Ajuntament d'Arenys de Mar
Riera del Bisbe Pol, 8 - 08350 Arenys de Mar - Tel. 93 795 99 00
El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural va obrir una convocatòria de subvencions a ens locals de Catalunya per al desenvolupament d'actuacions de mitigació i d'adaptació al canvi climàtic per als anys 2023, 2024 i 2025. L’Ajuntament hi ha presentat una proposta de reforma del Parc del Països Catalans com a nou espai verd urbà.
Un nou espai més naturalitzat i integrat al municipi
La reforma estableix i integra els criteris de sostenibilitat, amb mesures relacionades amb l’emergència climàtica, l’optimització del consum de l’aigua, la salut i el benestar de les persones.
Algunes d’aquestes millores ambientals i climàtiques són la creació de nova coberta vegetal d’espècies caducifòlies pròpies de la terra baixa mediterrània a l'espai central del Parc, actualment sense vegetació arbòria, per garantir una bona coberta d’ombra a l’estiu però també la necessària insolació en els freds dies d’hivern. A més, es preveu la creació d’una coberta de vegetació herbàcia mediterrània a les zones de major pendent, per reduir l’erosió hídrica i protegir el sòl, així com l’aprofitament de les aigües pluvials, mitjançant la seva recollida i el seu ús posterior en el reg de la nova vegetació.
Totes aquestes millores ajudaran a preservar, gestionar i protegir la biodiversitat i els ecosistemes contra els efectes del canvi climàtic que cada cop són més presents. La transformació del Parc, convertint-se en un futur refugi climàtic, ajudarà a proporcionar recer als ciutadans i les espècies que es veuen afectats pel canvi climàtic, oferint un entorn més estable i adequat per a la seva supervivència i adaptació a les condicions canviants.
El projecte planteja la incorporació de la natura a la trama urbana, mitjançant una proposta que potencia la biodiversitat típica de diverses contrades de la Mediterrània, ben adaptades als rigors climàtics als que ens enfrontem, i l'increment notable de les cobertes arbòries del Parc, per tal que pugui esdevenir també un refugi climàtic natural. A la vegada que pretén incidir en la recollida i l'aprofitament de les aigües pluvials per aprofitar-les en el reg de manteniment d'aquest espai, a fi i efecte de minvar la necessitat del consum d'aigua potable, i convertir aquest Parc en un espai d'educació ambiental i de socialització.
Centres educatius implicats
Les noves plantacions es duran a terme en el marc d'una acció d'educació ambiental amb les escoles i l'institut de la vila, i també mitjançant alguna jornada oberta a la població. Es tractaria que la gent d'Arenys de Mar s'impliqués en la millora d'aquesta zona verda. Aquesta estratègia de participació comunitària es va desplegar amb un èxit notable a la recuperació de zones verdes de les platges, del 2009 ençà.
I per part del Programa de Transició al Treball (PTT) relacionat amb la fusteria, que promou l'Ajuntament, es dissenyaran i es produiran diversos elements que es col·locaran al Parc per fomentar els poblaments faunístics, com caixes nius per a ocells insectívors, caixes nius per a rapinyaires, caixes refugi per a quiròpters, hotels d'insectes, abeuradors, etc.
El projecte ha estat elaborat per l’ESTUDI NAO SCP i els arquitectes Anna Fumadó Ciutat i Francesc Puig Esteban, i és gestionat per la també arquitecta Marta Viada Pagès, del Servei d’Equipaments i Espai Públic de la Diputació de Barcelona.
Ajuntament d'Arenys de Mar
Riera del Bisbe Pol, 8 - 08350 Arenys de Mar - Tel. 93 795 99 00