Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
Arenys de Mar i la Ràpita s'agermanaran aquesta tardor

L’Alcaldia de La Ràpita ha confirmat la seva voluntat de fer efectiu un agermanament amb Arenys de Mar, aquesta tardor, en el marc de la propera edició dels Origens, una celebració rapitenca de memòria i recreació històrica.

L’agermanament serà  doble atès que conjuntament amb el protocol oficial d’agermanemnt dels dos municipis també es farà l’agermanament de les dues confraries de pescadors.

L’alcaldessa Annabel Moreno va fer la proposta a l’alcaldia rapitenca l’abril de 2017 amb una carta manuscrita que va portar per mar el pailebot Santa Eulàlia.

L’alcalde la Ràpita, Josep Caparros, i  el president de la confraria de la Verge del Carme, Eusebio Rosales, responen, amb una carta que  ha entrat al registre, i proposen impulsar "un agermanament que senti les bases per a estrènyer relacions entre els dos municipis i les seves comunitats pescadores basades en les relacions familiars, personals i fraternals que lliguen els dos ports". Els darrers mesos ja hi ha hagut converses en aquest sentit, des de les alcaldies i les dues confraries.

La relació entre els dos municipis comença a inics dels anys 50, del segle passat, amb la fi de l’obra de construcció del port i el nou moll pesquer; l’arribada de noves barques i també noves tècniques de pesca, com l’arrossegament.

Dues famílies formen les primeres nissagues de rapitencs que s’instal•len a Arenys de Mar; els Zaragoza i els Comí “Els Pistols”. La comunitat rapitenca va seguir creixent les dècades següents i ha compartit espai pesquer amb la famílies andaluses arribades d’Almeria, Granada i Màlaga que, preferentment, s’han dedicat  a la pesca del peix blau. (veure enllaç)

La mar és el camí que ens uneix

La relació entre la Ràpita i Arenys de Mar s’ha mantingut d’una manera ferma durat més de 70 anys però no s’havia materialitzat d’una forma oficial. En aquest sentit s’expressava l’alcaldessa Annabel Moreno a la carta que va entregar als participants de la travessa nàutica ‘Catalunya al través’ de 2017 i que l’alcalde Caparrós va rebre i llegir en públic a la recepció que va fer-los a la Ràpita.  

Ara la menció d'aquest enllaç a través del mar, com van fer els quillats rapitencs que van fer via  fins Arenys, és l'argument de l'agermanament; "Si la mar és el camí que ens uneix, us convidem a emprendre aquesta singladura amb la voluntat de, com deieu en la vostra carta, mantenir vives les connexions entre els dos municipis costaners i que les famílies amb presència a tots dos ajudin a teixir la xarxa que ho permeti".

Es preveu que l’agermanament, que haurà de ser ratificat als respectius plens municipals, és materialitzi en un primer acte públic en el marc dels actes dels Origens una celebració que es fa a la Rapita (veure enllaç).

Orígens és un extens programa d'activitats de recreació i reivindicació del passat més recent de la Ràpita reviscut i interpretat per la ciutadania.  Al llarg d’un cap de setmana es recrea, al barri de Xicago, la vida econòmica i social de la població a inicis del segle XX. Unes singularitats representades per dos grups socials: els pescadors i mariners d’una banda, i el món pagès i ramader per l'altra. En aquest context té molt de sentit homenatjar els vincles entre la Ràpita i Arenys de Mar.

Carta rapitenca proposant concretar l'agermanament:

C

Publicat el 26 d'agost de 2022
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Imprimir
^