Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
La sequera porta a decretar la fase d'excepcionalitat per implantar mesures que redueixin els consums

sequeragota sequera

Catalunya entra en una nova fase en l'abordament de la sequera, la d'excepcionalitat del sistema Ter-Llobregat i de l'aqüífer del Fluvià Muga, que afecta directament gairebé sis milions de ciutadans de 224 municipis. Arenys de Mar és un d'aquests municipis i entre les mesures hi ha una restricció dràstica del reg de plantes i el baldeig de la via pública.

Aquest nou estadi té com a referència sobre un decret llei que ha aprovat el govern després de 25 mesos sense pluges abundants a les capçaleres dels rius. L'objectiu de l'executiu català és donar rang jurídic per agilitzar tràmits per a les actuacions que s'hagin de dur a terme i per dissuadir i penalitzar els possibles incompliments.

L'actuació comporta la reducció de l'aigua per als habitants, tenint en compte el risc de desabastament futur considerant que ens apropem a la primavera amb un volum de reserves molt baix, del 28%.

Les restriccions del nou escenari d'excepcionalitat impliquen la reducció d'aigua per a usos agrícoles i industrials, l'ús de la mínima imprescindible per al reg de les zones verdes i la limitació a 230 litres per habitant i dia

La decisió del Govern s'ha corroborat aquest dimarts en la reunió de la Comissió Interdepartamental de Sequera, integrada per membres dels departaments de Vicepresidència, Acció Climàtica, Interior, Empresa i Treball i Salut, s'ha abordat la proposta d'activar noves mesures i reforçar la coordinació des de tots els àmbits.

En paral·lel, el consell d'administració de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha aprovat aquest dimecres l'entrada en la fase d'excepcionalitat, després de constatar que l'empitjorament de la situació de les reserves implica adoptar nous canvis per garantir l'abastament d'aigua.

Les últimes novetats sobre la sequera i les mesures per garantir l’abastament es poden conultar al nou apartat del portal de la sequera o al web de l'ACA.

L’eina essencial de planificació hidrològica per actuar en situacions de sequera és el Pla Especial de Sequera (PES), aprovat per Acord GOV/1/2020, de 8 de gener, en tant que eina de gestió de caràcter preventiu que manté una vigilància permanent sobre l’evolució de les reserves d’aigua i estableix per a cada escenari i àmbit d’actuació la progressivitat de les mesures que combinen la gestió de la demana amb la disponibilitat del recurs.

Publicat l'1 de març de 2023
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Imprimir
^