can Juncosa el novembre 1996. La biblioteca ha mantingut sempre el seu nom originari: Pare Fidel Fita (1836-1917), que fou un jesuïta arenyenc historiador i estudiós. Des de l´any 1973, la persona que està al capdavant de l´equip de professionals de la biblioteca és Mercè Cussó.

La biblioteca sempre ha tingut vocació de servei. És un centre local d'informació i també un dels principals equipaments culturals de la vila. La Biblioteca ofereix tota mena de serveis: préstec de llibres, revistes i audiovisuals; consulta a la sala de tot els documents; connexió en xarxa; connexió a Internet des dels ordinadors del centre o amb un portàtil o una pda, aprofitant el servei sensefils; organització d´activitats: exposicions, visites comentades, cursos de formació d´usuaris, hora del conte, tertúlies literàries, conferències, presentacions de llibres, audicions… Entre el fons de la biblioteca, cal destacar el llegat d´autors arenyencs: com ara Fèlix Cucurull o Ferran de Pol, que tantes estones van passar en les seves instal·lacions.


Com contactar-hi

Directora: Mercè Cussó i Cervera
c/ Bonaire, 2
Tel. 93 792 32 53
Fax. 93 792 28 56
E-mail: b.arenysma.pff@diba.cat
Web: www.arenysdemar.cat/biblioteca

