Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
TAULER D'ANUNCIS OFICIALS
L'Ajuntament d'Arenys s'oposa a traspassar els seus romanents a l'Estat
 • L'alcaldessa Annabel Moreno ha signat un decret pel que mostra el rebuig municipal a l'acord que han arribat la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i el Govern d'Espanya per traspassar els romanents municipals a l'Estat.

  També es demana al Govern de l'Estat flexibilitzar la regla de despesa que, des de 2012, condiciona la gestió i autononomia de les finances municipals.

  El mateix decret inclou una demanda al Govern de la Generalitat per crear un fons de cooperació extraordinari incondicionat per als ens locals i també que es valori el cost que els municipis han assumit per serveis impropis derivats de la pandèmia de la Covid-19.

  Arreu de Catalunya els ajuntaments s'han mobilitzat en contra d'aquest acord  que es considera una maniobra de confiscació dels estalvis municipals i una nova forma de perpetuar les receptes d'austeritat que s'han patit durant aquesta darrera dècada.

  Els acords dels decret són els següents:
  el decret íntegre es pot consultar en el document adjunt (al final del text)

  PRIMER.- Manifestar el rebuig de l´Ajuntament d´Arenys de Mar a l´acord signat per la FEMP i el Govern de l´Estat, el dia 4 d´agost, “per contribuir des dels municipis a desenvolupar una mobilitat sostenible, l´agenda urbana i polítiques de cures i suport a la cultura”, i instar el Govern de l´Estat i els grups parlamentaris a recollir les reivindicacions financeres dels ens locals en els termes d´aquesta moció, tot i garantint el crèdit extraordinari per a la recuperació econòmica i social de les entitats locals amb una dotació mínima a fons perdut de 5.000M€.

  SEGON.- Emplaçar el Govern de l´Estat Espanyol a flexibilitzar la regla de despesa i a modificar la llei 2/2012 d´estabilitat pressupostària, per així donar més marge a les administracions locals en la resposta a la present crisi.

  TERCER.- Reclamar al Govern de l´Estat que permeti que les administracions locals puguin disposar del superàvit de l´any 2019 i dels romanents acumulats per a destinar-los a mesures per a la reactivació socioeconòmica de les respectives comunitats locals. A la vegada, que es garanteixi l'accés dels ens locals que no tinguin aquesta possibilitat al crèdit estatal extraordinari anunciat per a la recuperació econòmica i social de les entitats locals i evitar, d´aquesta forma, municipis de segones velocitats.

  QUART.- Instar el Govern de la Generalitat a crear un fons de cooperació extraordinari incondicionat per als ens locals. Aquest fons hauria d´estar dotat amb un mínim de 150 milions d´euros l´any 2020 i la mateixa quantitat per a l´any 2021, amb l´objectiu de donar resposta, des de l´administració més propera al ciutadà, a les mesures necessàries per reactivar les economies locals i atendre les noves necessitats socials que ha generat la pandèmia.

  CINQUÈ.- Apel·lar al Govern de la Generalitat per a què es quantifiquin, conjuntament amb les entitats municipalistes, les despeses a què han hagut de fer front les administracions locals, per serveis impropis derivats de la pandèmia i per les noves regulacions i plans de desconfinament que s´han regulat durant aquests mesos. L´objectiu d´aquesta quantificació és que s´habiliti la corresponent línia de compensació econòmica a les administracions locals d´unes despeses que
  no els corresponen.

  SISÈ.- Sol·licitar al Govern de l´Estat, al Congreso de los Diputados, al Govern de la Generalitat i al Parlament de Catalunya que es reguli per Llei l´obligació que qualsevol nova
  regulació ha d´anar acompanyada d´una avaluació d´impacte competencial i econòmic en els ens locals i, si és el cas, les mesures compensatòries.

  SETÈ.- Comunicar l´aprovació d´aquesta moció al Govern de la Generalitat, al Parlament de Catalunya, perquè ho traslladin als grups parlamentaris, al Govern de l´Estat Espanyol, a la
  FEMP i al Congreso de los Diputados, per fer-ho arribar també als seus grups parlamentaris. Finalment, comunicar-ho també a l´Associació Catalana de Municipis (ACM) i a la Federació
  de Municipis de Catalunya (FMC) per a poder fer el seguiment del suport de les mesures proposades en les administracions locals del nostre país.

 • Documentació
  Fitxer Acrobat-PDF de (191.53kB)

  Fitxer: decret_mocio__769__deficiencia_financera.pdf

  Format: Acrobat-PDF
  Pàgines: 3
  Mida: 191.53 kB

Informació relacionada
Les noves mesures s'apliquen a partir de dilluns, 22 de febrer
Les noves mesures s'apliquen a partir de dilluns, 8 de febrer
El Procicat torna a allargar 15 dies, fins el 7 de febrer, les mesures de confinament municipal
Des del 4 de juny s'aixeca la suspensió dels terminis legals per reclamar, desistir i retornar productes
Les Escoles bressol municipals reobren el dimecres, 10 de juny
A partir de dilluns, 8 de juny, amb algunes restriccions i canvis en els serveis
Dies claus: prioritzem l'atenció telemàtica, i ens hem reforçat per estar disponibles per a l'atenció presencial
Es fa públic el condol i la solidaritat a les famílies que han patit perdues i l'agraïment als professionals de la salut, entitats socials, voluntariat i els serveis municipals
El Museu d´Arenys de Mar el dimarts 2 de juny i la sala d´exposicions del C.C.Calisay  el divendres 5 de juny obren de nou les seves portes.
Publicat el 14 d'agost de 2020
Imprimir
^