Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
CENTENARI DEL NAIXEMENT DE FERRAN DE POL (1911-2011)
Títols de Ferran de Pol

Les obres estan citades de forma cronològica tot i que trobareu les edicions d´una mateixa obra juntes, independentment de l´any de la seva publicació.

Cuernavaca

México, D.F.: Ediciones del Arte, 1948CurenavacaPetita guia d´art de la ciutat de Cuernavaca. Està escrita en castellà, anglès, francès i italià. És el vol. 11 de la col·lecció Anahuac-Arte Americano.

Notas para un estudio sobre Angel Guimerà

México, D.F.: Universidad Nacional Autónoma de México, 1948Notas para un estudioTesi que Lluís Ferran de Pol va presentar per obtenir el títol de “Maestro en Letras”, de la Facultad de Filosofia y Letras de la Universidad Nacional Autónoma de México. Estudia el Guimerà home i també l´escriptor que se sent prou lliure per opinar sobre política, i definir les seves opinions religioses, i socials, amb claredat.

Abans de l´alba

Barcelona: Selecta, 1954. Biblioteca Selecta, 160Abans de l'Alba

Primera edició, amb pròleg de Salvador Espriu. Ferran de Pol, amb aquesta narració, segueix la tradició de la rondallística catalana. Inspirada en una llegenda de la mitologia maia, recollida en el Pópol-Vuh, llibre maia-quitxè que explica la creació del món, Ferran de Pol adapta el seu contingut i crea episodis nous que beneficien el relat i l´apropen més a les nostres tradicions.

Abans de l´alba

Barcelona: Spes, 1972

Abans de l'alba

Edició amb propostes d´estudi  i exercicis dedicats a l´ensenyament

Abans de l´alba

Barcelona: La Magrana, 1994. L´Esparver Llegir; 57

Abans de l'alba

Edició a cura de Josep-Vicent García Raffi. Bibliografia

La ciutat i el tròpic

Barcelona: Selecta, 1956. Biblioteca Selecta; 202La ciutat i el tropic1Primera edició. Premi Víctor Català, 1955. Recull de narracions ambientades a la ciutat de Mèxic, totes elles amb un punt d´aventura, d´experiència personal, alguna vegada viscuda d´una forma amarga o dolorosa.

La ciutat i el tròpic

Barcelona: Laia, 1985

La ciutat i el tròpic

Pròleg de Jordi Castellanos. Bibliografia

La ciutat i el tròpic

Barcelona: Curial, 1995. Biblioteca Popular Curial. Nova etapa; 1La ciutat i el tropic2Pròleg de Jordi Castellanos. Bibliografia

Èrem quatre

Barcelona: Club Editor, 1961?Erem quatre1Novel·la, ambientada a Mèxic, també, on narra l´aventura humana de quatre arqueòlegs en busca d´una ciutat perduda, Tòl·lan.

Èrem quatre

Barcelona: Grijalbo, 1984Erem quatre2 

Èrem quatre

Barcelona: Columna, 1997. Columna/Rem; 8Érem quatreEdició a cura de Margarida Aritzeta.

Tríptic

Barcelona: Editorial Selecta, 1964Triptic

Fou la seva primera obra. L´autor ha tingut punt a remarcar que els textos d´aquest llibre són provatures literàries fetes en els seus temps d´universitari. Bella cosa és la modèstia; però el cas és que es deu tractar de provatures de mestre, car de mestre i no d´aprenent són les proses que segueixen. El lector se n´adonarà així que n´enceti la lectura.
Obra guanyadora del premi de narracions Narcís Oller de l´any 1937.

Miralls tèrbols

Barcelona: Club Editor, 1966. El Club dels Novel·listes; XLMiralls tèrbolsPrimera edició. Una de les principals novel·les de Ferran de Pol. Ambientada a Arenys de Mar en el període de la construcció del port. En la novel·la Arenys de Mar agafa el nom de Mareny, i al llegir-la s´hi poden reconèixer nombrosos indrets, fets i persones d´aquesta vila. Aquesta característica ha donat peu a un itinerari literari elaborat per Òscar Carreño, a la Biblioteca P. Fidel Fita.

Miralls tèrbols

Barcelona: Proa, 1985. A tot vent; 235Miralls tèrbols 

Miralls tèrbols

Barcelona: Angle Editorial, 2008. Narratives Clàssics Catalans; 41Miralls terbols

Introducció de Josep-Vicent Garcia Raffi, amb el títol “Miralls tèrbols: la novel·la d´Arenys”. Edició feta amb la col·laboració de l´Ajuntament d´Arenys de Mar.

Antología de los cuentos de Ferran de Pol

Barcelona: Polígrafa, D.L. 1969. La Senda; 6Antologia de los cuentos

Selecció d´escrits de Ferran de Pol, feta per Felip Cid, que també fa el pròleg. Hi trobarem Primera historia, La Caracola, Jungla, Naufragios i La póliza de seguros. És una edició bilingüe català, castellà.

