Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
Els xoriguers tornen al campanar de Santa Maria

Xoriguers a Santa Maria

Els treballs de neteja del campanar i les teulades de l'església de Santa Maria ha permès observar de molt aprop la niuada de cinc polls de xoriguer (falco tinnunculus) que enguany hi ha dalt del mateix campanar. L'equip de l'empresa de treball d'alçada Accialt, que fa aquests dies tasques de manteniment per la Parròquia d'Arenys, va detectar la presència dels polls de xoriguer a la cornisa superior del campanar.

Des de fa tres anys, segons ha explicat l'ornitòleg i biòleg, Enric Badosa, ja s'havia observat  la presència d'una parella de xoriguers a les teulades de la capella dels Dolors, però es mantenien lluny del campanar.

Enguany han optat per un punt més alçat. En aquest sentit cal considerar que la suspensió dels focs artificials de la Crema de la bota i per tant menys activitat dalt del campanar hagi afavorit poder fer niu dalt del campanar i preservar la niuada. L'espai ha estat una magnífica talaia pels primers vols dels polls.

Els treballs de neteja de teulades i cornises han seguit , respectant l'espai on han niuat els xoriguers. L'equip d'Accialt els ha pogut fotografiar des d'una espitllera del mateix campanar,  a través de la qual, els polls, més que espantar-se s'han sentit encuriosits. Des de la setmana passada  els polls, que ja han canviat la ploma, volen per tot el veïnat i s'arriben a balcons i teulades veïnes amb les seves pràctiques de vol, sempre observats pels seus progenitors.

Primera acció per reintroduir el xoriguer fa més de 20 anys

L'any 1998 es va fer una acció de reintroducció de xoriguers a Arenys de Mar i es va fer amb un alliberament de nou polls des de la mateixa església de Santa Maria. Els polls un cop ja van volar van seguir uns dies pel nucli urbà però no es van establir, ni van tornar l'any següent. El projecte el van impulsar els biòlegs arenyencs Enric Badosa i Pere Alzina, i en va quedar aquest testimoni al web d'Arenys.Org.

L'any 2012 es va detectar una parella  niuant a un edifici del davant del Port, que de forma repetida va seguir tornant els anys següents. Aquesta notícia de VilaWeb recollia l'anunci de la tornada dels xoriguers a Arenys. Un fet destacat atès que havia arribat a considerar-se una especie extinguida al Maresme i per tant la seva presència continuada és un enriquiment de la biodiversitat.

Fotografies: Accialt FX

Xoriguers a Santa Maria (Foto: Accialt)Xoriguers a Santa Maria (Foto: Accialt)

Publicat el 7 de juliol de 2020
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Imprimir
^