Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
Campanyes de prevenció contra el mosquit tigre i el morrut de les palmeres
Davant la proximitat de l'estiu, la regidoria de Medi Ambient adverteix de la presència de dos insectes que cal combatre. Es tracta del mosquit tigre i de l'escarabat morrut de les palmeres. Davant la seva proliferació en aquesta època, motivada per les bones temperatures, cal tenir en compte els següents consells.


tigreMosquit tigre:

Es tracta d'una espècie no autòctona procedent del sud-est asiàtic, d'activitat tant diürna com nocturna molt agressiva, i de picada molt dolorosa.
Cal evitar situacions que puguin facilitar la seva aparició evitant l'aigua estancada, sobretot en llocs ombrívols, on es reprodueix amb molta facilitat. En aquest sentit, Arenys de Mar té una ordenança municipal per a la prevenció i control del mosquit tigre i altres tipus d'infecció parasitària, per combatre'n la proliferació i assentar les bases legals que permetin a l'administració intervenir en espais públics i privats per garantir el benestar de la ciutadania a través de les actuacions que siguin necessàries. L'ordenança aprovada preveu sancions per a aquelles persones que tenen un focus de mosquit tigre a la seva propietat i que, malgrat saber-ho, no fan les actuacions necessàries per evitar-ho, després dels requeriments pertinents que li hagi fet l´administració.

El mosquit tigre es reconeix per les ratlles blanques al cap i al cos.Malgrat que la picada no és perillosa per a la salut, és molt molesta. Els repel·lents de mosquits que hi ha al mercat no actuen de manera fulminant sobre aquest insecte i per això la millor manera d'evitar les molèsties que ocasiona és una bona prevenció. En cas que es produeixi una picada cal fer-ne un tractament simptomàtic, és a dir, intentar pal·liar els efectes que produeix: inflor, picor... En cas de dubte, cal adreçar-se al Centre d´Atenció Primària (CAP).

Podeu trobar més informació sobre el mosquit tigre en aquesta pàgina del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, o en aquesta altra del Departament de Medi Ambient.

 

morrutMorrut de les palmeres:

Es tracta d'un coleòpter també de recent introducció al nostre territori, que produeix danys d'importància a diferents espècies de palmeres fins arribar a produir la seva mort. En concret, a la zona mediterrània el morrut afecta principalment a la palmera canària i la datilera. Atesa la gravetat de la situació, la Generalitat de Catalunya va publicar l'any 2006 l'Ordre ARP/343/2006 (DOGC núm. 4671, de 7.7.2006), per la qual es declara l'existència oficial a Catalunya de la plaga del morrut de la palmera Rhynchophorus ferrugineus, i es qualifica d'utilitat pública la prevenció i la lluita contra ella.

Per detectar que una palmera està afectada pel morrut, cal analitzar els símptomes externs que manifesta la palmera. En concret, com que el morrut s'instal·la preferentment en el que es coneix com a ull de la palmera (la part més alta), la seva activitat afecta inicialment a les palmes que neixen d´aquest ull i que creixen de manera vertical. El morrut es menja la base d´aquestes palmes i en poc temps s´acaben desprenent de l'ull de la palmera. Així, les palmeres afectades no tenen aquestes palmes centrals verticals (han caigut i normalment es recolzen sobre les palmes més perimetrals), i per tant mostren una corona (capçada) aparentment aixafada. En altres paraules, la imatge externa de la palmera seria similar a l'efecte d'un escapçament de les palmes superiors.

És essencial la detecció a temps d´aquelles palmeres que comencen a presentar els símptomes provocats per la presència del morrut. En aquest sentit, l'Ajuntament d´Arenys de Mar, mitjançant les regidories de Serveis i de Medi Ambient està duent a terme una inspecció continuada de les palmeres situades a la via pública i als espais verds urbans, per tal d'analitzar visualment l'estat d´aquests exemplars. De totes maneres, és imprescindible la col·laboració de la població en la ràpida detecció d'aquelles palmeres suposadament afectades pel morrut. Per tant, qualsevol indici d´afectació del morrut s'hauria de comunicar o bé a l'Ajuntament d'Arenys de Mar (telèfon 93 795 99 00), o bé al Servei de Sanitat Vegetal de la Generalitat de Catalunya (telèfon 93 304 67 76), o bé als Serveis Territorials a Barcelona del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (telèfon 93 409 20 90). La detecció a temps és crucial per a evitar la dispersió d'aquesta plaga.

Publicat l'1 d'abril de 2009
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Imprimir
^