Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
L'Oficina d'Informació al Consumidor informa: Hipoteca Inversa

Aquestes darreres setmanes hi ha hagut un augment de consultes a l'OMIC sobre la hipoteca inversa. Oriol Contreras, advocat de l'Oficina a la nostra vila, aporta informació sobre aquest préstec per a majors de 65 anys. 

La Hipoteca Inversa. Una solució 

Darrerament, des de l’OMIC hem detectat un increment de consultes sobre la hipoteca inversa. Però de fet no estem davant d’una solució de recent creació. La hipoteca inversa està regulada a la Llei 41/2007. Per tant, ja té recorregut. Però possiblement l’increment del cost de la vida, que no va acompanyat d’un increment proporcional de les pensions, ha fet veure a la gent gran que la seva propietat (habitatge habitual) pot oferir-los la solució. És habitual, avui en dia, trobar-se amb publicitat d’algunes entitats bancàries sobre aquest producte. Per això hem cregut interessant fer-vos-en cinc cèntims.

La hipoteca inversa és un préstec que permet a les persones a partir dels 65 anys obtenir liquiditat gràcies al valor d'un immoble sense càrregues, sense haver de vendre o abandonar l'habitatge. Funciona de manera inversa a una hipoteca tradicional, d'aquí el seu nom, ja que, en lloc de pagar al banc, és aquest qui avança al propietari el valor de la casa en pagaments, normalment, mensuals. Després de la defunció, els hereus podran mantenir la propietat de l'immoble i, a partir de llavors, fer-se càrrec del deute. Si decideixen no fer-se càrrec del deute, l'entitat procedirà a l'execució de la garantia hipotecària, recuperant així els diners aportats.

Quins requisits cal complir? El sol·licitant i els beneficiaris que designi han d'haver complert 65 anys o ser dependents, o tenir un grau de discapacitat igual o superior al 33 per cent. El deute només podrà ser exigible -i la garantia executable- quan mori el prestatari o, si així està previst en el contracte, quan el faci l'últim dels beneficiaris. L'habitatge hipotecat ha d'estar taxat i assegurat contra danys. L'entitat podrà acordar amb el client la contractació d'una assegurança de renda vitalícia, conjuntament amb la hipoteca inversa.

Quin procediment cal seguir? L'entitat ha de lliurar al client, de manera gratuïta, informació clara i suficient sobre els préstecs que ofereixen mitjançant la Fitxa d'Informació Precontractual (FIPRE). Quan l'entitat disposi de la informació sobre les necessitats de finançament, la situació financera i les preferències del client, haurà de lliurar una Fitxa d'Informació Personalitzada (FIPER) per a hipoteques inverses, amb la informació personalitzada que li permeti comparar i valorar les diferents ofertes del mercat.

Us recordem que poden comercialitzar aquest producte les entitats de crèdit, els establiments financers de crèdit i les entitats asseguradores. També poden intervenir els intermediaris financers en col·laboració amb les entitats per a donar informació, assessorament i facilitar la gestió. 

Finalment volem recordar-vos que, si teniu dubtes sobre aquest producte, des de la OMIC us podem ajudar a aclarir-los.

L'Oficina d'Atenció al Consumidor atén cada divendres, de 10 a 13 h, les persones que ho sol·liciten per aclarir els dubtes o estudiar el seu cas.

Cal demanar cita prèvia al telèfon 93 792 26 01. 

Publicat l'11 de desembre de 2023
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Imprimir
^