Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
«L'estiueig de proximitat, 1850-1950» al Museu d'Arenys

estiueig museuExpo Estiueig de proximitat. Homes i dones a la platja d´Arenys de Mar. Ca. 1920. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista de CatalunyaL’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, el Museu d'Arenys de Mar i el Museu de la Nàutica del Masnou inauguren, aquest diumenge l’exposició “L’estiueig de proximitat, 1850-1950”. L'exposició es podrà veure, en primera itinerància al Museu d’Arenys de Mar. La mostra reflexiona sobre els canvis socials, urbanístics i patrimonials derivats de les estances vacacionals.

El Museu d’Arenys de Mar acull, a partir del proper dia 4 de juliol, la mostra «L’estiueig de proximitat, 1850-1950», que reflexiona sobre les formes d’estiueig de mitjans segle XIX fins a mitjans del segle XX, i com van influir en el paisatge dels municipis propers a la ciutat de Barcelona. Es tracta d’una exposició produïda per l'Oficina del Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, el Museu d'Arenys de Mar i el Museu de la Nàutica del Masnou, que es nodreix dels fons dels museus de la Xarxa de Museus Locals.

Gràcies a aquests objectes, obres d’art i amb el complement de dos audiovisuals, les persones que visitin la mostra podran copsar com era l’estiueig, quin llegat patrimonial encara fa palesa aquella pràctica, com va canviar la forma de viure a les destinacions preferides i com va evolucionar amb el temps. De fet, si en un inici era un costum de les classes burgeses i benestants, amb l’arribada de la Segona República i la institucionalització de la setmana de vacances pagades, es va estendre entre alguns sectors obrers i menestrals.

Entendre totes les implicacions de l’estiueig

Comissariada per Joaquim Maria Puigvert, professor de la Universitat de Girona, la mostra està dividida en vuit àmbits que permeten entendre totes les implicacions socials d’aquest fenomen, les problemàtiques i avenços socials derivats de l’estiueig. El darrer àmbit és específic del museu que acull l’exposició, i en ell podrà explicar el fenomen de l’estiueig en el seu municipi.

Si bé l’exposició descriu qui eren els estiuejants, com es desplaçaven, on vivien, què buscaven i com socialitzaven, l’objectiu final és aconseguir una reflexió sobre el present i el futur d’aquest ric i singular llegat patrimonial, del qual les ciutats jardí, les torres, els jardins, les fonts, els balnearis, els casinos i els antics hotels en són encara testimonis.

En la seva primera itinerància, “L’estiueig de proximitat, 1850-1950” podrà veure’s al Museu d’Arenys de Mar, del 4 de juliol fins el 31 d’octubre. En ella, al darrer àmbit, s’aborda també al detall l’estiueig a Arenys de Mar, gràcies a material exclusiu del municipi. A partir de l’octubre i fins juliol 2024, “L’estiueig de proximitat” itinerarà per diversos museus de la Xarxa de Museus Locals.

Exposicions de la Xarxa de Museus Locals

L’Oficina de Patrimoni Cultural (OPC) de la Diputació de Barcelona organitza, de forma conjunta amb museus que formen part de la Xarxa de Museus Locals, un programa d'exposicions itinerants que pretenen posar en valor els seus fons patrimonials.

Actualment, l’OPC manté en itinerància diverses mostres, entre elles, «L’home nu» (al Museu Thermalia de Caldes de Montbui, fins al 26 de setembre); «Caput aut navis» (al Centre d'Interpretació del Camp de les Lloses de Tona, fins al 29 d’agost); «El Modernisme i les flors» (al Museu de Granollers, fins al 9 de gener); «Què mengem avui?» (al Museu Ciències Naturals de Granollers, fins al 25 de juliol), «De París a Nova York» (al Palau Güell de Barcelona, fins al 26 de setembre); i la mostra en xarxa «Visca la República!», que es pot veure a diversos museus de forma simultània.

Publicat el 2 de juliol de 2021
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Imprimir
^