Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
Avui, 17 de gener, es commemora el centenari del naixement de Lluís Ferran de Pol
Al llarg de tot l'any, Arenys de Mar dedicarà diferents propostes a la memòria de l'autor per commemorar el seu centenari

lluís Ferran de PolL'escriptor arenyenc Lluís Ferran de Pol va néixer el 17 de gener de 1911 a Arenys de Mar i, per tant, avui es commemora el centenari del seu naixement. La Biblioteca P. Fidel Fita va dedicar-li l'hora del conte de dijous passat amb la narració d'un dels seus contes, Les botes d'aigua, que va anar a càrrec de Montserrat Jordà. Al llarg de tot aquest any, una comissió especial liderada per la directora de la Biblioteca, anirà programant un seguit d'activitats (rutes, tertúlies, publicacions) vinculades a l'autor amb l'objectiu de commemorar aquest centenari.

Al web podeu trobar molta informació sobre la seva figura, informació que es va publicar l'any 2005 amb motiu del 10è aniversari de la seva mort. Recordeu que a la Biblioteca P. Fidel Fita hi trobareu tota aquesta informació, els seus llibres i altres publicacions, així com un vídeo amb una entrevista, l'audiovisual elaborat per Eloi Tomàs i moltes coses més. També a iniciativa de la mateixa biblioteca, podeu fer la ruta Ferran de Pol per Arenys de Mar seguint aquest llibret.

Ruta literària Ferran de Pol

Itinerari Ferran de Pol

Fitxer: ruta_literaria_ferran_de_pol.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 16
Mida: 404.26 kB

Sobre Ferran de Pol, per Josep Vicent Garcia Raffi, estudiós de l'escriptor. Universitat Politècnica de València

1. D'Arenys de Mar, de la Catalunya republicana. La formació d'un escriptor

2.Esyllt Thomas Lawrence: del País de Gal·les a Cambridge

3.D'una guerra i d'un exili

4/5. Mèxic. L'aventura d'un país, la dècada que els va canviar la vida. De literatura, periodisme i la fascinació pel món precolombí

6.Tornar a Catalunya: fer d'advocat i crear una obra narrativa

7.Les relacions literàries de Ferran de Pol

8.Esyllt: viure a Catalunya, viure amb Ferran de Pol. Una obra desconeguda

9.El periodisme, el teatre, l'assaig i la literatura infantil de Ferran de Pol

10.Els darrers anys: Gal·les i Catalunya

Títols de Ferran de Pol, per la Biblioteca P. Fidel Fita d'Arenys de Mar

Abans de l'alba
Barcelona: Spes, 1972
Abans de l'alba

L´estada de Lluís Ferran de Pol a Mèxic va ser motivada per la derrota en la Guerra Civil. Es tracta, doncs, d´un exili obligat com va ser el cas de Pere Calders o tants altres escriptors. Però Ferran de Pol va aprofitar-ho per conèixer la cultura del poble que el va acollir. El resultat és una sèrie de relats inspirats en la mitologia maia. Aquesta edició parteix del text de Ferran de Pol per fer propostes d´estudi encaminades a l´ensenyament de la llengua. L´encarregat d´aquesta tasca és el prestigiós filòleg Albert Jané. A més, el volum conté il·lustracions de l´arenyenca Elvira Elias. L´existència d´aquest llibre mostra que Ferran de Pol ha estat considerat un model de llengua literària.


Abans de l'alba
Barcelona: La Magrana, 1994

Abans de l'alba
Tornem a citar el mateix títol per referir-nos a una altra edició. Aquesta, a més del text, inclou una introducció, un glossari, unes notes i unes propostes de treball a càrrec de Josep Vicent Garcia Raffi, especialista en l´obra de Ferran de Pol.


Campo de concentraciónCampo de concentración
Arenys de Mar: Ajuntament d´Arenys de Mar. 2003

L´exili de Ferran de Pol a Mèxic va anar precedit d´un episodi que no hauria d´haver existit mai: l´experiència d´un camp de concentració. Efectivament, abans de sortir cap a Mèxic a bord del vaixell Sinaia, Ferran de Pol va exiliar-se a França i va haver de passar pels camps de concentració de Sant Cebrià i Barcarès. Allà va anotar en una llibreta les seves vicissituds i aquelles anotacions van ser completades, ja a Mèxic el juliol de 1939, amb més records d´aquells mesos. Novament l´especialista Josep Vicent Garcia Raffi ha transcrit el text i l´ha editat amb un seguit de notes.


El centaure i el cavaller. Jungla.El centaure i el cavaller
Jungla. Barcelona: Barcanova, 1991


Una nova prova de la bona acollida de les obres de Ferran de Pol és aquesta edició dins la Biblioteca Didàctica de la Literatura Catalana de l´Editorial Barcanova. Es tracta d´una col·lecció destinada a l´ensenyament de la literatura, rica en anotacions, aclariments i propostes didàctiques. Aquesta concretament és a cura de Domènec Reverter i pren dos textos de La Ciutat i el Tròpic. A més, s´hi inclou també un apèndix on es comenten diversos aspectes de tècnica literària.


