Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
La regidoria de Medi Ambient recorda que no es poden treure les meduses de l'aigua

bandera medusesLes meduses són éssers marins que es mouen arrossegats per les corrents i els vents i que formen part de l’ecosistema marí. Per això, des de la regidoria de Medi Ambient recorden que no es poden treure de l’aigua ni, molt menys, acumular-les a la sorra, encara que puguin ser urticants. Les meduses no ataquen, però si que es defensen si entren en contacte amb nosaltres. 

Consells per evitar les picades  

Per evitar les seves picades, cal que ens banyem amb una mínima precaució i seguint algunes recomanacions molt senzilles:

  • Detectar si hi ha avís de presència de meduses a la platja amb la bandera específica o la groga.
  • Fer una ullada prèvia a la zona on ens banyarem, abans de ficar-nos a l’aigua. A vegades es pot detectar la seva presència quan estem al trencant de les ones, just en el moment d’entrar a l’aigua.
  • Utilitzar ulleres d’immersió per detectar la seva presència a la columna d’aigua i evitar el contacte amb elles. És una mesura molt recomanable.
  • Si detectem la presència de meduses quan som a l’aigua, cal nedar pausadament, sense provocar moviments a l’aigua que ens les puguin apropar.

Com actuar davant d’una picada

En el cas que, malgrat totes les precaucions, us acabi picant una medusa, adreceu-vos al lloc de socorrisme de la platja per rebre el tractament corresponent. Si el servei sanitari no està disponible, podeu seguir les pautes del Canal Salut de la Generalitat de Catalunya:

  • Sortir de l'aigua.
  • No rascar-se ni fregar la zona afectada amb tovalloles o altres peces.
  • Retirar de la pell (amb pinces o guants) les restes de tentacle, si són visibles.
  • Rentar la ferida amb aigua salada. Mai no s’ha d’utilitzar aigua dolça, ja que activa les cèl·lules i augmenta la quantitat de toxina injectada.
  • Omplir una bossa de plàstic amb gel i aplicar-la com més aviat millor, durant uns 5 minuts, sobre la zona de la picada (mai no s’ha de posar el gel directament sobre la pell). Si la coïssor no es deté, s’hi pot aplicar fred una altra vegada, durant 5 minuts més.
  • Per evitar la infecció de la ferida, s’aconsella l’aplicació sobre la pell d’un antisèptic (alcohol iodat) 3 o 4 vegades al dia, durant 48-76 hores.

 Aquestes mesures han de prendre's com més aviat millor. Si les molèsties continuen o generen tremolors, nàusees, marejos o dolor intens, caldrà acudir a un centre sanitari.

Foto: @flickr

Publicat el 24 d'agost de 2024
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Imprimir
^