Informació relacionada
Dissabte, 22 de desembre de 2007
a càrrec de Mercè Móra
Divendres, 21 de desembre de 2007
Saldrás mañana (t'alliberem demà) de Julio Garcia Llopis a càrrec de Miquel Vila
Dijous, 20 de desembre de 2007
A càrrec de Carla Móra
Dimecres, 19 de desembre de 2007
a càrrec de Mª Teresa Bisbal
Dimarts, 18 de desembre de 2007
Vostè té un problema i aquest problema es diu PSC de Xavier Mir. Presentaran l'acte l'Isabel Artero i Ramon Verdaguer
Dilluns, 17 de desembre de 2007
a càrrec de Quim Mateu, amb la presència de l'autor
Divendres, 14 de desembre de 2007
amb Jordi Bilbeny, Jordi Coll, Antoni Curto, Toni Esteve, Enric Sierra, Pilar Vélez i Carme Buxalleu. Moderador Ramon Verdaguer.
Dijous, 13 de desembre de 2007
Vet aquí Europa
Dijous, 29 de novembre de 2007
Divendres, 23 de novembre de 2007
Dijous, 22 de novembre de 2007
Dimecres, 21 de novembre de 2007
amb el poeta Antoni Canu. Presentació de Pep Quintana. Lectura de poemes a càrrec de Miquel Vila
Divendres, 16 de novembre de 2007
amb Pere Alzina, Noemí Bibolas, French, Assumpció Maresma, Pere Planells, Jordi Pons i Eloi Tomàs
Dijous, 15 de novembre de 2007
Dilluns, 12 de novembre de 2007
Terra d'oblit d'Antoni Dalmau, a càrrec de Quim Mateu, amb la presència de l'autor
Dijous, 8 de novembre de 2007
Dissabte, 27 d'octubre de 2007
Un mar de gent, lletres i història: 50 anys de la Biblioteca Pare Fidel Fita d'Arenys de Mar
Dijous, 25 d'octubre de 2007
Divendres, 19 d'octubre de 2007
a càrrec de Gemma Lienas
Dijous, 18 d'octubre de 2007
Dilluns, 15 d'octubre de 2007
A càrrec d'Òscar Carreño, amb la presència de l'autor
Dijous, 11 d'octubre de 2007
Divendres, 5 d'octubre de 2007
A càrrec de Ramon Verdaguer
Dijous, 4 d'octubre de 2007
Divendres, 28 de setembre de 2007
Miquel Biada i Bunyol (1789 -1848): l'home, l'indià i el promotor del ferrocarril de Barcelona a Mataró, de Manuel Cusachs i Corredor. Presentació a càrrec de Zenon de Pol
Dijous, 20 de setembre de 2007
Presentació a càrrec d'Isabel Sarmiento, Teresa Bertran i Núria Cot.
Dijous, 20 de setembre de 2007
Posa música al teu conte! a càrrec de Lluís Gallifa
Divendres, 14 de setembre de 2007
a càrrec de Xavier Grasset
Diumenge, 9 de setembre de 2007
a càrrec de Joel Joan, Josep Comajuncosa i Pep Mayolas
Divendres, 31 d'agost de 2007
a càrrec d'Albert Estengre
Dijous, 30 d'agost de 2007
Contes de prínceps i princeses a càrrec de Mireia Peña
Dimecres, 29 d'agost de 2007
Contes a la Biblioplatja a càrrec de Mont Mas
Dissabte, 25 d'agost de 2007
a càrrec de Francesc Bertran
Dijous, 23 d'agost de 2007
Contes per quedar ben tips a càrrec de Mireia Peña
Dimecres, 22 d'agost de 2007
Contes a la Biblioplatja a càrrec de Josemari Carrere
Dimarts, 21 d'agost de 2007
a càrrec de Mercè Móra
Divendres, 17 d'agost de 2007
a càrrec d'Albert Estengre
Dijous, 16 d'agost de 2007
Contes a la Biblioplatja a càrrec d'Albert Estengre i l'Olga Miracle
Dijous, 16 d'agost de 2007
Contes a la golondrina a càrrec d'Albert Estengre i l'Olga Miracle
Dissabte, 11 d'agost de 2007
a càrrec de Mercè Móra
Dijous, 9 d'agost de 2007
Estruç l'astronauta a càrrec de Mont Mas i Sabrina Meini
Dimecres, 8 d'agost de 2007
Contes a la biblioplatja a càrrec de Domingo Chinchilla
Dimecres, 8 d'agost de 2007
a càrrec de Mercé Móra
Divendres, 3 d'agost de 2007
a càrrec d'Albert Estengre
Dijous, 2 d'agost de 2007
3 i 3 fan 7 a càrrec de Mont Mas i Sabrina Meini
Dimecres, 1 d'agost de 2007
Contes a la biblioplatja a càrrec de Carles Alcoy
Dimecres, 1 d'agost de 2007
Dimarts, 31 de juliol de 2007
a càrrec de Mercè Móra
Dijous, 26 de juliol de 2007
Calaix de sastre a càrrec de Mont Mas i Sabrina Meini
Dimecres, 25 de juliol de 2007
Contes a la Biblioplatja a càrrec de Yoshihira Hioki
Dimecres, 25 de juliol de 2007
Contes a la golondrina a càrrec de Yoshihira Hioki
Dijous, 19 de juliol de 2007
Contes del Mar a cárrec de Mireia Peña
Dimecres, 18 de juliol de 2007
Divendres, 22 de juny de 2007
a càrrec d'Adrià Chavarria
Dilluns, 18 de juny de 2007
La presència de l'escriptor Màrius Serra clourà la temporada amb dues propostes de lectura: Farsa i De com s'escriu una novel·la. Teresa Montmany moderarà la tertúlia.
Divendres, 15 de juny de 2007
Dijous, 14 de juny de 2007
A càrrec de Laia Mestres
Dijous, 7 de juny de 2007
El món dels tovets a càrrec de Tantàgora
Diumenge, 3 de juny de 2007
Amb la participació dels actors Mercè Pons i David Selvas
Dissabte, 2 de juny de 2007
Amb l'acompanyament del conjunt musical EuroQuartet-Barcelona
Dissabte, 2 de juny de 2007
a càrrec de Lluís Danés
Dijous, 31 de maig de 2007
Dijous, 24 de maig de 2007
Actes de celebració del mig segle de vida de l'equipament arenyenc
Dilluns, 21 de maig de 2007
La decisió de Brandes, d'Eduard Márquez, a càrrec d'Àngels Xena
Dijous, 17 de maig de 2007
Dissabte, 12 de maig de 2007
A càrrec de Martha Escudero amb acompanyament musical de Pep Lladó, Juanan Cuentacuentos i el grup PACAU; coordinat per Albert Estengre
Dissabte, 12 de maig de 2007
Coordinat per Albert Estengre amb la participació d'Ull Distret, Cristina Espuga i Xavier González, Núria Fita, Maribel Illescas, Montserrat Jordà, Susanna Mir, Joan Munich, Mariona Picart, Núria Puig, Fidel Soler i Iolanda Xiberta
Dijous, 10 de maig de 2007
Diumenge, 6 de maig de 2007
A càrrec de Ramon Verdaguer
Dijous, 3 de maig de 2007
Diumenge, 29 d'abril de 2007
Dissabte, 28 d'abril de 2007
Recull d'estudis d'història jurídica catalana IV de Josep M. Pons i Guri
Dijous, 26 d'abril de 2007
El pont de Ceret a càrrec de Roger Pou i l'Aula de Teatre Jove
Diumenge, 22 d'abril de 2007
Esyllt T. Lawrence: una gal·lesa entre dracs de J.V. Garcia Raffi i C. Manuel Cuenca
Dilluns, 16 d'abril de 2007
Bogeries de Brooklyn de Paul Auster, a càrrec de Teresa Montmany
Dijous, 29 de març de 2007
Dilluns, 26 de març de 2007
amb la presència de l'autora
Dijous, 22 de març de 2007
Dijous, 15 de març de 2007
a càrrec de Maribel Illescas
Dijous, 22 de febrer de 2007
Dilluns, 19 de febrer de 2007
Les 4RRRRs. Què fer amb les deixalles?
50è aniversari de la Biblioteca P. Fidel Fita
Dijous, 15 de febrer de 2007
Dijous, 8 de febrer de 2007
Dijous, 1 de febrer de 2007
Dijous, 25 de gener de 2007
Dilluns, 22 de gener de 2007
a càrrec de Ramon Verdaguer
Dijous, 18 de gener de 2007
Dijous, 11 de gener de 2007
Publicat el 27 de febrer de 2007
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Imprimir
^