Arenys de Mar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
Més de 150 macips renovaran el Vot de Vila a Sant Roc
Més de 250 persones participen directament a la Cercavila dels macips i macipes de sant Roc

Bisbe PardoEl Patronat de Sant Roc d´Arenys de Mar ja té a punt els preparatius per a la renovació del Vot de Vila el proper 16 d´agost. El dia central és el 16 d´agost, festivitat de Sant Roc. De bon matí, els macips i macipes es troben per vestir-se i preparar el material. La xifra de macips arriba de nou a un rècord històric: 151 macips, als quals cal afergir-hi 50 macipets.

A les 8 del matí, just abans de sortir pels carrers i cases de la vila, faran l´ofrena i cantada dels goigs a l´església parroquial. A continuació, fotografia de família i de colles, i repic de campanes i llançament de petards per despertar el poble i anunciar l´arribada de la festa. Degut a aquest increment significatiu, el Patronat de Sant Roc ha augmentat el nombre de colles entre les quals es repartiran macips, macipes i macipets, 9 en total. La intenció d´aquesta mesura és fer colles menys nombroses per facilitar l´accés a les cases i a la vegada distribuir millor els macips per tota la vila i arribar a més cases.

La capta comença a les 9h, les diferents colles, acompanyades amb flabiols i tamborins, recorren diferents zones d´Arenys. Moltes cases els ofereixen un petit refrigeri. També hi participen els macipets, que recullen les almoines. A les darreries del segle XVIII, els macips, en sortir d´ofici, començaren a anar per les cases a fer la capta. Actualment, els macips i macipes, joves fadrins de la vila, vesteixen de blanc, amb faixa vermella, polaines i picarols. Ruixen a tothom, de les cases on fan la capta i també als vianants i conductors, amb l´aigua perfumada de les almorratxes.

A la tarda, es fa la cercavila amb tots els macips i macipes, juntament amb els gegants i el bestiari festiu, que acompanyen les autoritats municipals de la Casa de la Vila a l´Església Parroquial. Abans de la sortida de la plaça es fa una ruixada a les autoritats que passen per un passadís que fan els macips i les macipes. L´Ofici Solemne en honor a Sant Roc i la renovació del Vot de Vila es celebra al vespre a la parròquia de Santa Maria, amb l´administrador gros que en llegeix l´acta. Enguany l´Ofici serà presidit pel bisbe de Girona, Mons. Francesc Pardo.

A continuació, a la Riera, l´Esbart Maragall balla la ‘Dansa d´Arenys´, que és ball de plaça típic d´Arenys de Mar, que es ballava durant les octaves de Corpus. Aquest any fa 70 anys de la seva recuperació i per això 3 colles de diferents generacions ballaran la dansa simultàniament.

macips 2018

Festa Patrimonial d´Interès Nacional

El rècord de participació coincideix amb la nova campanya de promoció de la festa que ha engegat el Patronat de Sant Roc amb la mirada posada al 2023, data en què -segons els recents estudis històrics publicats sobre la festa- se celebraran els 450 anys del vot de vila a Sant Roc.

Per tal de donar a conèixer la història de la festa, s´han editat uns vídeos promocionals que inclouen experiències personals de diversos arenyencs relacionats amb l´entitat. Així mateix, s´ha llançat una nova línia de marxandatge amb nous productes en línia amb la nova imatge corporativa del Patronat de Sant Roc.

L´objectiu d´aquesta campanya de promoció és poder encarar els reptes del proper quinquenni,assegurant el relleu generacional i el reconeixement de la celebració com a Festa Patrimonial d´Interès Nacional per part de la Generalitat de Catalunya, per a aquelles festes amb una celebració continuada de més de 100 anys. Aquest any, els tècnics de la Direcció General de Cultura Popular avaluaran l´estat de conservació de la festa per tal de procedir, si s´escau, amb la declaració.

Des del 2015, la festa de Sant Roc està inclosa en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya, reconeixent diversos elements que la fan singular, com l´Ofrena de Macips el matí de Sant Roc, la cantada dels goigs i la capta dels macips per les cases d´Arenys

Publicat el 9 d'agost de 2019
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
^