Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botˇ que mostra/amaga men˙ lateral
RESIDUS
Taxa de residus

Quant costa recollir i tractar els nostres residus? Qui en treu benefici?

Primer de tot cal dir que recollir selectivament permet recuperar materials que es tornen a introduir al cicle productiu, cosa que genera llocs de treball. Per tant, moltes persones es poden beneficiar directament de la nostra acciˇ.

Per altra banda, la gestiˇ dels nostres residus tÚ un cost resultant del segŘent balanš:

(Cost recollida + cost tractament Resta + Cost cÓnon abocador i incineradora + Cost tractament Envasos + Cost tractament OrgÓnica + cost de gestiˇ) – (Ingressos selectives de Ecoembes i Ecovidrio + Ingressos Retorn del CÓnon + Venda Paper)

Com menys fracciˇ Resta es genera, menys cost de tractament i menys cÓnon d’incineraciˇ i, en canvi, mÚs ingressos per la selectiva. Com mÚs reciclem, per tant, millor surt el balanš, ja que el cost del servei de recollida Ús fix (separem o no, el servei haurÓ de passar a buscar-nos els residus).

Aquest balanš, per llei, es reflecteix en la taxa de residus que paguem tots els vilatans. El que diu la normativa Ús que el total de la taxa d’escombraries que es cobra als domicilis ha de ser equivalent al cost real de l’Ajuntament per gestionar les nostres deixalles. El cost resultant anual es reparteix entre les taxes d’escombraries que paguem tots els ve´ns i ve´nes, de manera que la conducta incÝvica d’uns, comporta un sobrecost que paguem entre tots.

Hem fet una simulaciˇ d’una famÝlia que arriba al 60% i una famÝlia que no fa recollida selectiva:


La diferŔncia Ús notable. Per aix˛ Ús important que tothom es responsabilitzi dels seus residus i faci correctament la recollida selectiva. Tots hi sortim guanyant!

Separar tÚ beneficis ambientals, socials i econ˛mics. Suma’t al moviment Aporta!

Enllaš a l'Ordenanša fiscal reguladora del servei de gestiˇ de residus municipals

 
Imprimir
^