La Ciutat i el tròpic
Barcelona: Laia, 1985
La ciutat i el tròpic

En aquesta ocasió és Jordi Castellanos l´encarregat d´escriure el pròleg d´un dels llibres més coneguts de Ferran de Pol. En un punt d´aquest pròleg Castellanos escriu que “una de les constants de l´obra narrativa de Ferran de Pol és, sens dubte, la presència recurrent del mite”. Aquesta és una novel·la excel·lent per esbrinar quina és l´aproximació de Ferran de Pol al mite com a eina de creació literària.


Entre tots ho farem totEntre tots ho farem tot
Barcelona: Publicacions de l´Abadia de Montserrat, 1982


Aquesta és una de les aportacions de Lluís Ferran de Pol a la literatura infantil. Es tracta d´onze contes dirigits al públic infantil, alguns dels quals els podreu escoltar a la biblioteca en el marc dels actes de commemoració. Val a dir que Ferran de Pol va col·laborar a Vida Parroquial d´Arenys de Mar precisament amb una secció infantil anomenada Racó de la mainada. Un altre il·lustre arenyenc, Salvador Espriu, va escriure el pròleg d´aquesta edició, on acaba dient: “Cal tenir aquest escriptor molt en compte, tant quan s´ocupa dels menuts, com quan amida la gent gran, perquè tothora té els seus temes davant dels ulls i ordena amb recta disciplina les seves paraules.”

Érem quatreÉrem quatre
Barcelona: Columna, 1997


També aquesta novel·la és fruit de l´exili mexicà. Tracta de la recerca de la mítica i perduda ciutat de Tòl·lan a càrrec d´un professor mexicà i tres estudiants, un dels quals és un exiliat català. Margarida Aritzeta ha tingut cura d´aquesta edició, que ha completat amb una bibliografia i un vocabulari de mexicanismes.

GARCIA I RAFFI, Josep Vicent
Lluís Ferran de Pol i Mèxic: literatura i periodisme
Lluís Ferran de Pol i Mèxic: literatura i periodisme
Arenys de Mar / Barcelona: Ajuntament d'Arenys de Mar / Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 1998


Aquest estudi de gairebé cinc-centes pàgines fou la tesi doctoral de Josep Vicent Garcia i constitueix una de les millors aportacions al coneixement de l´obra de Lluís Ferran de Pol. S´hi recull tant la seva activitat periodística com la creació literària de l´etapa mexicana. Inclou, per tant, l´estudi d´obres com Abans de l´alba, Érem quatre o La ciutat i el tròpic, però també informació sobre les publicacions de catalans exiliats a Mèxic com Full català o Quaderns de l´exili. Constitueix una obra de consulta obligada per aprofundir en la vida i l´obra de Ferran de Pol.


Homenatge a Lluís Ferran de Pol
Arenys de Mar: Ajuntament d´Arenys de Mar, 1993

Homenatge a Lluís Ferran de Pol
Aquest llibre recull les aportacions realitzades a l´homenatge que el dia 29 de març de 1992 es va fer a Ferran de Pol encara en vida, per tant, de l´escriptor. Per a alguns, els qui van poder assistir-hi, és una manera de recordar un emotiu homenatge. Per a altres és un recull de textos de diversos especialistes i amics que perfilen la figura de l´escriptor.

Miralls tèrbols
Barcelona: Proa, 1985
Miralls tèrbols

Una de les principals novel·les de l´autor. Ambientada a Arenys de Mar en el període de la construcció del port, la vila natal de l´autor hi és denominada Mareny i al llarg de la novel·la s´hi poden reconèixer nombrosos indrets, fets històrics i persones. Aquesta naturalesa de la novel·la ha donat peu a l´elaboració d´un itinerari que s´ha editat  en el marc dels actes de commemoració i que repassa tant els indrets relacionats amb la vida de Ferran de Pol com els que recull la novel·la Miralls tèrbols.

Informació relacionada
Dilluns, 26 de setembre de 2011
a càrrec de Teresa Montmany
Diumenge, 5 de juny de 2011
Passejada pels llocs on transcorre la novel·la de Ferran de Pol a càrrec d'Óscar Carreño
Dijous, 26 de maig de 2011
a càrrec d'UllDistret
Diumenge, 15 de maig de 2011
passejada pels llocs on transcorre la novel·la de Ferran de Pol a càrrec de Ramon Verdaguer
Diumenge, 24 d'abril de 2011
Passejada pels llocs on transcorre la novel·la de Ferran de Pol a càrrec de Joan Miquel Llodrà
Dilluns, 11 d'abril de 2011
a càrrec de Teresa Montmany
Divendres, 8 d'abril de 2011
En veu d'arenyencs
Editat per Club Editor, es tracta d'un recull de textos sobre l'experiència de Ferran de Pol a la batalla de l'Ebre i els camps de concentració
L'Ajuntament ha col·laborat en la reedició d'aquesta novel·la de l'escriptor arenyenc que ha editat Angle
Part del material de l'arxiu Ferran de Pol de la Biblioteca P. Fidel Fita es mostra en una exposició sobre literatura de l'exili, que ara ha viatjat a Argentina
La vila commemorarà aquesta tardor el desè aniversari de la desaparició de dues importants figures de la literatura dels últims temps
La iniciativa s'emmarca en la celebració de Sant Jordi i amb motiu dels 10 anys de la mort de l'escriptor arenyenc
Us convidem a visitar els principals punts d'interès de la vila
La Diputació de Barcelona ha atorgat una segona subvenció a l'Ajuntament d'Arenys de Mar per tirar endavant l'actuació
Publicat el 16 de gener de 2011
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Imprimir
^