Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
Arenys s'uneix a la xarxa de ‘Municipis Agermanats pel Vidre´

Agermanats pel vidreAmb motiu de la celebració de l'Any Internacional del Vidre declarat per l'ONU, Ecovidrio, entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge de residus d'envasos de vidre a Espanya; ANFEVI (Associació de Fabricants d'Envasos de Vidre); ANAREVI (Agrupació Nacional de Reciclatge de Vidre); el CSIC (Consell Superior d’investigacions Científiques) han ‘agermanat’ de manera simbòlica a vuit municipis de la província de Barcelona per la seva vinculació històrica i sociocultural amb el vidre.

L'objectiu de la iniciativa ‘Municipis Agermanats pel Vidre’ és reconèixer al material vidre i a aquelles localitats que han estat lligades a aquest històricament, així com emfatitzar les seves qualitats sostenibles i circulars i potenciar la recollida selectiva dels envasos a través del contenidor verd.

Al llarg de 2022, fins a 50 municipis d'11 comunitats autònomes es sumaran a la xarxa de Municipis Agermanats pel Vidre. En el cas de la província de Barcelona: Arenys de Mar, Barcelona, Castellar del Vallès, Castellbisbal, El Masnou, El Prat de Llobregat, Mataró i Mollet del Vallès han rebut les seves claus fabricades amb vidre reciclat de manera artesanal que simbolitza l'agermanament dels municipis.

L'acte, celebrat aquest divendres, al Museu de Mataró Can Serra ha comptat amb l'assistència de David Bote, alcalde de l'*Ajuntament de Mataró; Ona Curto, regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament d'Arenys de Mar; Yolanda Rivera, tinenta d’Alcalde i regidora adjunta de Transició Ecològica de l'Ajuntament de Castellar del Vallès; Glòria Martínez, regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament de Castellbisbal; Cristina Ramos, regidora de Transició Ecològica i Desenvolupament Sostenible de l'Ajuntament del Masnou; Joaquim Bartolomé, tinent d’alcaldia d’Acció Ambiental, Energia i Serveis Urbans de l'Ajuntament del Prat de Llobregat; Raúl Broto, regidor de Justícia Ambiental, Ecologisme i Transició Energètica de l'Ajuntament de Mollet del Vallès; Sergi Rodríguez, director de la planta de Vidrala (ANFEVI); Armand Sánchez, director general de Santos Jorge S.A.(ANAREVI); Roger Planas, director general de Daniel Rosas S.A.(ANAREVI); Mercè Calpe, de la Associació Vidre Bufat i Silvia Mayo, gerent d’Ecovidrio.

L'adhesió a aquesta iniciativa és simbòlica i tots els municipis que s’hi sumen, manifesten i reconeixen la importància del material i el seu suport a l'Any Internacional del Vidre declarat per l'ONU, comprometent-se des del consistori corresponent per fomentar i millorar la recollida selectiva d'envasos de vidre amb la finalitat de preservar la circularitat, contribuir a la lluita contra el canvi climàtic i evitar la innecessària explotació dels recursos naturals.

Municipis Agermanats pol Vidre a la província de Barcelona

L'existència de tallers artesanals dedicats a la fabricació de vidre o plantes de reciclatge de residus d'envasos de vidre, així com la contribució amb la divulgació cultural d'aquest material són alguns dels motius que comparteixen els municipis ‘agermanats’ de la província de Barcelona.

  • Mataró: la seva història ha estat lligada a l'artesania del vidre, des de l'època romana fins al modernisme, a més d'haver estat un dels grans proveïdors de vidre a nivell nacional. L’Associació Vidre Bufat tracta de recuperar la història del vidre bufat a la ciutat.
  • Barcelona: la ciutat és un exemple d'economia circular ja que compta amb una indústria per al tractament, reciclatge i fabricació d'envasos de vidre. És la llar de molts tallers d'artesania de vidre i és un treball que segueix present en molts dels seus edificis, gràcies a que va ser la capital del modernisme i noucentisme. Entre els edificis més representatius trobem la Basílica de la Sagrada Família, la Casa Batlló, el Palau de la Música o els vitralls que Gaudí va dissenyar i que Joan Vila-Grau va crear.
  • Arenys de Mar: entre els segles XIX i XX va comptar amb una fàbrica de vidre, l'activitat del qual va començar Francesc Sala Grimau. Ell va ser el primer d'una saga de vidriers que es van convertir en grans artistes, les obres dels quals s'exposen en diversos museus europeus.
  • Castellar del Vallès: municipi de la província de Barcelona, que compta amb una indústria per la fabricació d'envasos de vidre de Vidrala, la qual cosa suposa un motor econòmic per la localitat i que fabrica més de 8.000 milions d'envasos de vidre a l'any.
  • Castellbisbal: igual que en el cas del municipi anterior, la relació de Castellbisbal amb el vidre és més actual que en altres municipis de Catalunya. En aquest cas, es troba la planta de reciclatge d'envasos de vidre Revibasa.
  • El Masnou: municipi de la província de Barcelona amb tradició vidriera, que compta amb la fàbrica de vidre Ramon Clemente, una empresa familiar que ja va per la tercera generació de vidriers. Estan especialitzats en la fabricació i decoració d'envasos de vidre, bàsicament de perfums i cosmètica
  • El Prat de Llobregat: en aquesta localitat es troba la Casa Gomis, coneguda com la Casa de Vidre, construïda a base de maons i vidre. El municipi també compta amb la Planta de tractament i reciclatge d'envasos de vidre de Daniel Rosas, creada en els anys 60 i capaç de processar 90.000 tones de vidre per any
  • Mollet del Vallès: una ciutat de la província de Barcelona que compta amb alguns edificis d'estil modernista i noucentista caracteritzats per l'ús de vidrieres en les seves façanes i al seu interior. A més, allà es troba la planta de tractament i reciclatge d'envasos de vidre de Santos Jorge S.A.

Municipis Agermanats pel Vidre és una iniciativa impulsada per Ecovidrio amb la participació del CSIC (Consell Superior d’investigacions Científiques), ANAREVI (Agrupació Nacional de Reciclatge de Vidre), i ANFEVI (Associació de Fabricants d'Envasos de Vidre) per commemorar l'Any Internacional del vidre en context marcat per la recuperació verda i la necessitat de fomentar la transició a un model econòmic circular.

Publicat el 3 de juny de 2022
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Imprimir
^