De lluny i de prop

Barcelona: Editorial Selecta, 1973.De llun i d'apropFerran de Pol, típic representant de la generació del 1936, o generació sacrificada – per la triple prova de foc d´una guerra, d´uns camps de concentració i d´un exili-, ens ofereix en aquest llibre un testimoni de l´època que els tocà de viure. En un desplegament amè, variat i vivaç, assistim a diverses etapes d´una vida, i en part també d´una obra viscuda i feta contracorrent. De lluny i de prop, per l´enfocament i pels temes, pertany a un tipus de literatura més aviat escàs a Catalunya, i en el qual l´acció i el contemplar, la creació i l´aventura es migparteixen unes realitats i igualment interessants. Guerra i camps de concentració, estada a països llunyans, viatges, experiències, provatures, curiositat per les coses pròpies i per les coses alienes, són uns quants dels temes d´aquesta obra. I, entrelligada a una experiència tan vasta, la radical fidelitat a un país, a una llengua i a un destí: els nostres.

Sedna

Barcelona: La Galera, 1980. Vela MayorSedna

Conte sobre esquimals. Conté tots els elements dels contes populars. Ferran de Pol el va escriure pels seu néts, Eldon i Alexanna.
Hi ha també una edició en català.

Entre tots ho farem tot

Barcelona: Publicacions de l´Abadia de Montserrat, 1982

Entre tots ho farem tot

Aquesta és una de les aportacions de Lluís Ferran de Pol a la literatura infantil. Es tracta d´onze contes dirigits al públic infantil, alguns dels quals els podreu escoltar a la biblioteca en el marc dels actes de commemoració. Val a dir que Ferran de Pol va col·laborar a Vida Parroquial d´Arenys de Mar precisament amb una secció infantil anomenada Racó de la mainada. Un altre il·lustre arenyenc, Salvador Espriu, va escriure el pròleg d´aquesta edició, on acaba dient: “Cal tenir aquest escriptor molt en compte, tant quan s´ocupa dels menuts, com quan amida la gent gran, perquè tothora té els seus temes davant dels ulls i ordena amb recta disciplina les seves paraules.”

El centaure i el cavaller Jungla.

Barcelona: Barcanova, 1991

El centaure i el cavaller. Jungla.

Una nova prova de la bona acollida de les obres de Ferran de Pol és aquesta edició dins la Biblioteca Didàctica de la Literatura Catalana de l´Editorial Barcanova. Es tracta d´una col·lecció destinada a l´ensenyament de la literatura, rica en anotacions, aclariments i propostes didàctiques. Aquesta concretament és a cura de Domènec Reverter i pren dos textos de La Ciutat i el Tròpic. A més, s´hi inclou també un apèndix on es comenten diversos aspectes de tècnica literària.

El gegant i el rabadà. Neu al parc

Picanya: Edicions del Bullent, 1993. Els llibres del gat en la lluna; 7El gegant i el rabadà

Dos contes escrits pensant en els lectors més joves. Neu al parc el va escriure fa temps, i El gegant i el rabadà, el va escriure poc temps abans de fer aquesta edició.
Conté un annex amb propostes didàctiques, elaborades per Josep-Vicent Garcia Raffi

Homenatge a Lluís Ferran de Pol

Arenys de Mar: Ajuntament d´Arenys de Mar, 1993Homenatge a Lluís Ferran de PolAquest llibre recull les aportacions realitzades a l´homenatge que el dia 29 de març de 1992 es va fer a Ferran de Pol encara en vida, per tant, de l´escriptor. Per a alguns, els qui van poder assistir-hi, és una manera de recordar un emotiu homenatge. Per a altres és un recull de textos de diversos especialistes i amics que perfilen la figura de l´escriptor.

Quaderns d´Estudis Arenyencs. Exemplar núm. 5. Ferran de Pol, fill predilecte de la vila.

Arenys de Mar: Ajuntament d´Arenys de Mar, 1997Quaderns d'EstudiArticles narrats per diversos autors locals i foranis, l´any que van nomenar-lo fill predilecte de la vila.

Lluís Ferran de Pol i Mèxic: literatura i periodisme de Josep Vicent Garcia i Raffi

Arenys de Mar / Barcelona: Ajuntament d'Arenys de Mar / Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 1998Lluís Ferran de Pol i Mèxic: literatura i periodismeAquest estudi de gairebé cinc-centes pàgines fou la tesi doctoral de Josep Vicent Garcia i constitueix una de les millors aportacions al coneixement de l´obra de Lluís Ferran de Pol. S´hi recull tant la seva activitat periodística com la creació literària de l´etapa mexicana. Inclou, per tant, l´estudi d´obres com Abans de l´alba, Érem quatre o La ciutat i el tròpic, però també informació sobre les publicacions de catalans exiliats a Mèxic com Full català o Quaderns de l´exili. Constitueix una obra de consulta obligada per aprofundir en la vida i l´obra de Ferran de Pol.

