Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
L'Ajuntament intensifica les accions per a controlar la proliferació de paneroles a la via pública

En resposta a l'augment de les temperatures i la humitat, factors que afavoreixen la proliferació de paneroles, l'Ajuntament d'Arenys ha intensificat les seves accions per al control d'aquests insectes a la via pública. Aquestes mesures s'han adoptat per garantir la salut, així com per minimitzar els possibles riscos associats amb la presència d'aquests insectes. Es fan diverses actuacions cada setmana, especialment en les zones més problemàtiques com Platja Cassà i Josep Llimona. 

Accions a la via pública

Els tècnics de l’empresa de control de plagues Anticimex estan duent a terme una inspecció exhaustiva dels registres i embornals de la xarxa de clavegueram. Quan no es detecta activitat d'insectes, no s'aplica cap producte insecticida. No obstant això, si es troba presència de paneroles, s'actua segons el grau d'activitat detectat (baixa, mitjana o alta), aplicant fins a tres tipus de productes diferents.

Entre els tractaments utilitzats s'inclouen el gel i els discs amb efecte de desallotjament. Aquests productes són ingerits per les paneroles refugiades a les esquerdes dels registres, fet que les obliga a sortir dels seus refugis. Si la tapa del registre no és hermètica, poden arribar a sortir al carrer, creant una pel·lícula de paneroles al terra, les quals moren en menys de 24 hores. Un altre mètode aplicat és la polvorització localitzada, que immobilitza i mata les paneroles en menys de cinc minuts. Aquests tractaments poden aplicar-se sols o en combinació, segons la necessitat.

Efectes post-tractament 

Després de la ingesta dels productes aplicats, les paneroles mostren un comportament inusual, sortint dels seus refugis i, en molts casos, apareixent a la superfície dels carrers abans de morir. Aquest fet ha generat alarmes entre alguns veïns, que desconeixen el procés i els efectes dels tractaments.

L'Ajuntament vol subratllar que aquests tractaments són totalment segurs, específics per a les paneroles i cada vegada més respectuosos amb el medi ambient. S'apliquen únicament de manera correctiva durant els serveis de manteniment DDD (Desinfecció, Desinsectació i Desratització) quan es detecta activitat d'insectes.

Recomanacions

Les paneroles, per naturalesa, es mouen per la xarxa de clavegueram cap a zones amb major temperatura i humitat, com ara sota les tapes dels registres, fosses sèptiques i espais foscos de parts baixes dels edificis. En aquest sentit, és essencial una col·laboració estreta entre les accions químiques, l'assessorament tècnic i les actuacions de neteja i manteniment dels espais afectats per reduir el risc de futures plagues urbanes.

L’Ajuntament remarca la importància de treure les bosses de brossa dins l’horari establert, de 20h a 22h, per evitar la proliferació d’aquests insectes a més de treure la fracció corresponent per a cada dia en el calendari.

 

Publicat el 9 d'agost de 2024
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Imprimir
^