Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTíCIES
ANY CUCURULL 1919-2019
La commemoració del centenari començarà el 15 de febrer amb un acte oficial

El 12 de gener de 1919 va néixer a Arenys de Mar Fèlix Cucurull i Tey. Fill de Fèlix Cucurull i Campalans, batlle d'Arenys de Mar i Leonor Tey. El Centenari del naixement de Fèlix Cucurull serà motiu de celebració els propers mesos en el marc de l'Any Cucurull. Un dels objectius de la Comissió organitzadora i voluntat de l'Ajuntament d'Arenys de Mar és aprofundir en la figura de Cucurull i la seva obra i poder difondre-la i donar-la a conèixer àmpliament, de manera especial, entre els arenyencs i arenyenques.

Els actes de commemoració del centenari començaran el 15 de febrer amb un primer acte institucional que encadenarà un seguit d'actes diversos, des de taules rodones a esdeveniments artístics i musicals per intentar retre un homenatge complet a través de diverses disciplines i formats.

Cucurull, escriptor, poeta i polític. Tant el seu treball intel·lectual i el seu pensament com la seva actuació política pren un relleu destacat en aquest moment històric que viu Catalunya i com ha evolucionat l'independentisme la darrera dècada. Els estudis de Cucurull van aprofundir sobre les primeres fases del catalanisme contemporani del segle XIX i les seves arrels populars i progressistes. També fou membre de l'Acadèmia de Ciències de Lisboa el 1979 mercè el seu estudi Dos pobles ibèrics (1967) on fa paral·lelismes entre Catalunya i Portugal, i el 1980 fou nomenat personalitat cultural de l'any per la Unió Brasilera d'Escriptors.

A les eleccions municipals de 1983 Fèlix Cucurull va encapçalar la llista del PSUC-Candidatura Unitària d'Esquerres, on també hi formava part Nacionalistes d'Esquerra i va ser escollit regidor de l'Ajuntament d'Arenys de Mar. El 1984 col·laborà en diverses activitats de la Crida a la Solidaritat en Defensa de la Llengua, la Cultura i la Nació Catalanes. El 1985 viatja a París en el Tren de les Nacions i forma part de la comissió que lliura a la UNESCO un manifest a favor del reconeixement de les nacions sense estat.

El 1985, la Generalitat de Catalunya li atorga la Creu de Sant Jordi i l'Ajuntament d'Arenys de Mar i la biblioteca P. Fidel Fita li va retre un homenatge a Arenys de Mar. El 1988, va rebre l'homenatge de la Universitat Catalana d´Estiu, a Prada de Conflent.  El 1991 li és atorgat el guardó CIEMEN 1991 (Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions). I el 1995 a les Jornades Independentistes d'Arenys de Mar, en un acte als Seràfics, Fèlix Cucurull va rebre el que seria el darrer homenatge en vida.

Informació relacionada
Divendres, 29 de novembre de 2019
a càrrec de Vicent Partal, director de Vilaweb. Presenta: Isabel Roig, periodista
Dissabte, 20 de juliol de 2019
a càrrec d'Ull Distret, il·lustrador
Dimecres, 10 de juliol de 2019
Concert-recital de l'obra poètica de Fèlix Cucurull.
Divendres, 28 de juny de 2019
Intervidran: Montserrat Fonoll, Miquel Rubirola, Jordi Bilbeny i Francesc Forn. Modera: Francesc Castell, periodista local
Dissabte, 18 de maig de 2019
Presenta Marta Pèrez, periodista
Divendres, 3 de maig de 2019
a càrrec de Maria Campillo i Montserrat Fonoll
Divendres, 5 d'abril de 2019
a càrrec de Laia Llobera i els rapsodes: Lluís Calvo, Aina Torres i Xavier Serrahima. Presenta: Muntsa Abad, directora de la biblioteca P.Fidel Fita
Dissabte, 23 de març de 2019
a càrrec de J.Lluís Carod Rovira, ex-vicepresident del Govern de la Generalitat. Presenta: Marta Pérez, periodista
Divendres, 15 de febrer de 2019
Publicat el 12 de gener de 2019
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Imprimir
^