Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
Alerta pels danys dels hams a les platges

tobbie

La setmana passada un gos va morir en qüestió d'una hora per empassar-se un ham de pesca a la platja de la Picòrdia. Una situació que no és excepcional atès que els animals els detecten per l'olor o per restes de menjar i en alguns casos se'ls empassen i poden patir danys greus.  En aquesta ocasió va ser fatal per en Tobby. Alertem, doncs, que totes les persones que vagin a qualsevol platja ho facin amb molta precaució ja que la majoria d'hams són molt fins i petits, molt difícils de distingir entre la sorra.

Desgraciadament, és bastant comú que les clíniques veterinàries hagin d'atendre casos de gossos que s'han empassat un ham quan passejaven per la platja. Aquests casos són més abundants sobretot a l'hivern ja que no hi ha cap restricció per passejar les mascotes per la sorra, no hi ha cap restricció de la pràctica de la pesca des de la sorra, i no es duu a terme un servei de neteja de les sorres amb la intensitat que es fa a la temporada alta d'estiu. Els animals els poden trobar amb facilitat perquè sovint a l'ham hi ha trossos de peix o esquers adherits que desprenen una olor atractiva pels gossos. La majoria d'hams són molt fins i petits i moltes vegades els animals han de ser operats d'urgència o, fins i tot, arriben a morir, com ha sigut el cas d'en Tobby, a causa de les greus ferides que l'ham els provoca en òrgans vitals.

La llei permet la pesca amb canya

La presència d'aquests hams es deu a la pràctica de la pesca de canya, que està regulada per la Ordenança Municipal d'Usos de les Platges tal com estableix l'Article 2 de la mateixa, que exposa que segons el Decret 109/1995, de 24 de març, del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, de regulació de la pesca marítima recreativa, disposa la inclusió en els plans d'usos de temporada de les platges elaborats pels ajuntaments, de la regulació dels horaris i llocs on serà permesa la pesca amb canya des de terra. En aquest cas, a Arenys de Mar, només es restringeix la pràctica de la pesca de canya entre les 8.00 i les 22.00 hores, en el període comprès entre els dies 15 de maig i 15 de setembre, llevat dels concursos o activitats degudament autoritzades.

L'Ajuntament fa una crida a tots els pescadors a ser molt més responsables per tal que aquests fets no es repeteixin més. Des de l'àrea de Medi Ambient es demana que és recullin totes les deixalles que puguin generar i que, sobretot, no es deixin cap ham ni fil de pescar a la sorra o a l'aigua. L'Ajuntament tornarà a senyalitzar les entrades de les platges amb cartells informatius que reforcin aquest missatge i repartir de nou el díptic informatiu de recollida d'hams a clubs de pesca de la vila.

Què fer si el teu gos s'ha empassat un ham?

Si quan traieu a passejar el vostre gos per la platja veieu que s'està menjant un fil de pescar, és probable que s'hagi empassat un ham. En cas que el fil de pescar quedi penjant pel lateral de la boca, no s´ha d'estirar mai per retirar-lo. El que cal fer és portar-lo urgentment al veterinari, aguantant el fil amb suavitat perquè no se l'acabi d'empassar i intentant que l'animal camini poc per evitar que l´ham es mogui. A vegades, el fil de pescar no tenia cap ham, però és igualment perillós, ja que pot provocar lesions greus a l'estómac o als intestins de l'animal.

Un cop l'animal sigui fora de perill, cal denunciar el què ha passat a la policia local, d'aquesta manera es podrà tenir constància de les incidències i afectacions que es puguin produir a les platges pels hams. Finalment, comentar que es poden reclamar els danys causats a l'Ajuntament a través d'una instància genèrica que es pot omplir a mà a l'OAC o telemàticament i adjuntant les factures de les despeses a la mateixa instància.

Fotografia: Joan Sintas

Publicat el 19 de gener de 2021
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Imprimir
^