Un periodista catalán en el exilio: Ferran de Pol en el nacional

Zapopan, Jalisco, Mèxic: El Colegio de Jalisco i Ajuntament d´Arenys de Mar, 2000.Un periodista

Fa més de 50 anys, l´escriptor català exiliat Lluís Ferran de Pol va publicar a El Nacional una sèrie d´articles sobre els temes més variats: les cultures indígenes, la historiografia mexicana, els paisatges de Mèxic i l´art contemporani, que van ser escrits durant la dècada que va viure a Mèxic – de 1939 a 1948-. El seu procés d´aprehensió del País, tan generós amb els republicans espanyols, ofereix un interessant testimoni que, des d´una altra mirada, permet reconèixer el nostre propi país. La selecció i semblança van ser realitzades per Josep-Vicent Garcia i Raffi, volum que es posa a l´abast del públic gràcies a una coedició entre el Col·legi de Jalisco i l´Ajuntament d´Arenys de Mar, poble natal de Ferran de Pol.
Introducció i selecció de textos de Josep-Vicent Garcia i Raffi

Campo de concentración

Arenys de Mar: Ajuntament d´Arenys de Mar. 2003

Campo de concentración

L´exili de Ferran de Pol a Mèxic va anar precedit d´un episodi que no hauria d´haver existit mai: l´experiència d´un camp de concentració. Efectivament, abans de sortir cap a Mèxic a bord del vaixell Sinaia, Ferran de Pol va exiliar-se a França i va haver de passar pels camps de concentració de Sant Cebrià i Barcarès. Allà va anotar en una llibreta les seves vicissituds i aquelles anotacions van ser completades, ja a Mèxic el juliol de 1939, amb més records d´aquells mesos. Novament l´especialista Josep Vicent Garcia Raffi ha transcrit el text i l´ha editat amb un seguit de notes.

Mareny recorda Ferran de Pol. 1911-1995

Barcelona: Reflexos Films, 2005. 1 DVD: 50 min.Mareny recordaDocumental a càrrec d´Eloi Tomàs, que va ser presentat amb motiu del desè aniversari de la mort de Ferran de Pol l´any 1995, en el marc dels actes organitzats per l´Ajuntament d´Arenys de Mar i la Biblioteca P. Fidel Fita.

Un de tants

Barcelona: Club Editor, 2009Un de tants

Recull de textos sobre la guerra. Alguns ja s´havien publicat a De lluny i d´aprop (Selecta, 1973), però el fragment que aquí es publica del Dietari de l´Ebre, i que l´autor el va començar a escriure al començament de la batalla de l´Ebre, l´estiu del 1938, és inèdit i d´una gran força descriptiva. El document està al Fons Ferran de Pol de la Biblioteca P. Fidel Fita d´Arenys de Mar.
Edició a cura de Josep-Vicent Garcia Raffi.

Informació relacionada
Dilluns, 26 de setembre de 2011
a càrrec de Teresa Montmany
Diumenge, 5 de juny de 2011
Passejada pels llocs on transcorre la novel·la de Ferran de Pol a càrrec d'Óscar Carreño
Dijous, 26 de maig de 2011
a càrrec d'UllDistret
Diumenge, 15 de maig de 2011
passejada pels llocs on transcorre la novel·la de Ferran de Pol a càrrec de Ramon Verdaguer
Diumenge, 24 d'abril de 2011
Passejada pels llocs on transcorre la novel·la de Ferran de Pol a càrrec de Joan Miquel Llodrà
Dilluns, 11 d'abril de 2011
a càrrec de Teresa Montmany
Divendres, 8 d'abril de 2011
En veu d'arenyencs
Al llarg de tot l'any, Arenys de Mar dedicarà diferents propostes a la memòria de l'autor per commemorar el seu centenari
Editat per Club Editor, es tracta d'un recull de textos sobre l'experiència de Ferran de Pol a la batalla de l'Ebre i els camps de concentració
L'Ajuntament ha col·laborat en la reedició d'aquesta novel·la de l'escriptor arenyenc que ha editat Angle
Part del material de l'arxiu Ferran de Pol de la Biblioteca P. Fidel Fita es mostra en una exposició sobre literatura de l'exili, que ara ha viatjat a Argentina
La vila commemorarà aquesta tardor el desè aniversari de la desaparició de dues importants figures de la literatura dels últims temps
La iniciativa s'emmarca en la celebració de Sant Jordi i amb motiu dels 10 anys de la mort de l'escriptor arenyenc
Us convidem a visitar els principals punts d'interès de la vila
La Diputació de Barcelona ha atorgat una segona subvenció a l'Ajuntament d'Arenys de Mar per tirar endavant l'actuació
 
Imprimir
^