Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
RSS
Cercar
Arenys de Mar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
El Ple aprova els Pressupostos de 2020
El total pressupostat és de 18.226.680  euros i hi destaca l'important augment a les partides socials i d'educació

Escola MaricelEl Ple municipal ha aprovat, amb els vots a favor de l´Equip de govern (ERC, CUP i AeC) i els vots en contra de l´oposició (JxA-JxC i PSC)  els Pressupostos municipals de 2020. El total pressupostat és  de 18.226.680  euros i hi destaca l'important augment a les partides socials i d'educació. La mateixa sessió plenària també ha aprovat la Relació de llocs de treball (RLT) i el Pla estratègic de subvencions que van relacionats directament amb la gestió econòmica i administrativa de l´Ajuntament. 

El Pressupost de 2020 augmenta en 498.297´68 euros respecte l'exercici anterior, un augment que es justifica per diversos factors. Una partida important d'aquest augment es justificada per l´ampliació del Servei municipal d'Escola Bressol, amb el nou centre Maricel. Una partida que repercuteix directament en els ingressos al atendre més famílies i també a les despeses al créixer el servei.

A banda, també es preveu un augment dels ingressos per impostos indirectes, d´acord al calcul a partir del que s´ha ingressat per aquests conceptes durant el 2019. I també es preveu un augment dels ingressos patrimonials, fonamentalment dels aprofitaments de les guinguetes d´estiu, també en base a les liquidacions del 2019. I també un augment dels ingressos per a la recollida i transport dels envasos lleugers. 

Increments al capítol de personal

Pel que fa a la despesa, el capítol 1, dedicat al pagament del personal municipal, té un increment força considerable, concretament de 616.919´28€. Aquest augment s´ha produït per diverses raons, fruit de normatives noves i acords laborals, que ho expliquen:

 • En primer lloc, els complements del personal administratiu que es van acordar amb el Comitè de treballadors la passada primavera i que, per tant,  s´ha inclòs al pressupost 2020, que suposa un increment de 30.000€ aprox.
 • L'augment de la Seguretat social de la Policia local, obligatori per llei i que suposa un increment de 112.000€ respecte l´any passat.
 • L'increment del 2´5%, també obligatori per Llei i que ja havia aprovat  en aquest ple, que suposa un augment de 170.000€
 • S'ha previst una dotació per a les substitucions als Serveis municipals i la Residència  geriàtrica, que són dues àrees que sempre teníem moltes dificultats per a cobrir baixes i que s´ha considerat que és molt necessari seguir atenent aquests dos col·lectius i això suposen 27.000€ i  24.000€ respectivament.

Respecte les millores al capítol 1, i relacionades amb la RLT, s´ha dotat l´ampliació a jornada completa de la plaça que conductor de Serveis municipals que es va crear l´any passat i que no va cobrir-se ja que es va definir només en 15h a la setmana. La neteja viària és una prioritat i per tant, l´ampliació de jornada d´aquesta plaça, ha estat una forma de poder-hi avançar.

La dotació a la millora dels complements de la Policia i els Serveis municipals, s´ha fet amb 22.500 i uns 11.000€, respectivament. Unes quantitats que no responen a les demandes del Comitè però que el Govern considera un punt de partida. Actualment, es negocia com es distribuiran aquestes partides en els complements.

Capitol 2 creix amb serveis a les persones

Pel que fa al capítol 2, és a dir, la despesa corrent, l´augment respecte del pressupost de 2019 és menor però permet observar les àrees que experimenten un augment important, com element destacat de l´acció municipal els properes mesos. Com va destacar la regidora Laia Martín, esdevé molt important i un tret definitori d´aquests pressupostos, les actuacions a Serveis a les persones  que s'incrementen en pràcticament 500.000€, respecte de l´any passat:

 • L'àrea d´educació experimenta un increment de 350.000€, per cobrir els serveis relacionats amb l´ampliació del servei de les escoles bressol i també a altres elements com la subvenció a les escoles arenyencs pel programa Esport blau, amb la voluntat de garantir que tots els infants tinguin accés a aquesta activitat. 
 • La regidoria de Gent gran augmenta en prop de 6.000€ per poder reforçar el projecte Radars que es considera una eina clau en el treball comunitari i d´inclusió de la nostra gent gran. 
 • Pel que fa a l´àrea d´Acció social, es dota amb 43.000€ més, respecte l´any passat, per la dedicar de més recursos al Centre Obert Tallaferro i la millora de la subvenció a Càritas per a poder respondre a elements de primera necessitat. També es fa un augment molt important de 80.000€ destinats a la Residència geriátrica que demostra  l´aposta i voluntat d´aquest pressupost pels serveis i l´atenció a les persones.

Entre els altres increments de dotació també destaca la millora dels programaris i dels serveis associats què utilitza l´Ajuntament, amb un augment de quasi 73.000€ respecte de l´any passat a l´Àrea de Serveis Informàtics.

L'Àrea de Serveis municipals augmenta la seva dotació en pràcticament 100.000€, un important augment de dotació, entre d´altres, al manteniment de la via pública. La dotació és molt superior atès que de forma imminent es reduiran els lloguers amb el trasllat a la nova nau de la brigada, i aquest diners són més recursos que disposarà l´àrea.

Aquesta aposta pels serveis a les persones i la via pública no implica una renúncia a altres àrees. Les principals baixades les experimenta Hisenda, perquè hi ha una reducció dels interessos i urbanisme. Promoció econòmica també té una davallada important,  que s´explica perquè l´any passat va fer  les obres d´accessibilitat del Mercat municipal, i  enguany es dóna prioritat a la dinamització del viver d´empreses a través d´una fundació que presta el mateix servei però sense cost per a l´Ajuntament.

Pel que fa al capítol 4, s´inclou l´augment en 5.000€ de la subvenció a Càritas per a incloure productes de primera necessitat que no són aliments, i la inclusió de les subvencions a les escoles de primària pel programa Esport blau.

Menys inversió però la previsió i compromís de fer-ne amb els romanents

I el capítol 6, de les inversions, que té una disminució respecte del pressupost de l´any passat destaca: 

 • La dedicació de 40.000€ a la compra d´ordinadors i altre equipament informàtic, que s´ha considerat molt necessari.
 • Les inversions decidides a través Pressupost participatiu, com la compra de mobiliari urbà, l´adequació del Rial de la serp, la compra d´un escenari per a poder fer-ne ús a les diferents activitats de la vila i  l'arranjament de les pistes de skate.

Si bé és cert que aquesta xifra és baixa tenint en compte el volum del pressupost de l´Ajuntament cal tenir en compte una sèrie de qüestions:

 • Les inversions aprovades l´any passat i que s´executaran al llarg del 2020. Com són la tercera pista esportiva, diversos carrers o la substitució d´enllumenat públic per LEDs
 • Les inversions financerament sostenibles, una nova fórmula de reinversió dotada amb els romanents,  i que en els darrers anys ens han permès invertir a raó de més d´un milió d´euros anuals, i que aquest any previsiblement també serà així.
 • L´execució de la tercera fase del Teatre principal, és un exemple d´aquestes actuacions finançades amb romanents, que es farà els propers mesos i no apa0reix identificada en els Pressupostos de 2020.

La regidora d´Hisenda Laia Martín, ha agraït, als grups de l´oposició les seves aportacions. També el treball de tots els tècnics municipals però en especial a l´equip d´Intervenció que ha fet l´esforç d´incorporar les demandes tècniques i polítiques i fer possible que el pressupost segueixi quadrant.

Publicat el 30 de desembre de 2019
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
^